'10 tot 15 gewonden' en 'grote chaos' na instorten tent Dicky Woodstock '10 tot 15 gewonden' en 'grote chaos' na instorten tent Dicky Woodstock

Hevig noodweer velt feesttent: Overijssels festival afgelast

, Ingmar Griffioen

'10 tot 15 gewonden' en 'grote chaos' na instorten tent Dicky Woodstock

Hevig noodweer velt feesttent: Overijssels festival afgelast

Ingmar Griffioen ,

Tien tot vijftien mensen zijn gewond geraakt toen zaterdagavond een tent instortte door kortstondig, hevig noodweer op het Dicky Woodstock festival. Dat meldt de organisatie rond 22.30 uur. Twee uur eerder is de complete hoofdtent omvergewaaid op de slotdag van het driedaagse Overijsselse festival. Headliner Rowwen Hèze moest nog optreden, maar het festival is stilgelegd. Hulpdiensten rukten massaal uit en waren in tien minuten ter plekke. Muziekjournalist Jean-Paul Heck vertelde aan Radio 1, dat het slechte weer iedereen verraste. "Het was mooi weer toen we aankwamen om 20.00 uur, maar het sloeg binnen twee minuten om. Het is één grote chaos, brandweerauto's en ziekenauto's rijden af en aan." Inmiddels hebben organisatie en politie geruchten ontkracht: "Er zijn geen doden gevallen, alleen gewonden met botbreuken en kneuzingen." Vanavond is ook het Lollapalooza festival in Chicago getroffen door slecht weer. De organisatie zag de donderstormen echter aankomen en besloot het festival te ontruimen.

Lollapalooza geëvacueerd en opgeschort wegens stormwaarschuwing

De Lollapalooza organisatie twitterde om 22.30 uur (NL tijd) dat een storm de festivallocatie in Grant Park zou treffen. "ALL festival goers must evacuate IMMEDIATELY. Head to our 3 evacuation locations NOW." Niet veel later volgde een verklaring dat "het festival voorlopig opgeschort is" naar aanleiding van de storm en waarschuwingen van de National Weather Service. Bezoekers worden door de organisatie en de politie van Chicago geëvacueerd. Franz Ferdinand-frontman Alex Kapranos spreekt op twitter de hoop uit, dat zijn band nog op zal treden als de storm overwaait. De evacuatie is wel een iets ander verhaal dan in Steenwijkerwold: het Lollapalooza festival in Chicago heeft een dagcapaciteit van 95.000 bezoekers.

Iets voor 1.00 uur Nederlandse tijd twitteren artiesten als Santigold en Kapranos dat hun shows doorgaan. Officials vertelden de Chicago Tribune dat het Lollapalooza festival mag heropenen zodra de storm overgetrokken is. Precies om 1.00 uur twitteren Pitchfork en de festivalorganisatie dat de poorten weer openen. Het nieuwe schema vind je hier. Als het goed is, zijn de optredens van artiesten als Santigold, Franz Ferdinand, The Tallest Man On Earth, The Weeknd, Bloc Party, Calvin Harris, Frank Ocean, Twin Shadow en Red Hot Chili Peppers straks live te zien op een van de twee YouTube kanalen.

Politie IJsselland: "10-15 gewonden naar ziekenhuis, geen zwaargewonden, geen doden"

De Dicky Woodstock organisatie twittert dat het om tien tot vijftien gewonden gaat. Ze zouden niet ernstig gewond zijn en naar het ziekenhuis zijn vervoerd. De Politie IJsselland bevestigt: "feesttent op festivalterrein ingestort. 10-15 gewonden naar ziekenhuis, geen zwaargewonden, geen doden. Storm oorzaak." Bezoeker Andre Hoekstra was "net op tijd de tent uit" en filmde hoe het noodweer aan de ingestorte tent rukt. Een andere aanwezige twitterde foto's van de hulpdiensten aan het werk. Een nieuwe video (onderaan dit artikel) laat zien hoe het er in de net omvergewaaide tent aan toeging en hieronder zie je hoe het noodweer de tent velde. Pim Brinkman maakte deze foto van de platgewaaide tent.

Popjournalist/drummer Jean-Paul Heck: "Tent werd opgepakt en neergekwakt op de grond"

Popjournalist en drummer Jean-Paul Heck was met zijn band 666 The Nightmare op de 24e editie van Dicky Woodstock en vertelde tegen Radio 1 dat het er 'dramatisch uitziet. "We zouden tegelijk met Rowwen Hèze gaan spelen. Tijdens het opbouwen van de instrumenten brak in een keer de storm los en begon het vreselijk te hagelen en te waaien en de kleine tent waar wij aan het bouwen waren bleef nog net staan; de palen werden naar buiten geslingerd."

Heck liep naar buiten en zag dat de grote tent waar Rowwen Hèze zou spelen, er minder goed vanaf kwam. "Die tent werd opgepakt en neergekwakt op de grond. Ik begreep net dat er tientallen gewonden zijn." Heck vertelde de NOS dat er behoorlijke paniek was ontstaan onder bezoekers. "Het was gelukkig nog niet zo druk. Het grootste gedeelte van het publiek zou toch wat later komen voor Rowwen Hèze." Volgens Heck staat een klein deel van de tent, het stuk waar het podium stond, nog overeind. "Maar het deel waar het publiek stond is helemaal ingestort." De journalist meldt dat het een lage tent met lichte palen was. "Logisch, want het is geen groot festival." Van de drie tenten op het festival is alleen de grootste ingestort.

RTV Oost meldde dat de hulpdiensten hadden "opgeschaald naar GRIP 2, wat betekent dat het om een ernstige situatie gaat". De omgeving was volgens de regionale zender afgezet. "Volgens buurtbewoners was het noodweer bijzonder heftig, met stevige windvlagen en hagelstenen zo groot als eieren en is er nog veel meer schade." 

Update 22.50 uur:
Regionaal dagblad De Stentor weet dat de meeste gewonden "naar het ziekenhuis zijn gebracht, een aantal is ter plaatse behandeld. Een 37-jarige man uit Zuidveen is wel naar het ziekenhuis vervoerd nadat hij een paal op zijn rug kreeg." De politie verklaarde tegen De Stentor dat het "een geluk bij een ongeluk was dat toen de tent rond 21 uur instortte, er slechts zo’n 150 bezoekers binnen waren". Buiten liepen nog eens 350 man.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12