5 Days Off: "Subsidie-afwijzing leidt tot verschraling in 2013"

Vooral extra's als kunstenprogramma 5 Days On getroffen

Ingmar Griffioen ,

De bezoeker zal op 5 Days Off 2013 al een verschraling van het niet-muzikale aanbod merken. "We kunnen minder experimenteel programmeren. Dat houdt in dat voornamelijk kunsten die geen inkomsten als deurrecette opbrengen veel minder aan bod komen. Het leidt tot een verschraling van de nacht van 5 Days Off", reageert festivaldirecteur Daan Spoek. De gedwongen keuze voor veiliger programmeren is een direct gevolg van de afwijzing van de subsidieaanvraag door eerst de Amsterdamse Kunstraad (AKR) en gister ook het Fonds Podiumkunsten (FPK). Spoek vertelde vanavond aan Paul Rabbering in 3voor12radio dat hij het gevoel heeft dat popmuziek er bekaaid af komt bij de fondsen. 5 Days Off onderzoekt de mogelijkheden geld te vergaren via crowdfunding.

De gang van zaken is teleurstellend, vindt Spoek: "Want we willen meer bieden dan alleen de clubprogrammering." Vooral kunstenprogramma 5 Days On lijkt te worden geraakt. "Het budget voor de organisatie, communicatie, voor de kunsten en de extra's wordt minder. Dat gaan we zeker de volgende editie al merken, maar we doen ons best om de schade binnen het budget beperkt te houden en het creatief op te lossen."

"Verhouding tussen elektronische muziek en expositie/film onevenwichtig"

De afwijzing door het FPK kwam niet zozeer hard aan, uit dat fonds ontving 5 Days Off de afgelopen vier jaar ook geen subsidie, maar het negatieve advies van de Amsterdamse Kunstraad is pijnlijker volgens Spoek. Van Amsterdam kreeg 5 Days Off de afgelopen vier jaar 55.530 euro jaarlijks. De aanvraag voor 62.500 voor de randprogrammering 5 Days On werd door de AKR afgewezen, omdat "de beloofde interactie tussen het elektronische muziek- en het expositie- en filmprogramma 5 Days On een ‘gekunsteld karakter' heeft. De verhouding tussen het elektronische muziek gedeelte en het expositie- en filmgedeelte is onevenwichtig", volgens de AKR. Het gaat hier om een advies van de AKR. De gemeenteraad besluit eind dit jaar over de subsidietoekenning voor de komende vier jaar.

"Het is duidelijk dat 50.000 euro heel veel is voor 5 Days Off", vertelt Spoek, die ook geschrokken is van de korting op collega festivals als Motel Mozaique, Amsterdam Dance Event en Appelsap. "Ik maak me ernstig zorgen over het popmuzikale aandeel in de subsidies." Binnen het toch al beperkte aandeel voor popmuziek, komt de dance er ook nog eens bekaaid af, weet de festivaldirecteur. "Er lijkt een verschil te zijn tussen de cultuurbezuinigingen voor klassiek en popmuziek." Het heeft er volgens Spoek de schijn van dat klassiek, opera en de schouwburg beter vertegenwoordigd zijn bij de Kunstraad en lobby-organisaties als Kunsten '92. "Een groot gedeelte van de AKR bestaat uit klassiek geschoolden. Het lijkt erop dat er niet echt affiniteit is met elektronische muziek of popmuziek in de muziekcommissie en dat ze popcultuur minder belangrijk vinden. Zij vinden klassiek een hogere kunstvorm dan popmuziek."

'Paradiso en Melkweg gaan nog meer bijdragen aan 5 Days Off'
5 Days Off wordt mede georganiseerd door Mojo, Paradiso en Melkweg, wat een van de redenen voor de AKR was om de subsidietoekenning niet te verlengen. De vraag is of die organisaties die 50.000 niet kunnen opvangen. Spoek: "De zalen dragen in verhouding al zoveel bij en de sponsormarkt is heel moeilijk. Dat is een lange termijn traject, dat scoor je niet zomaar. Ik snap dat de Kunstraad dat zegt bij de afwijzing, maar zo makkelijk is het niet. De klap van de 50.000 euro wordt voor 2013 opgevangen door 5 Days On (en daarbinnen door de kunsten) en door de zalen die nog meer bijdragen dan ze nu doen."

Qua overhead valt er niks meer weg te snijden, meent Spoek. "De vaste mensen dat zijn Bas voor de communicatie en ik. Daarbij maken we veel gebruik van stagiaires en van het apparaat van Melkweg en Paradiso." Extra pijnpunt is dat die zalen, de vaste bases voor 5 Days Off, ook nog eens gekort worden in het advies van de Amsterdamse Kunstraad. Paradiso krijgt 70.000 euro minder en Melkweg twee ton, als het aan de AKR ligt.

'Muziekprogramma 5 Days Off blijft overeind'
Waar Motel Mozaique rekening houdt met een mindere programmering volgend jaar, belooft Spoek dat er aan de muziekprogrammering niet getornd wordt. "Die staat daar los van. Daar staan recettes, dus deurinkomsten tegenover. Maar we lopen wel risico. Als er te weinig mensen komen, dan is dat nu nog lastiger op te vangen. Het risico wordt deels gedekt door Melkweg en Paradiso, zoals ze dat het hele jaar door doen."