3voor12 draait (week 16): Motel Mozaïque, Drs. P en Jungle By Night 3voor12 draait (week 16): Motel Mozaïque, Drs. P en Jungle By Night

3voor12 Album van de Week = Jack White - Blunderbuss

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 16): Motel Mozaïque, Drs. P en Jungle By Night

3voor12 Album van de Week = Jack White - Blunderbuss

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

Top 10

1 Motel Mozaique
"Ik verheug me zeer op weer een weekend in Rotterdam met deze keer veel Nederlandse acts in de bloei van hun leven." (Willem van Zeeland)
"Erg veel zin in Motel Mozaique, ben benieuwd naar de optredens maar ook naar de sfeer." (Sjoerd Huismans)
2 Drs. P - Compile Comple
"En toen kwam het toch nog goed met het taalonderwijs in Nederland. Knolraap en lof, Schorseneren en prei…" (Menno Visser)
"Acht cd's van Drs P is wel wat veel van het goede als je ze achter elkaar draait, maar heel mooi dat het verzameld werk van de taalgrootmeester hier bijeen is gebracht. Maandag een uitgebreid interview met Drs P op 3voor12." (Willem van Zeeland)
3 Jungle By Night
"Wat een spelplezier, wat een energie, ideeën en gevoel voor opbouw. Een heerlijke setlijst, swingend podium en een dolenthousiast publiek vulde Paradiso. Top!" (Erik Zwennes)
"Ik was behoorlijk onder de indruk van de inventiviteit en diversiteit die er in dit opzwepende album gestopt zijn." (Sjoerd Huismans)
4 Squarepusher - Dark Steering
"Tom Jenkinson is terug in zijn kleine studio, met zijn compacte, hectische, dreigende elektronica. Single Dark Steering is een geweldig voorproefje." (Atze de Vrieze)
5 High On Fire - De Vermis Mysteries
"Oakland heavy stoner/sludge metal met frontman Matt Pike, die we afgelopen weekend nog veel indruk zagen maken met Sleep op Roadburn: een stampvolle 013 stond te bangen op het legendarische stonerdoom-trio." (Ingmar Griffioen)
6 Lower Dens - Nootropics
"Mijn plaat van het moment. Een van de liedjes van het jaar is wat mij betreft nu al de single Brains. Ergens tussen Beach House, Spoon en LCD Soundsystem." (Erik Zwennes)
7 Santigold - Master Of My Make-Belief
"Op basis van die up tempo liedjes - Go, Disparate Youth, Look At These Hoes, Big Mouth - vind ik het een sterke plaat. Vol statements die ik eerst maar eens op me door ga laten dringen." (Atze de Vrieze)
8 Major Lazer - Get Free
"Heupwieger-ketellapper van de week, nu nog beter lenteweer…" (Menno Visser)
9 Ufomammut - Opus Primum
"Uitblinkers op de vorige Roadburn en steevast garant voor een hypnotiserende set van vrijwel instrumentale psychedelische sludge en stoner is het Italiaanse Ufomammut." (Ingmar Griffioen)
10 - Carter Tuti Void - V3
"Donkere, meesleurende tunnelelectronica. Met fantastisch hallucinatoir artwork." (Atze de Vrieze)

Erik Zwennes draait:

Jungle by Night albumpresentatie @ Paradiso Grote Zaal 18 april 2012
Wat een spelplezier, wat een energie, ideeën en gevoel voor opbouw. Een heerlijke setlijst, swingend podium en een dolenthousiast publiek vulde Paradiso. Top!
Lower Dens - Nootropics (album, Ribbon/Domino/V2; release 30 april)
Mijn plaat van het moment. De nieuwe Beach House kan me maar niet bekoren, maar nu blijkt dat ik gewoon behoefte had aan het iets irritanter broertje, Lower Dens. Een van de liedjes van het jaar is wat mij betreft nu al de single Brains. Deze gaat op de plaat over in de ‘epiloog’ Stem. Ergens tussen Beach House, Spoon en LCD Soundsystem. Vanaf maandag op de luisterpaal!
Various Artists - Live at the Empty Bottle (livealbum, Bandcamp)
Vrijwel alle toffe garagerockbands van de afgelopen jaren speelden wel eens in The Empty Bottle in Chicago. Nu is er een compilatie van livetracks verschenen, met onder meer Best Coast, Davila 666, The Strange Boys, Black Lips en Ty Segall. Goed opgenomen en gemixt, maar ook nog lekker vies en springerig. Op repeat. 

Menno Visser draait:

Major Lazer – Get Free (gratis download)
Heupwieger-ketellapper van de week, nu nog beter lenteweer…
Chromatics – Kill For Love (album Echo Park/NEWS, NL release eind mei)
Aparte ontwikkeling dat Italo-dixo weer helemaal hot is in indiekringen via The Chromatics. Kan ik met een gerust hart Valerie Dore thuis weer opzetten… (voor wie die classic nog niet kent: http://www.youtube.com/watch?v=Jjg4HnEVHJ4 )
Drs. P – Compile Compile (verzamelbox, Topnotch)
En toen kwam het toch nog goed met het taalonderwijs in Nederland. Knolraap en lof, Schorseneren en prei… 

Ingmar Griffioen draait:

Roadburn 2012 
Ook dit jaar weer een heftig hoogtepunt, kers op de festivaltaart. Uitschieters van drie dagen Roadburn: Ancestors, Orchid, Black Tusk, Valient Thorr, Yob, Black Breath, Celeste, Doom, Alkerdeel, en zeker het zaterdagse slot: Sleep, Tombs en Bongripper. Er staat een schat aan opnames op YouTube, het meeste komt in veul betere audiokwaliteit later op 3voor12 en je leest hier alles terug dankzij 3voor12 tilburg.
High On Fire - De Vermis Mysteriis (album, Century Media)
Oakland heavy stoner/sludge metal met frontman Matt Pike, die we afgelopen weekend nog veel indruk zagen maken met Sleep op Roadburn: een stampvolle 013 stond te bangen op het legendarische stonerdoom-trio. High On Fire had ook zo op de bill gekund: supersnel en -heavy riffwerk, pounding rhythm en brute zang en zelfs wat goed gedoseerd soleerwerk. 666 thumbs up voor de 7 minuten durende Madness of an Architect... Kreeg een 8.2 op PitchFork en staat gewoon op de Luisterpaal!
Ufomammut - Opus Primum 
Uitblinkers op de vorige Roadburn en steevast garant voor een hypnotiserende set van vrijwel instrumentale psychedelische sludge en stoner is het Italiaanse Ufomammut. De naam vat het goed samen: outtaspace + zo log als een mammoet. Ze streamen het nieuwe album (deel 1 van een tweeluik) op de Roadburn-site.

Willem van Zeeland draait:

George Harrison - The Guitar Collection (iPad App)
Heel erg leuk, deze app met de gitaren van George Harrison. Door middel van foto's, quotes en geluidsfragmenten krijg je vele wetenswaardigheden mee over deze instrumenten. Met 7,99 Euro wel wat aan de prijs, maar zeer vermakelijk.
Drs P Compile Comple (8CD box)
Acht cd's van Drs P is wel wat veel van het goede als je ze achter elkaar draait, maar heel mooi dat het verzameld werk van de taalgrootmeester hier bijeen is gebracht. Zijn album Hoep Hoep Hiezee Voor Drs P had ik vroeger op een cassettebandje en ik vind het nog steeds briljant nu ik het 25 jaar na de release weer eens hoor. Maandag een uitgebreid interview met Drs P op 3voor12.
Motel Mozaique (festival)
Ik verheug me zeer op weer een weekend in Rotterdam met deze keer veel Nederlandse acts in de bloei van hun leven: Moss, Blaudzun, Rats On Rafts en Bart Constant. Ik kijk ook uit naar het weerzien met Patrick Watson na zijn weergaloze show op SXSW. Ben je ook in Rotterdam? Kom dan vooral even langs bij de 3voor12 sessies, 's middags in de Hofbogen, gratis toegang. Blijf je thuis? Volg Motel Mozaique dan via 3voor12 en kijk op zaterdagavond naar de festivalbeelden in 3 On Stage op Nederland 3. 

Atze de Vrieze draait:

Squarepusher - Dark Steering (single, WARP/V2)
Na een halfslachtige, een rare en een ronduit slappe plaat wordt het nieuwe Squarepusher album een stevige return to vorm. Tom Jenkinson is terug in zijn kleine studio, met zijn compacte, hectische, dreigende elektronica. Single Dark Steering is een geweldig voorproefje.
Santigold - Master Of My Make-Believe (album, Warner)
Ik vind Santigold op haar best met scherpe, opgefokte tribalbeats, kortom: als MIA kloon. Blijft een dubbel gevoel. Op basis van die up tempo liedjes - Go, Disparate Youth, Look At These Hoes, Big Mouth - vind ik het een sterke plaat. Vol statements die ik eerst maar eens op me door ga laten dringen.
Carter Tutti Void - V3 (Mute, PIAS)
De samenwerking tussen Chris Carter en Cosey Fanni Tutti (Throbbing Gristle, Chris & Carter) en Factory Floor pakt uit zoals je zou willen: donkere, meesleurende tunnelelectronica. Met fantastisch hallucinatoir artwork.

Sjoerd Huismans draait:

Jungle By Night – Hidden
Afgelopen week was Hidden van Jungle By Night album van de week bij 3voor12. Ik was behoorlijk onder de indruk van de inventiviteit en diversiteit die er in dit opzwepende album gestopt zijn, lees de recensie hier terug.
Motel Mozaique
Erg veel zin in Motel Mozaique, ben benieuwd naar de optredens maar ook naar de sfeer omdat ik nog nooit op het Rotterdamse stadsfestival geweest ben. Hier alvast een mooie sampler van de artiesten die op het festival spelen.
Patrick Watson – Adventures In Your Own Backyard
Dé man van deze editie is natuurlijk Patrick Watson, die zaterdag speelt in de grote zaal van de schouwburg. Deze show wordt live opgenomen door 3voor12 en is zaterdag vanaf 0.00 te bewonderen op Nederland 3. De Canadees speelt ook een 3voor12 sessie in Bird, zaterdag van 19.00 tot 19.20 uur. Zijn laatste album Adventures In Your Own Backyard is nog steeds te vinden op de Luisterpaal, check dus alvast de prachtige folkpopliedjes met klassieke piano waar hij om bekendstaat.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12