Directeur Metropole Orkest: ‘Wij dreigen tussen wal en schip te vallen’ Directeur Metropole Orkest: ‘Wij dreigen tussen wal en schip te vallen’

‘Zonder overheidssteun geen Metropole Orkest’

, Judith Laanen

Directeur Metropole Orkest: ‘Wij dreigen tussen wal en schip te vallen’

‘Zonder overheidssteun geen Metropole Orkest’

Judith Laanen ,

Anton Kok, directeur van het Muziekcentrum van de Omroep en het Metropole Orkest, luidt vandaag in een verklaring op de website van het MCO de noodklok voor het Metropole Orkest. Volgens Kok mochten plannen om het orkest te hervormen en nieuw leven in te blazen niet baten en zijn ze zonder overheidssteun kansloos. “Er is onvoldoende budget om het orkest na augustus 2013 te laten voortbestaan.”

Kok schrijft in een verklaring dat het orkest de afgelopen tijd heel hard heeft gewerkt aan een nieuw businessplan voor een modern Metropole Orkest:

“Onze musici, staf en technici hebben constructief meegedacht hoe wij met toch bijna 50%(!) minder subsidie een gezonde toekomst kunnen hebben. Nu dreigen wij tussen de wal en het schip te vallen. Weg uit de mediabegroting en geen toegang tot de cultuurbegroting. We zullen ons subsidiebudget halveren, zullen meer uit de markt halen, maar helemaal zonder overheidssteun kan dit wereldvermaarde orkest helaas niet. Als dit zo blijft, is het na augustus 2013 afgelopen voor het Metropole Orkest."

Kok schrijft ook dat de één miljoen die het orkest in de huidige plannen meekrijgt “absoluut onvoldoende om een zelfstandig bestaan op te bouwen”. Het orkest valt nu nog onder het mediabudget, maar heeft nog geen toegang tot het cultuurbudget, dat wellicht uitkomst zou kunnen bieden voor het voortbestaan.

Geen steun van staatssecretaris Dekker voor Metropole Orkest
Gistermiddag bleek in een debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting van het huidige kabinet voor de komende vier jaar dat staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker er niets voor voelt om het Metropole Orkest te blijven steunen. Volgens Dekker zou de opheffing van het Mediafonds onder meer genoeg klappen op moeten vangen.

De SP diende gisteren een motie in met aan de staatssecretaris de vraag om het plan van het Metropole Orkest serieus te overwegen om zo de opheffing per augustus 2013 te voorkomen. De PvdA vroeg Dekker in zijn brief duidelijk te maken of het extra geld dat in het plan gevraagd wordt genoeg is, maar wil ook dat in een besluit over het orkest een “bredere culturele afweging voor de komende vier jaar” wordt meegenomen. D66 diende een motie in met daarin de vraag of de Raad van Cultuur advies kan uitbrengen over de waarde van het orkest voordat er een besluit genomen wordt.

Op verzoek van de Kamer komt de staatssecretaris deze week met een brief over het Metropole Orkest. De Kamer stemt volgende week donderdag 20 december over de moties.

Sipke Jan Bousema, presentator van het NTR-programma Jong talent: in muziek, dat samenwerkt met het Metropole Orkest, deed vandaag via YouTube een oproep voor het voortbestaan van het orkest:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12