Playlist: 2012 in hipster blogpop

Met o.a. Purity Ring, Grimes en Chromatics

Atze de Vrieze ,

Hipster blogpop? Wat is dat nu weer? Je kunt toch zeker blogs vinden over zo'n beetje ieder subgenre? Ja natuurlijk, maar er is een bepaald type muziek dat het erg goed doet in de internetcommunity. Vaak elektronisch van aard, een beetje arty, maar vaak ook wel catchy. Een kleine bloemlezing.

1. Purity Ring - Belispeak
Raadselachtig liedje over een meisje dat 's nachts in bed haar buik hoort praten. Is ze ziek? Het heeft er alle schijn van. Purity Ring is een duo uit Canada dat dit jaar een verrassend aardig album uitbracht, waarvan meerdere nummers in deze lijst zouden passen.

2. Grimes - Genesis
Ook uit Canada, maar dan in haar eentje, is Grimes. Deze single laat horen dat ze niet alleen oog heeft voor hip en arty, maar ook voor pure pop. De hoes van album Visions doet geheel ten onrechte vermoeden dat je met een death metal plaat te maken hebt.

3. Chromatics - Kill For Love
Johnny Jewel uit Portland wordt door sommigen beschouwd als de coolste man op aarde, niet alleen door zijn naam. En dan is hij nog niet eens de frontman van lo-fi italo synthpop act Chromatics. Sterker nog: de band heeft een frontVROUW: Ruth Radelet.

4. Tanlines - Real Life
Typisch blogcultuur: een enkel goed liedje is genoeg. Het album van Tanlines overleefde de schifting niet, maar deze poppy percussie/synthesizersingle is het waard om volledig de hemel in geschreven te worden.

5. Light Asylum - Hour Fortress
Light Asylum maakt zwarte synthpop. Zwart in twee opzichten: hun liedjes hebben een aangenaam duister randje, en ze zijn onmiskenbaar gezongen door een donkere zanger. Deed het dit jaar aardig op zowel Motel Mozaique als Lowlands.

6. Crystal Castles - Kerosene
Een van de meest invloedrijke acts in deze scene. Al in 2008 bestormde dit duo Lowlands met een freaky stroboscoopshow. Hun derde album is ouderwets angstaanjagend en cool. Zeker dit licht-ontvlambare nummer.

7. Kindness - Gee Up
Brit Adam Bainbridge oogt met zijn lange haar als een Californische hippie, en de titel van zijn album - World, You Need A Change Of Mind - doet vermoeden dat die indruk terecht is. Wie luistert hoort echt delicate, sensuele 80s synthpop met soul.

8. Class Actress - Weekend
Bring it on! Bring on thé weekend! Dat is een tijdloze boodschap natuurlijk, van een hipstertrio uit Brooklyn. Zangeres Elizabeth Harper probeerde het eerst in Los Angeles als actrice, vandaar vermoedelijk de bandnaan.

9. Breton - Edward the Confessor
Breton is een stel Engelse filmacademiestudenten geleid door een chaotische Pool die een platform zochten voor hun werk. Dat werd een band met fraaie projecties op het scherm, maar inmiddels heeft de muziek toch echt de leiding genomen.

10. Nite Jewel - One Second Of Love
Zangeres Nite Jewel was net als Chromatics te horen in de uitstekende credible actiefilm Drive. Dit jaar verscheen haar tegenvallende album One Second Of Love, maar de romantische leadsingle mag er wezen.

11. Bear In Heaven - The Reflection Of You
De absolute darlings van het Amerikaanse bolwerk, dit Bear In Heaven. De band bracht begin dit jaar zijn tweede album uit, een onderkoeld-sexy mix van indie en synthpop. The Reflection Of You is de eerste single van die plaat.

12. Trust - Dressed For Space
Alweer een Canadese act. Dit Trust omhelst onder meer de drumster (met de grote bril) van Austra, maar zoekt het iets minder zweverig dan die groep. Een uitgekiende mix van catchy synthpop met een duister waverandje.