Playlist: 2012 in indie-folk

Met o.a. Mumford and Sons, Of Monsters and Men en Jake Bugg

Atze de Vrieze ,

Mumford and Sons verkocht in een half uur de Ziggo Dome uit, het IJslandse Of Monsters And Men scoorde een wereldwijde hit en dan was er ook nog eens de piepjonge Jake Bugg. Jazeker, folk is huge in 2012.

Of Monsters And Men - Little Talks
Uit IJsland zijn we stemmige, dromerige muziek gewend, van klassiek tot postrock tot elektronica. Andere muziek wordt er natuurlijk ook gemaakt, maar die komt zelden de grens over. Maar Little Talk, de uitbundige indie-folk single van Of Monsters And Men, werd een absolute wereldhit.

The Lumineers - Ho Hey
"I belong to you, you belong to me, you're my sweetheart." Zo luidt het ietwat zoetsappige maar ook wel charmante refrein van dit singelje uit Denver, Colorado. Een hit in Amerika, zo zoetjesaan ook in Nederland. Benieuwd of we komend jaar meer van deze band gaan horen.

Mumford and Sons - I Will Wait
Ook al zulke romantici, die jongens van Mumford and Sons. Zij volgden hun immens succesvolle debuutalbum op met een tweede die opnieuw allerlei records verbrak. Zonder verrassingen, wel met de super aanstekelijke basdrum en herkenbare stem van Marcus Mumford.

Ewert and the Two Dragons - (In The End) There's Only Love
Bands uit landen als Luxemburg, Hongarije en Roemenië kun je op Eurosonic doorgaans rustig overslaan. Maar dit jaar was er ineens een act uit Estland die bijzonder de moeite waard was. En dan met name dankzij deze ijzersterke, knuffelbare single. We zagen ze terug op Lowlands.

Jake Bugg - Lightning Bolt
Jake Bugg. Dubbel G. Zo introduceerde de jonge man uit Nottingham zichzelf als voorprogramma van Michael Kiwanuka en op Into The Great Wide Open. Vijf jaar geleden was hij waarschijnlijk in een Arctic Monkeys-lookalike band beland, nu zingt hij folksongs met een akoestische gitaar.

Grizzly Bear - Yet Again
Zelf vinden de heren van Grizzly Bear dat ze veel meer op de radio gedraaid horen te worden, maar daarvoor zijn hun zorgvuldig gearrangeerde indierocksongs net te eigenwijs. Altijd net even anders, buitengewoon delicaat gezongen en gespeeld, en met veel gevoel voor dynamiek.

Alt-J - Tesselate
Die kwalificaties gelden allemaal ook voor het Engelse Alt-J, aangevuld met een grote interesse in wereldliteratuur. Wonder boven wonder groeide Alt-J uit tot een van de grootste doorbraken van het jaar, met succesvolle shows op Lowlands en Great Wide Open, en een binnen de kortste keren uitverkochte show in Vredenburg Leidsche Rijn.

First Aid Kit - Lion's Roar
De Zweedse zusjes van First Aid Kit werden een paar jaar geleden vooral bekend doordat ze zo goed en lieflijk Fleet Foxes coverden dat de bebaarde Amerikanen zelf ze innig omhelsden. Deze single van hun tweede album bracht ze enige faam op eigen naam. De titel is overigens een stuk vervaarlijker dan het liedje zelf.

Boy & Bear - Milk and Sticks
Ook in Australie maken ze indie-folk. Of 'ze', eigenlijk is Boy & Bear een project van Dave Hosking, die een paar mensen om zich heen verzameld heeft om de liedjes wat vlees om te botten te geven. In eigen land zijn ze net zo populair als Mumford & Sons, hier zijn ze bubbling down unieer.

Ed Sheeran - You Need Me I Don't Need You
Ah, Edje Sheeran, de hardest working man in folk music. Als je iemand een doorbraak gunt, dan is hij het wel. Natuurlijk, het is wat lief wat hij doet, maar ergens toch ook wel eigenwijs. Zeker dit liedje, waarin hij fijntjes uitlegt dat niemand hem uit moet komen leggen hoe het moet. In het origineel van deze song zat een dikke knipoog naar rapper 50 Cent, maar die moest eruit geknipt worden. Da's dan wel weer ironisch.

Dry The River - New Ceremony
Over hard working gesproken: het eveneens Britse Dry The River tourde zich een slag in de rondte nog voor hun debuutalbum Shallow Beds uitkwam. Dat wierp zijn vruchten af, want de band heeft een goede live-reputatie die hen uitnodigingen op diverse festivals opleverde. Een echte hit ontbreekt nog, maar ze schijnen al bezig te zijn met album nummer twee.

Bowerbirds - In The Yard
Kern van Bowerbirds is het aimabele koppel Philip Moore en Beth Tacular, dat bekend werd me het opmerkelijke verhaal dat ze in een trailer zonder elektriciteit en stromend water woonden. Dicht bij de natuur, en dat ademt hun muziek ook uit al zijn poriën. Zacht als een hert in wintervacht.