Onafhankelijke labels beginnen eigen platenmarkt

Eerste Nederlandse Onafhankelijke Label Markt op zondag 2 september

Atze de Vrieze ,

Nu platenzaken een voor een verdwijnen, hebben labels steeds minder plekken om hun waar te verkopen. Dan maar zelf, moeten ze gedacht hebben. Zondag 2 september vindt in de Tolhuistuin in Amsterdam de eerste Nederlandse Onafhankelijke Label Markt plaats, aangekleed met dj-sets en kleine optredens. De markt is een initiatief van Excelsior, vertelt woordvoerder Adriaan Pels. “Ik heb het in Williamsburg, New York gezien. Daar stonden mensen van labels als Domino, Secretly Canadian en XL zelf achter de kraam op de vlooienmarkt. Met allemaal mooie producten van de zolder, oude white labels van LCD Soundsystem, overgebleven Record Store Day releases, etcetera.”

Pels staat die zondag zeker niet in zijn eentje plaatjes te verkopen. Een groot deel van de Nederlandse kleinere labels is aanwezig. Van indielabel Snowstar Records tot elektronica pioniers NON Records en tot hiphoplabel Top Notch. Ook buitenlandse labels als 4AD, XL Recordings, Mute, Sub Pop etc. zijn present via hun vertegenwoordigers in Nederland: Beggars, Konkurrent en PIAS. Verder nemen Goomah Music, Cool Buzz, Rush Hour, Noah's Ark, Suburban, Delsin, Grey Past Records, Quadrofoon, Epitaph, Dox Records en het kakelverse Smikkelbaard hun spullen mee naar de Tolhuistuin.

Volgens Adriaan Pels reageerden alle labels direct enthousiast. Ze besloten van de nood maar een deugd te maken. Het in rap tempo verdwijnen van onafhankelijke platenzaken is een probleem voor labels, omdat juist die zaken traditioneel hun producten bij muziekliefhebbers aan de man te brengen. Ze beloofden geen uitzendkrachten af te vaardigen, maar zelf mee te doen. “Dat is natuurlijk ook de kracht van veel onafhankelijke labels: het is erg DIY. De mensen achter de labels zijn betrokken bij alle stadia van het proces. We gaan er die dag een leuk programma van maken. Je moet het zien als een viering van de onafhankelijke popcultuur. Het is pijnlijk dat veel platenzaken verdwijnen, maar met de onafhankelijke labels gaat het op zich best goed. Er komen mooie dingen uit, die willen we graag laten zien. Wat mij betreft noemen we dit de eerste editie.”