Tofik Dibi op de bres voor gevangen Marokkaanse rapper

GroenLinks-politicus roept collega-muzikanten op tot steun

Atze de Vrieze ,

Tofik Dibi heeft vandaag Kamervragen gesteld over de gevangenschap van de Marokkaanse rapper Mouad 'El Haqed' Belghouat. De rapper werd in eigen land veroordeeld tot een celstraf vanwege het beledigen van de politie. De GroenLinks-politicus hoopt zo gebruik te maken van het momentum rond Pussy Riot, de Russische punkgroep waarover in de media veel commotie is. "Je ziet bij Pussy Riot hoeveel internationale druk kan ontstaan. Pas morgen weten we wat dat voor hen precies voor gevolgen heeft. Ook Marokko heeft een imago hoog te houden, van een modern land dat zijn burgers vrijheid geeft."

Volgens Dibi is de rapper niet erg bekend, en dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat er tot nu toe weinig aandacht was voor zijn zaak. "Daarnaast is hij natuurlijk iets minder sexy dan de damespunks van Pussy Riot, die direct steun kregen van allerlei internationale artiesten. Dat soort dingen speelt soms een rol. Deze jongen maakt deel uit van een hervormingsbeweging van jonge Marokkanen die vecht voor meer vrijheid. Het liedje gaat over de diepgewortelde corruptie bij de politie, die jonge mensen voortdurend geld aftroggelt. Protest tegen de koning of de politie was tot voor kort levensgevaarlijk in Marokko. Nog altijd leidt het tot gevangenisstraf."

De 24-jarige rapper werd in maart opgepakt en ging later in hongerstaking. Dat kon niet voorkomen dat hij begin augustus tot een jaar cel veroordeeld werd. Tofik Dibi denkt dat Nederland gezien de nauwe banden met Marokko druk kan uitoefenen op de regering. Daarnaast hoopt hij op steun van collega-artiesten in Nederland. Niet alleen vanuit de Marokkaanse gemeenschap. "Ik begrijp dat Appa, Sef of Sjaak graag nog naar Marokko willen, maar dat geldt voor mij net zo. De vraag is wat je belangrijker vindt. Ik mis vaak engagement bij artiesten van nu. Vroeger werd door muzikanten veel meer risico genomen. Dat geldt niet alleen voor dit onderwerp. Er komen straks weer verkiezingen aan, er staat veel op het spel."

Kamervragen:

1.
Bent u bekend met het feit dat de Marokkaanse rapper Mouad Belghouat ook in hoger beroep is veroordeeld voor het belasteren van de Marokkaanse politie?

2.
Deelt u de mening dat de nieuwe Marokkaanse grondwet, waarin vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid expliciet beschreven worden, niet is gevolgd door de Marokkaanse rechtbank in de zaak tegen Mouad Belghouat? Zo nee, waarom niet?

3.
Bent u bereid om binnen het MATRA-Zuid programma voor Marokko, een van de vijf prioriteitslanden, meer aandacht te geven aan het verbeteren van de rechtsstaat, waaronder vrije media en de bescherming van vrije meningsuiting? Zo ja, op welke manier gaat u hier uitvoering aan geven? Zo nee, waarom niet?

4.
Bent u bereid om bij de Marokkaanse ambassadeur aan te dringen op de vrijlating van Mouad Belghouat en de inperking van de vrijheid van meningsuiting van hem en vele anderen te bespreken, waarbij u uw grote zorgen hierover uit? Zo nee, waarom niet?

5.
Bent u bereid lady Ashton, EU hoge commissaris voor de mensenrechten, te bewegen een diplomatiek signaal af te geven aan Marokko, dat de EU de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft en zich grote zorgen maakt over de veroordeling van Mouad Belghouat, waarmee hem zijn vrijheid van meningsuiting is ontnomen? Zo nee, waarom niet?