Lowlands 2012: Wie is de eindbaas van de avond?

Dansend de zaterdagnacht in

Tekst en foto's: René Passet ,

Wat is dat toch met Tom Trago's petje? Zelfs als de Amsterdamse dj de avond ervoor zwaar door het geluid is gegaan en zijn gezicht en kleding er verfrommeld uitzien, zit de klep van zijn onafscheidelijke petje onberispelijk recht. Maar hoe brakker het lijf, hoe beter de dj-set. Zeker bij Trago. Zo ook vanavond in de X-ray, waar hij op het allerlaatste moment moest invallen voor de afgehaakte Pat Mahoney. Tuurlijk, geen probleem. Zijn house is immer zwoel en verleidelijk en loopt van Moodymann tot Oni Ayhun. Het is veelzeggend dat de X-ray vanaf de eerste plaat ramvol staat en de eerste drie rijen voornamelijk meisjes zijn. Gouden dj-regel: staan er meisjes, dan volgen de jongens vanzelf.

Technopaleis
Al vinden we veel jongens een tent verderop vastgeplakt aan de vloer. In de Bravo, vanavond omgedoopt tot zweterig Berlijns technopaleis. Marcel Dettmann en Ben Klock, twee van de beste techno-dj's ter wereld, staan voor half drie vannacht op de rol. Testosteron hangt in de lucht. Veel opgepompte ontblote bovenlijven maken zich op voor een nacht lang knallen. De koppen rood verbrand, de haren zeiknat en een flesje water in de rechterhand. Eerst is het echter de beurt aan Scuba. Een in Berlijn woonachtige Brit luisterend naar de naam Paul Rose. Niet zo gek lang geleden maakte hij nog een soort van dubstep, op zijn laatste album Personality switchte hij naar 90s house & techno en zijn grootste hit 'Adrenalin' (2011) is bijna rave te noemen.|

Alle props trouwens voor de lichtman, die de Bravo met behulp van zeeën blauw licht heeft omgetoverd tot een diepzeezwembad waarin Scuba zelfverzekerd zijn rondjes zwemt. ‘Hij zal wel kiezen voor techno met zo’n line-up,' heette het vooraf. Nou, niet dus. Scuba's windvaan wappert vanavond alle kanten op. Hij draait house met diepe dubby baslijnen, schrikt niet terug voor vocalen en geeft af en toe eventjes flink gas. Zo komt 'Gekko' voorbij, het stevigste technonummer van zijn recente album.

Laptop stuk
Als Scuba tegen enen afsluit met successingle 'Hope' staat Oscar Mulero zich in de coulissen nerveus te maken. De Spaanse technoveteraan is al jaren een vaste waarde op Awakenings maar stond nog niet eerder op Lowlands. Zijn reputatie snelde hem vooruit, tot ver buiten de Bravo staan ze rijen dik te trappelen om een pak slaag van de Madrileen.

Dat de ervaren dj nerveus is, heeft een reden. De avond ervoor in Girona kreeg Mulero ruzie met zijn laptop, waardoor hij vanavond voor het eerst van zijn leven met cd's moet draaien. Dat pakt wonderwel prima uit. Misschien juist wel omdat de Spanjaard noodgedwongen uit zijn comfortzone is getrokken. Direct gaan alle registers open. Donderende baslijnen en kickdrums die blauwe plekken in je maagstreek achterlaten, snerpende hi-hats en geen liedje in zicht. Het is diep, het is gemeen, het is regelmatig fenomenaal.

Kunnen Dettmann en Klock daar nog overheen? Ze besluiten het niet eens te proberen en vegen het canvas helemaal leeg. Eerst maar eens de diepte in. Het is tenslotte vanavond een zwembad. Als de basdrum uiteindelijk weer de hoek om komt, blijkt het Berlijnse duo prima in staat om iets van de buitenaardse sfeer in de Berghain te transporteren naar de polder. Hoe onwaarschijnlijk dat ook klinkt. Waar Mulero koos voor de confrontatie, proberen Marcel Dettmann en Ben Klock het met hypnose. Hun techno is soms zo trippy en abstract dat je er in je hoofd van alles bij kunt verzinnen. Toch wemelt het niet van de pillenwauwsen in de afgeladen tent. Het is simpelweg te warm voor drugs.

Sponzenman
Op de eerste rijen van de X-ray maakt de sponzenman vanavond een hoop nieuwe vrienden. Hij knijpt bij iedereen die dat wil een natte spons uit in de nek en deelt flesjes water uit. Zodat de voorste rijen het niet begeven. Todd Terje en Benji B zien het glimlachend en met verbazing aan. De Noorse prins van de disco-edits is bezig met zijn doorbraak dankzij sterke singles als 'Ragysh' en 'Inspector Norse'. 'Smalltown Boy' draaien en ermee wegkomen, dat is weinigen gegund.

Ook BBC-jock Benji B (getooid in Patta-shirt) is op dreef. De grondtoon van zijn dj-set is zwart, of dat nou hiphop, dubstep, juke of ragga is. En afsluiten met de Mary Jane Girls en Luther Vandross is natuurlijk goud. Toch, hoewel beider sets enorm veelzijdig en energiek zijn, gaan ze niet meer over die van Tom Trago heen. Bij hem juichten de mensen het hardst en spatte de energie er van begin tot het eind vanaf. 'Tom is de definitieve eindbaas van de avond,' oordeelt Thomas 'Dekmantel' Martojo diep in de nacht. En zo is het. Petje af.