Playlist: 2012 in Belgenpop

Met o.a. Balthazar, School Is Cool en The Van Jets

Atze de Vrieze ,

Het gaat goed met de Nederlandse popmuziek. Zo goed dat we soms wel eens vergeten dat bij onze Zuiderburen ook fraaie plaatjes gemaakt worden. Twaalf Belgen die het horen waard zijn.

Balthazar - The Oldest Of Sisters
Balthazar slaagt in iets waar maar weinig bands in slagen: ze hebben een heel eigen geluid gevonden. Een warm maar pittig geluid, met veel bas en drum, weinig gitaar, en hier en daar een sierlijke strijker. The Oldest Of Sisters is de eerste single van hun tweede album.

School Is Cool - The World Is Gonna End Tonight

School Is Cool, dat moet na Scouting For Girls toch wel de sufste bandnaam aller tijden zijn. Ze hebben inderdaad iets studenterigs, maar dan wel de indienerd variant. Hun album staat vol doembeelden over de toekomst, met deze vrolijke vioolpopsingle als beste liedje.

The Van Jets - Danger Zone

Zouden ze in Vlaanderen de uitdrukking 'van jetje geven' kennen? Zo niet, dan is deze bandnaam onbedoeld tamelijk grappig. Dit is typisch zo'n band die in eigen land behoorlijk bekend is maar over de grens ondanks een prima pakkende single geen potten weet te breken.

Great Mountain Fire - Late Lights

De meeste bands die wij hier kennen, komen uit Vlaanderen, maar Great Mountain Fire heeft de taalgrens over moeten steken om bij ons te belandden. Hun sfeervolle debuutplaat sijpelde maar moeizaam door, en dat is jammer, want in het post-Balthazar tijdperk mag vooral deze single best gehoord worden.

The Hickey Underworld - Whistling

Even een andere versnelling: The Hickey Underworld is een van de beste harde bands die België momenteel rijk is. Al in 2006 wonnen ze de befaamde Humo's Rock Rally, een prijs die anders dan onze Grote Prijs nog een echt kwaliteitsstempel is. Dit jaar verscheen hun tweede album met de sinistere titel I'm Under The House, I'm Dying.

Das Pop - Thunder & Lightning

Ondertussen blijft Das Pop ook gewoon doen waar het goed in is: puike popsingles uitbrengen. Dit Thunder & Lightning klinkt als een kruising tussen Prince en Elton John. Een gewaagde kruisbestuiving, die wederom in eigen land beter aansloeg dan hier.

Triggerfinger - I Follow Rivers

Wel een hit - een van de allergrootste van het jaar zelfs - en dan geheel toevallig: Triggerfinger covert Lykke Li op een doordeweekse ochtend bij Giel Beelen en ziet tot zijn eigen stomme verbazing een gigantische buzz ontstaan die uiteindelijk leidt tot een dubbel platina trofee. Ongelofelijk verhaal.

The Bony King Of Nowhere - Travelling Man

Gentenaar Bram Vanparys is een tamelijk productief singer-songwriter. Sinds 2009 bracht hij al drie albums uit, met als meest recente wapenfeit het uitgeklede titelloze album waarop single Travelling Man staat. Een haast klassiek singer-songwriter geluid met tokkelgitaar en bedachtzame zang.

Dez Mona - Suspicion

Op de promo's van de nieuwe Dez Mona zat een stickertje: let op, dit is niet de Dez Mona die je kent. Dat klopt wel, al is van een echte gedaanteverwisseling nu ook weer geen sprake. Dez Mona maakte altijd een tamelijk flamboyante kruising van jazz, gospel en pop, en heeft dat nu iets strakker getrokken. Sterke single.

Netsky - Love Has Gone

Een van de grote succesverhalen van het afgelopen jaar is de doorbraak van drum 'n bass producer Netsky (Net-sky, niet Netskie), die zowel op de radio als op de festivals scoorde met zijn slimme pop-crossover. Ook in Nederland gaat het hard: Netsky verkocht geheel op eigen kracht de Melkweg Max uit.

Drive Like Maria - Boomerang

Half Nederlands, half Belgisch, opnemend in Italie. Drive Like Maria - een van de oude liefdes van Eric Corton - laat zich liever niet al te geografisch vastpinnen. Dit jaar verscheen hun tweede album, waarvan Boomerang de eerste single was.

dEUS - Quatre Mains
De godfathers van de Belgenpop kwamen dit jaar - koud een jaar na hun vorige - ineens met een verrassingsalbum. Following Sea verscheen van het ene op het andere moment. Quatre Main is de eerste Franstalige song die de band schreef, met sensuele Gainsbourg-achtige praatzang en een pikante tekst over vier handen op een lichaam. Oh la la.