Playlist: 2012 in remixes

Met o.a. Disclosure, Noisia, Major Lazer

Atze de Vrieze en Sander Kerkhof ,

De remix is van niet te onderschatten waarde. Een goede remix kan je plaat een zetje geven op een heel andere dansvloer (of überhaupt op een dansvloer). Een goede remix kan je naam in beeld houden. Een goede remix kan zomaar beter of succesvoller zijn dan het origineel. Sander Kerkhof, samensteller van 3FM programma Dansen Met Delsing, selecteerde de twaalf scherpste van het jaar. Zaterdag, tijdens de laatste Dansen Met Delsing aflevering van het jaar, hoor je in de speciale eindejaarsuitzending ook enkele van deze remixen langs komen.

Jessie Ware - Running (Disclosure remix)
De statige dame Jessie Ware verdiende haar sporen op de dansvloer bij onder meer SBTRKT, maar debuteerde dit jaar met een soulvol album. Disclosure tovert haar om tot een echte, ouderwetse housediva. Jessie Warehouse Party!

Major Lazer - Get Free (Andy C remix)
Wat een onverwacht grote hit werd Get Free van Major Lazer. Een futuristische reggaetrack met Amber Coffman van Dirty Projectors als zangeres. Drum 'n bass veteraan Andy C maakte deze fraaie bewerking.

Hot Chip - Look At Where We Are (Major Lazer remix)
Major Lazer zelf is ook actief op de remix markt, onder meer met deze voor oude vrienden Hot Chip. Dan krijg je dus de ijle stem van Alexis Taylor over een mix van reggae, hiphopbeats en electrobliepjes.

AlunaGeorge - Your Drums, Your Love (Duke Dumont remix)
Een van de talenten om op te schrijven voor volgend jaar: AlunaGeorge, een producer en een zangeres die een heel eigen mix van pop en r&b maken. House producer Duke Dumont maakte deze klassiek klinkende remix.

Tame Impala - Elephant (Todd Rundgren remix)
Wonderlijk nummer, dat Elephant van Tame Impala. Een psychedelische rocksong met vreemde vocalen, geen refrein, een lang instrumentaal stuk in het midden. Todd Rundgren zag er wel een uitdaging in. Hij bouwde het nummer uit tot iets nog raarders.

M83 - Reunion (Mylo remix)

Ook het Franse M83 scoorde een radiohit, met deze single die klinkt als een Simple Minds klassieker uit 1983. Mylo (ken je zijn tophit Drop The Pressure van acht jaar geleden nog?) maakt hem nog wat grootser, met een Daft Punk-achtig discobasje eronder.

Birdy Nam Nam - Goin' In (Skrillex Goin' Hard remix)
Een remix van Skrillex, dat willen we allemaal wel. De man is in korte tijd zo populair geworden dat hij Lowlands mocht afsluiten en Disney hem voor een soundtrack wilde. De populaire Amerikaan leende zijn productieskills aan het Franse turntable gezelschap Birdy Nam Nam.

The Prodigy - Smack My Bitch Up (Noisia remix)
Dat moet een eer zijn: een klassieker van dit kaliber mogen remixen. Groningers Noisia hebben van hun Smack My Bitch Up een sluipmoordenaar gemaakt. Eerst merk je nog niet zo verschil, maar dan komen de echte Noisia breaks 'n basses.

Eprom - Regin Chillbin (Machinedrum remix)
Een klein beetje Hollands trots: de Amerikaanse glitchhop producer EPROM bracht deze single uit bij Rwina, een Nederlands label. Met name deze Machinedrum remix zette de Amerikaan op de kaart. Hij belandde in de platentas van vele bekende dj's.

Miike Snow - The Wave (Style Of Eye remix)
De Scandinavische popkoningen Miike Snow weten wel hoe ze een goede poptrack moeten laten klinken. De eveneens Zweedse producer Style Of Eye profiteert met deze uitstekende remix.

Bobby Womack - Love Is Gonna Lift You Up (Julio Bashmore remix)
Oude soulvos Bobby Womack heeft zijn streken nog niet verloren, zo bewees hij op het verrassend hip klinkende album dat dit jaar verscheen. Nog hipper klinkt hij in deze remix van house/garge man Julio Bashmore.

Flosstradamus - Roll Up (Baauer remix)
Flosstradamus zette met zijn remix van Major Lazer's Original Don in een heel nieuw daglicht. Zelf kreeg hij een dansvloerhit toen new kid Baauer zijn Roll Up een slinger gaf. Een van de grootste trap music hits van het jaar. Uche uche.