Gruff Rhys is de uitvinder van de 3voor12 liftsessies

Super Furry Animal tegen Ron van der Sterren: "Zullen we het in de lift doen?"

Ingmar Griffioen ,

Vier jaar lang nam 3voor12 talloze liftsessies op onder de noemer (Behind) Closed Doors: sessies met bekende artiesten in de beslotenheid en intimiteit van een lift. Tussen begin 2005 en eind 2009 zijn zo 269 sessies vastgelegd. Vast geboren uit een briljante ingeving zou je denken, maar naar nu blijkt is de serie door toeval ontstaan. Sterker nog: "De credits gaan naar Gruff Rhys", legt 3voor12'er van het eerste uur Ron van der Sterren uit. "Hij zei: zullen we het in de lift doen?"

Van der Sterren filmde vele (lift)sessies. Hij had op een januaridag in 2005 een afspraak voor een sessie in het Amsterdamse Parkhotel met de Super Furry Animals-zanger. Rhys en Van der Sterren stapten in de lift, waarna de Welshman voorstelde die daar op te nemen. "Die was best wel klein, dus ik zei: 'leuk idee, maar dat kan niet'. We moesten nog een stuk lopen en kwamen toen in een andere, veel grotere lift met twee deuren." Groot genoeg, moest Van der Sterren toegeven.

"Hij pakte zijn spullen op de hotelkamer: een plastic mini Marshall versterker, een casio keyboard en zijn gitaar. Hij heeft twintig minuten in de lift gespeeld, terwijl we op en neer gingen en verschillende mensen instapten." Halverwege blijkt een van die mensen uitgerekend de Zweed Jens Lekman. "He, aren't you Gruff Rhys? I'm your support-act for tonight." Lekman en zijn celliste en violiste besluiten spontaan mee te doen. "Na afloop vroeg ik Jens even te wachten om ook een sessie met hem op te nemen." Een enthousiaste Van der Sterren reisde terug naar Hilversum en verkondigde op de redactie: "We hebben een nieuwe serie!"

Check de sessies met Gruff Rhys en Jens Lekman hieronder en alle 269 liftsessies via deze link.