Playlist: 2012 in wobwob

Met o.a. TNGHT, Major Lazer en Skrillex

Atze de Vrieze ,

2012 was het jaar van de definitieve doorbraak van de dubstep en alle gerelateerde genres. Vorig jaar al zagen we het grote publiek op de dansvloeren massaal voor deze muziek vallen (en de hipsters al veel langer geleden), dit jaar danste werkelijk iedereen op Knife Party, Skrillex en TNGHT.

TNGHT - Higher Ground
De plaat die deze zomer alle dansvloeren deed verschroeien: Higher Ground van Hudson Mohawke en Lunice. Afkomstig van hun titelloze EP op WARP, en het startsein voor een rage op de bass-dansvloeren die we trap noemen. Kale hiphop met heel veel impact.

Major Lazer ft Flux Pavilion - Jah No Partial
Diplo en Switch doen het op deze track met de Engelse dubstepgigant Flux Pavilion. Hun nieuwe album komt begin volgend jaar, maar ze scoorden in 2012 al een enorme hit met Get Free. Deze opvolger - met reggaesample van Johnny Osbourne is een stuk meer wobwob.

Posij - Empty Lungs
Onder de vleugels van Posij kroop ineens Groninger Posij vandaan. Hij maakte een uitstekende EP, met daarop het nog veel uitstekende Empty Lungs. Op het snijvlak van dubstep en drum 'n baas.

Baauer - Harlem Shake
Meer trap? Hier is Baauer, een dj/producer die op het moment dansvloeren in volkomen chaos om kan zetten. Hij scoorde met wat verspreide singles, waarvan dit Harlem Shake als een soort oerknal gezien mag worden.

Rusko - Somebody To Love
Rusko stond eigenhandig aan de wieg van de brostep, een harde variant op dubstep. Maar dit Somebody To Love is andere koek, een uitgekiende cross-over richting de popcharts. Wat een hit.

Porter Robinson - Language
Tijdens de Dirty Dutch avond van Chuckie op ADE maakte de jonge Amerikaan Porter Robinson indruk. Zo jong is hij, dat zijn eerste hit al verscheen toen hij nog niet eens een Amerikaanse club in mocht. Het protégé van Skrillex maakt snelle, energieke dubstep-house cross-over.

Mala - Cuba Electronic
Dubsteppionier Mala ging dit jaar op verzoek van BBC-goeroe Gilles Peterson een bijzonder project aan. Hij ging naar Cuba en liet zich vollopen met muzikale inspiratie. Het resultaat draagt de eenvoudige doch veelzeggende titel Mala In Cuba.

Knife Party - Bonfire
Meteen nadat hun eerste single Internet Friends een hit werd, besloten de twee Australiers van Pendulum hun oude groep op te heffen. Pendulum was meer gericht op drum 'n bass breakbeat, Knife Party is een slimme cross-over van dubstep en big room house.

Burial - Kindred
Veel meer dan een EP kregen we niet van de mysterieuze dubsteppionier Burial. Maar laten we niet mopperen, want de drie tracks klokken samen ruim een halfuur. Titeltrack Kindred is Burial zoals we hem graag horen: atmosferisch, diep en geduldig.

Benga - I Will  Never Change
Eerlijk is eerlijk: de liveshow van Benga op Lowlands was een regelrechte aanfluiting. En het produceren van hits lijkt de pionier uit zuid-Londen ook een beetje kwijt te zijn. Maar deze track - I Will Never Change - mag er zijn.

Cooly G - What This Love Needs Now
Ze wordt wel de grande dame van Hyperdub genoemd, deze gracieuze mevrouw. Ze maakte al indruk met wat losse singles, maar dit jaar verscheen haar debuutalbum op het prestigieuze undergroundlabel.

Skrillex - Make It Bun Dem
Hij was dit jaar de eerste ooit die zonder debuutalbum op zak de grootste tent van Lowlands af mocht sluiten. En dat deed hij met verve. Van dubstep tot hiphop tot pop tot reggae, hij vermorzelde het tot een messcherpe liveset. Deze single met Damien Marley kwam dit jaar uit.