Playlist: 2012 in dieren

Met Tame Impala, Animal Collective en Deadmau5

Atze de Vrieze ,

Een allegaartjeslijstje: twaalf tracks geselecteerd op de aanwezigheid van een dier. Dat gaat van de psychedelische rock van Tame Impala tot de reggaepop van Will And The People tot de dans van loudmouth Deadmau5.

Blaudzun - Elephants
Johannes Sigmond bouwde zijn carrière heel zorgvuldig op. Met zijn tweede album diende een doorbraak zich al aan, met Heavy Flowers kopte hij de verwachtingen begin dit jaar volledig in. Het duurde even, maar uiteindelijk werd dit gedragen indierocknummer Elephants zelfs een radiohit.

Tame Impala - Elephant

Ha, een dubbel dier! Het Australische Tame Impala maakte een verdomd rare psychedelische plaat. Luister naar deze single, die na een paar keer met de oren knipperen toch werkt: vreemd opgenomen zang, alle instrumenten galmen, er is geen refrein, en halverwege horen we ineens een opvallend lang instrumentaal deel. Eigenwijs op zijn best.

Will and the People - Lion In The Morning Sun

Het lied dat je deze zomer maar niet uit je hoofd kreeg. Een zomerdeun met een onzinnige - in vijf minuten geschreven - tekst en een martelend catchy refrein. Will and The People hadden zelfs geen idee dat ze zo'n hit in handen hadden, zo bleek wel toen ze eind 2011 op London Calling dit nummer niet eens op hun setlist zetten. Dat haalden ze de rest van de zomerfestivals in Nederland wel uit hun hoofd.

Angus Stone - Bird On The Buffalo

Samen met zijn zus Julia wist Angus Stone de harten van mensen te raken. Hun folkliedjes waren braaf en knuffelbaar. Dat moet ik ook in mijn eentje kunnen, moeten ze allebei gedacht hebben. Angus bracht onder meer deze single met maar liefst twee dieren in de titel uit.

Animal Collective - Monkey Riches

Natuurlijk mag Animal Collective niet ontbreken in deze categorie. Het Amerikaanse kwartet kwam met de opvolger van het ongekend succesvolle en toonaangevende Merriweather Post Pavilion. Het is een veel hardere, raardere plaat, met dit hectische Monkey Riches als een van de hoogtepunten.

Bloc Party - Octopus

Het ging niet goed met Bloc Party, helemaal niet goed. Even leek het er zelfs op dat de band uit elkaar ging (al was de helft van die verhalen volgens zanger Kele Okereke uit zijn verband gerukt), maar toen kwam daar toch een nieuw album. Matige plaat, maar wel een meer dan uitstekende single, genaamd Octopus.

Bombay Show Pig - Shackles And Chains

Onder de vleugels van de geestdriftige producer en manager Simon Akkermans (C-mon & Kypski) bestormde het Haags-Amsterdamse duo Bombay Show Pig dit jaar de Nederlandse podia. Hun plaat werd opgenomen in Kytopia, maar zonder grote reeks gastmuzikanten. Slimme, spaarzame garagerock is het devies.

China Rats - To Be Like I

Je bent ze vast allang weer vergeten, deze jonge Britten. Als ze je überhaupt al opgevallen zijn. Maar dit To Be Like I was wel degelijk een klein Britpophitje. En daar hebben we er niet zo veel van gehoord de laatste jaren. Geinige, aanstekelijke song.

Deadmau5 - The Veldt

Man man, wat heeft hij een grote mond, die Deadmau5. Hij haalde dit jaar zelfs uit naar Madonna, die wat al te nadrukkelijk drugsgebruik in de dancewereld verheerlijkte. Gelukkig maakt Deadmau5 ook nog gewoon big room house hits, zoals dit The Veldt.

Cat Power - Ruin

Na zes jaar was daar ineens een nieuwe plaat van Cat Power. En die stilte heeft haar kennelijk goed gedaan, want ze komt een stuk luchtiger voor de dag. Luister maar eens naar deze poppy single Ruin. Gelukkig nog wel met genoeg edge om interessant te blijven.

The Maccabees - Pelican

The Maccabees kennen in 2012 hun beste jaar tot nu toe. Altijd waren ze bubbling under in de golf Britpopbands, maar hun emotionele indierock past beter bij deze tijd dan de branie van veel tijdgenoten. Dit Pelican is trouwens helemaal niet zo emotioneel, maar een lekkere pakkende gitaarpopsong.

Bat For Lashes - All Your Gold

De 33-jarige Natasha Khan uit Londen brengt al jaren op hoog niveau muziek uit. Doorgaans net te barok en eigenzinnig voor de radio, maar ze heeft wel een zekere aanhang opgebouwd, ook in Nederland. Dit jaar verscheen het album The Haunted Man.