"Nieuwsgierigmakende bands" in Club Ziggo

Jan Douwe Kroeske presenteert intieme optredens naast megapopzaal

Judith Laanen ,

Een concert in de Ziggo Dome, waar 17.000 man in kan, valt niet echt onder de noemer ‘intiem’. Club Ziggo, het nabij gelegen kleinere zusje, wel. Daar vinden sinds de opening van de nieuwe popzaal kleinschalige optredens plaats van nieuwe bands. En de avonden daar zijn, in tegenstelling tot een duur concert van bijvoorbeeld Madonna, gratis. 3voor12 belde met presentator Jan Douwe Kroeske.

Het idee achter Live @ Club Ziggo, zoals de avond officieel heet, is volgens Kroeske om een avond te maken met nieuwsgierigmakende bands. “Ziggo heeft voor een x-aantal jaren z’n naam op het gebouw laten plakken. Dan is het naast de grote namen ook aardig om te laten zien wat er aan opkomende bands gebeurt. Dus het reclamebruggetje is muziek. Ziggo wil geen platenmaatschappij spelen, maar ze moet wel haar huiswerk doen wat betreft nieuwe bands. En daar hebben ze mij voor benaderd.”

'We willen toewerken naar een volle club'
De aftrap van Live @ Club Ziggo was op 25 juni met de Londense band Dry the River. Daar kwamen toen volgens Kroeske al 200 man op af. “De tweede avond waren er alweer 250. Dat aantal blijft oplopen. We willen toewerken naar een volle club.” Het principe voor de gratis avond is simpel: stuur een mailtje en je bent binnen. De Club Ziggo-sessies lijken erg op de concerten van 3voor12 presenteert. “Ja, dat is een beetje hetzelfde.”

Club Ziggo is een showcaselocatie
Wat ook belangrijk is, en wat redelijk voor de hand ligt aangezien Ziggo ook een televisiekanaal heeft, is dat de muziek gestreamd en uitgezonden wordt. “Als je je als merk wil afficheren met muziek dan moet je dat ook laten zien. Dus moet je het opnemen en uitzenden.” Kroeske vindt namelijk dat er weinig speelruimte is voor nieuwe bands om bijvoorbeeld radio- of televisiepromotie te doen. Club Ziggo speelt daar op in. “Het is een showcaselocatie.”

Concertopnames Club Ziggo op YouTube
En hoe zit het met de rechten en het oppikken van de Club Ziggo-streams door andere media? “We zijn er erg voor dat andere kanalen, zoals bijvoorbeeld 3voor12, de streams oppikken en uitzenden. Dat heb ik ook tegen Ziggo gezegd. Durf met de artiest samen te werken, want dan zul je zien dat er op allerlei manieren een wereld aan mogelijkheden open gaat.” De eerdere en toekomstige opnames zijn via het YouTube-kanaal van Ziggo te bekijken.

Geen concurrentie met programmering Ziggo Dome

Hoe zit het met de programmering naast de Ziggo Dome? Kunnen we intieme sessies van bijvoorbeeld Lady Gaga of The Black Keys, die er nog moeten optreden, verwachten? “Nee. Dat kun je vergeten. Dat gaan ze niet doen.” Maar ga je het ook niet proberen om een lijntje uit te zetten? “Als het lukt, is het goud geld. Maar we willen ook niet op de avond van een concert in de Ziggo Dome iets programmeren. Dat kan ook niet, want anders raken we ondergesneeuwd. En het is ook niet de bedoeling dat we met elkaar gaan concurreren.”

De eerstvolgende editie van Club Ziggo vindt plaats op maandag 13 augustus met rock ’n roll-held Jon Spencer en de Belgische bluesband Ganashake. Reserveer je plek via clubziggo@d2bv.nl.