Groot nieuw festival bij safaripark Beekse Bergen

Festival van Duitse organisator belooft grote namen

Atze de Vrieze ,

Mojo krijgt er komende zomer een fikse concurrent bij. Boekingskantoor Friendly Fire gaat proberen een nieuw festival in de markt te zetten, een week na Pinkpop (14-16 juni 2013). Veel details zijn nog onbekend, maar het festival gaat Best Kept Secret heten en belooft met grote namen te komen.

Woordvoerder Niels Aalberts van Friendly Fire bevestigt dat het festival plaats gaat vinden en schetst de ambitie. “Wij kijken niet naar Nederlandse festivals, maar naar buitenlandse evenementen als Way Out West (Zweden, red.), Primavera (Spanje, red.) en Melt (Duitsland, red.). Festivals met focus op muziekbeleving. De ervaring van het festival is belangrijk, maar de line-up staat centraal. Natuurlijk zijn er een paar headliners die een breder publiek aanspreken, maar het ontdekkingselement onderaan de bill is minstens zo belangrijk.” De genoemde voorbeelden worden inderdaad door muziekliefhebbers vaak genoemd als voorbeelden van grote festivals met een grote muziekinhoudelijke scherpte, waar op Lowlands de focus licht verschoven is richting festivalbeleving.

Friendly Fire heeft meer slagkracht op de Nederlandse markt sinds het grote Duitse bedrijf FKP Scorpio een groot belang in het bedrijf nam. Of het festival zijn ambitie in het eerste jaar meteen waar kan maken is nu nog niet te zeggen, want de organisatie kan nog geen enkele naam bekend maken. Voor de hand ligt dat programmatisch enigszins samengewerkt zal worden met het Hurricane festival, dat een week later door Scorpio in Duitsland georganiseerd wordt. Dat festival heeft al wel namen bekend gemaakt, onder meer Arctic Monkeys, Belle and Sebastian, Sigur Ros, The Hives en The Gaslight Anthem. Ook Rammstein staat daar, maar naar namen van dat formaat vist het festival niet. De website van het festival toont voorlopig alleen de look and feel van het festival.

Er lijkt nog altijd markt te zijn voor nieuwe festivals. Het kleinschalige Into The Great Wide Open op Vlieland was vanaf het eerste jaar zeer geslaagd. Best Kept Secret zet groter in dan Great Wide Open en dan Where The Wild Things Are, het nieuwe festival dat MOJO samen met organisator Plus1 komend voorjaar lanceert in bungalowpark de Eemhof. Dat festival biedt plaats aan 3.800 mensen en was al uitverkocht voor ook maar één naam bekend gemaakt was. Best Kept Secret moet ruimte bieden aan 10.000 bezoekers, het is nog niet duidelijk of er een camping zal komen en of gebruik zal worden gemaakt van het aan Beekse Bergen verbonden bungalowpark.

Het Duitse Scorpio is nog maar kort actief op de Nederlandse markt. Het bedrijf nam onder meer een aandeel in Indian Summer, een festival dat dankzij de nieuwe samenwerking vorig jaar onder meer The Kooks en The Wombats mocht ontvangen. In een interview met 3voor12 zei directeur Folkert Koopman van Scorpio eerder dit jaar: “Om eerlijk te zijn is er niet zoveel in Nederland, afgezien van Mojo, en ik vond dat de jongens van Friendly Fire, in de 2,5 jaar dat ze bestaan, hele goede acts oppikken. Zij waren mijn eerste keuze en we waren na één gesprek klaar. Het is ook fijn dat ze gelimiteerd zijn als het om grotere acts gaat, ook omdat Mojo 95% van de markt beheerst. Daarom vond ik het interessant om ook een lokaal bureau te hebben, net zoals we ook in Zweden hebben.”