Playlist: 2012 in singer-songwriters

Met o.a. The Tallest Man, Damien Jurado en Ben Howard

Atze de Vrieze ,

Douwe Bob werd dit jaar officieel gekroond tot beste singer-songwriter van Nederland. Zelf nuanceert hij die titel altijd graag. Wie waren internationaal de meest boeiende singer-songwriters? 3voor12 kiest voor oude rot Damien Jurado, voor de kleine Zweed The Tallest Man On Earth en voor talentvolle Nederlanders Case Mayfield en I Am Oak.

The Tallest Man On Earth - 1904
Zou ie dit keer met band gaan optreden? Of blijft ie zijn succesformule trouw? Kleine man met grote stem alleen op het podium. Wel, dat laatste dus, al smokkelt ie op plaat wat instrumenten. Het jaartal in de titel verwijst naar een grote aardbeving in Noorwegen.

Damien Jurado - Life Away From The Garden

Interviews met Damien Jurado eerder dit jaar lazen stuk voor stuk als het relaas van iemand die zich herboren voelde. De Amerikaan voelde zich eindelijk zichzelf, betoogde hij, en dat resulteerde in een bijzonder fraai conceptalbum over een John Lennon achtige heldenfiguur, die uiteindelijk sterft. Special feature in dit nummer: een kinderkoor.

Sharon van Etten - Leonard

Tramp, zo noemt zangeres Sharon van Etten zichzelf. Zwerver. Om kosten te besparen tijdens de opname van haar laatste album zegde ze haar huis op. Ze leefde op de bank van vrienden. Ondertussen maakte ze een sterke plaat met Aaron Dessner van The National, met daarop deze ode aan Leonard Cohen.

Ben Howard - Keep Your Head Up

Sommige hits hebben tijd nodig. Deze single van Ben Howard bijvoorbeeld kwam natuurlijk al uit in 2011, maar werd een gigasucces in het jaar dat volgde, met onder meer een overweldigend geslaagd optreden tijdens Lowlands. Een van de grote doorbraken van het jaar.

Cold Specks - Blank Maps

I am a goddamn believer, bijt zangeres Cold Specks de luisteraar toe. Die ene zin typeert haar hele plaat. Wrang, ernstig, maar ook met een sinister soort humor. Haar stijl omvat blues, soul en vooral veel gospel. Ironisch, gezien die zin van daarnet.

Julia Holter - In The Same Room

Er schijnt begin 2013 al een nieuw album van Julia Holter uit te komen. En dat terwijl Domino nu zo'n beetje het album gaat heruitgeven dat begin dit jaar uitkwam. Een bijzondere plaat, met een zeer eigenzinnige, diepe sound.

Case Mayfield - Orgasms

Singer-songwriter kiest zelden de makkelijkste weg en maakt het anderen ook graag moeilijk, maar van dat grillige karakter plukt uiteindelijk de luisteraar de vruchten. Case Mayfield kwam dit jaar met maar liefst twee albums. Dit duet met Mevrouw Tamara staat op de tweede, 10.

I Am Oak - Palpable

Ook al zo productief is Thijs Kuijken alias I Am Oak. Hij zou ook liefst ieder jaar drie platen uitbrengen, maar speelt met de rem erop. Dit jaar verscheen Nowhere To Tammensaari, het eerste album dat hij met zijn band opnam. Het is evengoed een kwetsbare plaat geworden.

Willis Earl Beal - Monotony

Vergeleken bij Willis Earl Beal is zelfs Case Mayfield een schoothondje. Deze man straalt gevaar uit, met die grote glazen wijn nog het meest voor zichzelf. Een Utrechtse dronkelap die zijn optreden verstoorde kreeg pardoes een trap voor zijn kop. Enfin, zijn blues is al even rauw en grillig.

Mirel Wagner - To The Bone
De Finse Mirel Wagner is het volstrekte tegenovergestelde. Net als Beal en Cold Specks een donkere vrouw, met blues en gospel als invloeden, maar dan zeer introvert en gedoseerd. Speelde een prachtige show op Eurosonic, maar wist zichzelf niet blijvend in de kijker te spelen.

Perfume Genuis - Hood

Op zijn debuut bezong Perfume Genius hoe hij als jonge homojongen door een leraar betast werd. Juist, we hebben hier te maken met een zanger met complexen. Ook zijn tweede album is een uitzonderlijk knap en kwetsbaar werk, met deze single als positieve uitschieter.

Fiona Apple - Every Single Night

Na jaren afwezigheid was Fiona Apple ineens terug, met opnieuw een plaat met een achterlijk lange titel. Ja, er was ook nog een incidentje waarbij ze opgepakt werd met drugs aan de grens, maar die plaat, dat was toch echt het belangrijkste nieuws. Sterke terugkeer.