Motel Mozaique: Alle Apparat-en in dienst van de groove Motel Mozaique: Alle Apparat-en in dienst van de groove

Berlijnse dromer vergeet bijna zijn gast

, Ingmar Griffioen

Motel Mozaique: Alle Apparat-en in dienst van de groove

Berlijnse dromer vergeet bijna zijn gast

Ingmar Griffioen ,

Voor Sascha Ring, of vooral voor de Berlijnse producer Apparat die samenwerkte met Modeselektor (Moderat), is Off_Corso behoorlijk volgelopen. Ring treedt op als Apparat Band, wat op het podium resulteert in iets dat er uitziet als een rockband, maar dan eentje met heel veel apparaten, elektronica, pedalen en toetsen en af en toe een snaarinstrument.

CONCERT
Apparat Band, Motel Mozaique, Off_Corso, 20 april 2012

MUZIEK
Techno en ambient, live uitgevoerd met een beste band. Van live-techno met een dikke groove tot wazige ambient met ijle zang van Ring. De Berlijner leverde vorig jaar als Apparat het album The Devil's Walk af op Mute Records.

PLUS
Het duurt even voor zo'n nummer opbouwt, en de set heeft ook twintig minuten nodig voor die een beetje pit en vaart heeft, maar dan heeft Apparat het publiek ook te pakken. De band bouwt aan een vettige technogroove met veel distortion en effecten. Daarop is het goed dansen met de ogen gesloten of aardbeien eten met je liefje (ja, echt!). De composities van Ring steken intelligent in elkaar en lenen zich meer voor spacen dan raven en geven een prettige sfeer. Tegen het einde worden een violist en een cellist toegevoegd, waarmee het filmische effect wordt versterkt. Want laten we wel wezen; dit zou een hele fijne soundtrack kunnen zijn.

MIN
Het geluid en de basdreun zijn weer te prominent aanwezig in Off_Corso, iets dat voor niemand echt prettig kan zijn en waardoor de nuances lastig te ontwarren zijn in de Berlijnse geluidsmuur. Het maakt het lastig Rings precisiewerk op waarde te schatten. Die hoge en zeurderige zang van Ring begint wel te vervelen, best saai hoe hij continu op dezelfde ijle wijze en toonhoogte zingt.

CONCLUSIE
De opbouw duurt lang, maar de nummers gaan altijd ergens heen. Dat leidt tot weinig extatische momenten, geen climaxen, maar wel een optimale groove. Tot en met driekwart wordt de set steeds beter, de nummers stuwender en completer en je zou willen suggereren om live van het idee van nummers af te stappen en er één lange dwingende set van te maken. Daarna laten de Duitsers het te lang stilvallen, pakt Ring een xylofoon met oranje stokjes en kakt zowel de set als de zaal in. Vervolgens gaat de dromerige Berlijner zo in zijn muziek op, dat hij de tijd helemaal vergeet. Een bandlid fluistert hem wat in en hij kijkt verschrikt op: "I forgot this is a festival, we don't have the time..but why not? Here is….Soap&Skin." De Oostenrijkse kijkt wat sip, maar levert net als op The Devil's Walk een treurige doch schone bijdrage aan Goodbye. Dan is het helaas klaar. Jammer, want daar had de set meer van kunnen gebruiken. Na het succes van Moderat gaan ze dit natuurlijk op veel festivals uitventen, tot eind augustus zit de agenda al vol, behalve dan met Nederlandse festivals.

CIJFER:
7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12