Staatssecretaris Dekker wil Metropole Orkest niet tegemoet komen

Geen overheidssteun betekent vermoedelijk einde van het orkest

Judith Laanen ,

Sander Dekker, staatssecretaris van Cultuur, wil het Metropole Orkest niet helpen te blijven bestaan. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vroeg aan de staatssecretaris of de frictiekosten van 8 miljoen die het opheffen van het Metropole Orkest kost, kunnen worden omgezet in subsidie als het orkest erin slaagt op eigen kracht te blijven bestaan. Daar voelde Dekker niets voor, zo verklaarde hij vanmiddag tijdens het debat over de mediabegroting in de Tweede Kamer.

Volgens Dekker zijn er genoeg klappen op te vangen door onder meer het opheffen van het Mediafonds. Het Metropole Orkest stelde voor om door te gaan met 3,5 miljoen euro subsidie, de helft van het huidige subsidiebedrag. Dat verzoek is niet ingewilligd, schrijft nrc.nl. D66 diende een motie in om de subsidie van het orkest te heroverwegen.

Vorig jaar juni besloot het toenmalige kabinet Rutte I dat het Metropole Orkest gaat verdwijnen uit het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Het kabinet zag toen nog wel het belang van het orkest voor de lichte muziek en wilde het orkest eventueel begeleiden naar een zelfstandige positie. Dat is nu dus uitgesloten volgens Dekker. Het orkest, dat per 1 augustus 2013 dreigt te verdwijnen, is een van de grootste slachtoffers van de cultuurbezuinigingen van staatssecretaris Halbe Zijlstra.

Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoop zullen blijven bestaan. Het kabinet heeft deze keuze gebaseerd op onder andere het belang van levende muziekprogrammering op radio en televisie en de bijdrage aan het klassieke muziekleven in Nederland.

Het Metropole Orkest werkt vaak samen met popartiesten en is genomineerd voor een Grammy Award voor de samenwerking met jazz zanger Al Jarreau. Ook deed het orkest onlangs projecten met Michael Kiwanuka en Jonathan Jeremiah.