Sumera kwam via X-Factor bij Bart Constant

Amsterdamse zangeres werkt met Nederlandse Berlijners

Ingmar Griffioen ,

Haar nummer Bright Lies opent de Hollandse Nieuwe sampler, haar EP siert de Luisterpaal en ze is net verkozen tot Serious Talent: we hebben het over Sumera. Sumera Espinel groeide op in Duitsland en Spanje en woont pas drie jaar in Nederland, waar ze in 2010 meteen meedoet met tv-talentenjacht X-Factor. Ze werd zesde, nadat Gordon haar wegstemde, maar is blij met de ervaring. "Het is goed voor me geweest. Anders zou ik nu de EP niet hebben, want dan had ik Rutger Hoedemaekers (Bart Constant) niet ontmoet. Iemand van X-Factor kende hem en bracht ons in contact."

Via Hoedemaekers kwam de 27-jarige ook in contact met twee andere Nederlanders die in Berlijn vertoeven: Michiel Flamman en Thomas Azier. "Rutger heeft de productie van mijn EP gedaan en we hebben als creatief duo bijna alle nummers samen geschreven. Bright Lies is samen Thomas Azier geschreven. Hij is een vriend van Rutger. Ik leerde hem kennen toen ik lange tijd in Berlijn was om inspiratie op te doen en aan mijn sound te werken met Rutger. Michiel en ik hebben aan de lyrics gewerkt, hij is heel goed met woorden. Ze hebben allemaal op verschillende manieren het beste uit mij gehaald."

Sumera krijgt nu veel aandacht, maar heeft het niet idioot druk met optredens. Wel is ze bezig met een vervolg op debuut-EP Stop Heart. "We werken met hetzelfde team aan een nieuwe EP. Kijken of we een gelijkwaardige EP kunnen maken. Ik heb ook weer een nummer samen met Thomas Azier geschreven. Het hogere doel is wel om uiteindelijk een album te maken." Voordat het zover is komen er eerst nog vier remixes van Bright Lies aan. Voor de eerste tekent RipTide. "Die komt volgende week uit op zijn mixtape. Het worden vier compleet verschillende remixen, die een voor een online komen en die we denk ik gratis gaan weggeven."

De EP heeft Sumera in eigen beheer uitgebracht. "Ik heb daarvoor een eigen labeltje opgericht." Ook het artwork doet ze zelf. "Ik studeer Product Design en maak ook mijn eigen logo's en hoezen."

Ook 3voor12radio dj Roosmarijn Reijmer is erg gecharmeerd van Sumera. Ze draaide Bright Lies sinds juni al regelmatig in de uitzending en schreef onlangs: "Ik snap niet wat Sumera te zoeken had in X-Factor, want deze single had op het nieuwe Gossip album moeten staan en had dan het niveau van die plaat aardig omhoog gehaald."