Ziggo Dome: goed geluid en volle asbakken

Aandachtspunten: rookruimte en wachttijd bij bar

Tekst: Jorinda Teeuwen, fotografie: Jelmer de Haas ,

Marco Borsato opende gisteravond met zijn tour Dichterbij de gloednieuwe Ziggo Dome in Amsterdam Zuidoost. In een uitverkochte concertzaal gaf hij een tweeënhalf uur durende show met gastoptredens van Lange Frans, Krystl, de 3Js en Voice of Holland-winnaar Iris Kroes. Het nieuwe poppodium heeft een capaciteit van 17.000 man. Volgens Marco Borsato is het de meest totale concerthal. 3voor12 neemt de proef op de som. Je vindt de fotogalerie onderaan en daaronder reacties van bezoekers.

De reis
Met de auto is de Ziggo Dome gemakkelijk te vinden. Het valt wel op dat de ‘zwarte doos’ nog niet op de borden staat aangegeven, maar aangezien het podium pal naast de Amsterdam Arena staat, is het niet echt te missen. Het gebouw zelf is overigens ook niet onopvallend. Door de duizenden led-lampjes aan de buitenzijde van het gebouw, worden de bezoekers welkom geheten in de Ziggo Dome. En overladen met reclame. Voor een avond parkeren betaal je 12 euro – een entertainment kaartje – die je direct kunt betalen om na afloop de grote menigte voor te kunnen blijven.

De ontvangst
De Ziggo Dome ligt zo’n honderd meter vanaf de parkeergarage. De entree is net zo breed als het gebouw, waardoor de doorstroom erg goed is en er geen wachtrijen staan. Direct bij binnenkomst staat een trio muziek te maken. Ze krijgen echter alleen aandacht van drie enthousiast dansende, geblondeerde vrouwen van middelbare leeftijd. Een groot pluspunt en een teken van goede service en klantvriendelijkheid: de garderobe is gratis en er staan zo’n zeven scholieren achter, waardoor er geen rij ontstaat. Bezoekers kunnen ook een kluisje gebruiken voor het opbergen van hun spullen. Deze kosten twee euro.

Rookruimte
De rookruimte is een verschrikkelijke zooi. Overal liggen sigaretten en plastic bekertjes en er hangt een ondoordringbare rookwalm, waar je spontaan een longembolie van zou krijgen. Er is geen afzuigsysteem, waardoor alle rook in het volle rookhok blijft hangen. Het is ook letterlijk een hok. De designers hebben deze ruimte duidelijk overgeslagen. Er staan een aantal staantafels met daarop een klein aluminium asbakje en één prullenbak die in een hoekje is gemoffeld. Al voor de start van het concert is het één grote bende, met een vloer die bezaaid is met sigaretten en bekers.

Het concert
Marco Borsato mag de Ziggo Dome openen door het allereerste optreden te geven. Hij neemt wat muzikale vrienden mee en zingt al zijn grote hits. Of je nu wil of niet, de liedjes ken je toch. Het publiek kent de liedjes ook, waardoor Marco zelf soms nauwelijks meer nodig is.

Geen stadionsound, maar warm en goed geluid

De Ziggo Dome mocht per se niet op een stadion lijken. Niet qua uiterlijk, maar ook niet qua geluid. Dat is gelukt. Alleen het afscheidsapplaus voor Marco Borsato klinkt alsof de ArenA vol zit met juichende voetbalfans. Het geluid is goed. Het geeft een mooie, warme sound en niet schel zoals in een stadion. Het geluid is ook op vrijwel alle plekken goed te horen: op de tribune, voorin de zaal, achteraan de zaal. Alleen bij de bar aan de zijkanten is het geluid beroerd, omdat je dan niet meer in de lijn van de boxen staat.

Door de grote schermen aan de zijkanten van het podium is het optreden ook achteraan goed te volgen. Al is het een enigszins vreemde keuze om geen breedbeeldschermen, maar juist langwerpige schermen te nemen, waardoor je cameratechnisch veel minder mogelijkheden hebt. Achter het podium is nog een scherm voor videoclips of sfeerbeelden. Bij de opening wordt daar goed gebruik van gemaakt. Voor dat scherm – dat een stuk hoger hangt dan het podium – is een balkonachtig podium waar bijvoorbeeld de saxofonist zijn solo's blaast, met een opkomende zon achter zich.

Drank
Overal in het gebouw staan muntjesautomaten, zelfs in de grote zaal zelf. Dat betekent dat – in tegenstelling tot veel andere zalen – je niks van het concert hoeft te missen als je muntjes gaat halen. Een muntje kost 2,50 euro, een gangbare prijs voor Amsterdamse begrippen (in Paradiso kost het gerstenat tien cent meer). Een biertje tappen gaat zondag niet zo snel. Misschien werkt er nog onervaren personeel, ze doen het in elk geval op hun gemak: rustig de bestelling intikken, muntjes innen, biertje tappen. Ook al staat er maar een korte rij, het kan zo tien minuten duren voordat je je bestelling hebt.

Toiletten
In het gebouw bevinden zich genoeg toiletten. Deze zien er netjes uit en de wachtrijen zijn over het algemeen te overzien. Alleen bij het vrouwentoilet staat er – ondanks het ruime aanbod – af en toe een flinke rij. Vrouwendingetje, laten we dat de Ziggo Dome vooral niet aanrekenen.

Reacties van bezoekers van de Ziggo Dome