Het Lowlandsgevoel van… Marien Dorleijn: “Vorig jaar was er een gespannen sfeer na het Pukkelpopdrama”

Moss-frontman speelt voor vierde keer op Lowlands

Jorinda Teeuwen ,

Marien Dorleijn is inmiddels een oude rot in het vak geworden. Hij staat komende editie voor de vierde keer op Lowlands, met Moss deze keer. “In 2010 speelde ik voor het eerst met Moss. Toen ik hoorde dat we in de Grolsch tent zouden staan, dacht ik dat het veel te groot zou zijn. Maar uiteindelijk pakte het heel goed uit,” vertelt de Moss-frontman.

De hoeveelste Lowlands is dit voor je?
Als bezoeker ben ik één keer naar Lowlands geweest. Het klinkt misschien gek, maar ik kan niet zo goed tegen grote groepen mensen. Ik moet af en toe even een rustig plekje voor mezelf hebben. Ik ben iemand die graag alleen met mijn gitaar op een zolderkamertje zit te pielen. Het is de vierde keer dat ik op Lowlands speel. Dit is de tweede keer met Moss. Vorig jaar speelde ik met Happy Camper en daarvoor al een keer met de band Caesar.

Wat was je mooiste Lowlands moment?
Jónsi (zanger Sigur Rós) gaf het beste optreden dat ik op Lowlands heb gezien. Het was in 2010 in de Grolsch. Hij transformeert op het podium en is helemaal in zichzelf gekeerd. Verder heb ik niet altijd evenveel tijd om naar optredens te gaan, vanwege interviews. Het beste optreden dat ik zelf op Lowlands gehad was met Moss in 2010. Het was voor ons sowieso al bijzonder dat we dat we er mochten spelen. Er was eerst sprake van dat we in de India zouden staan, toen bleek het uiteindelijk toch de Grolsch te zijn. 15.000, dat was veel te veel, dachten we. Maar het is goed uitgepakt. Het gaf een heel euforisch gevoel.

Wat was je meest vervelende Lowlands moment?
Ik heb niet een heel erg vervelend moment op Lowlands gehad. Vorig jaar was de sfeer wel een beetje vreemd, na wat er op Pukkelpop was gebeurd. Je denkt er dan toch over na, dat het daar ook kan gebeuren. Er heerste een vervelende gespannen sfeer.

Lowlands is je visitekaartje voor een groot publiek, ga je iets speciaals doen?
Dat zeg ik niet. Nee, echt niet.

Welke band wil je niet missen?
The Black Keys, ik zou er niet zo snel een kaartje voor kopen. Maar als ze dan toch spelen, wil ik het wel zien. Wilco wil ik wel een tweede kans geven. Ik heb ze in Paradiso gezien, maar daar viel het kwartje niet. En Feist wil ik heel graag zien. Ze is een echte songwriter-performer. Die vrouw komt met een bepaalde rust het podium op en ze is super muzikaal. Maar Lowlands is er ook voor om bandjes te ontdekken. Daarom is het ook zo anders dan Pinkpop, dat een commerciëlere programmering heeft. Op Lowlands is ook theater, film en dans. Er komen meer échte muziekliefhebbers, die nog LP’s kopen. Daar houd ik wel van.

Naast wie zou je in je tent wakker willen worden?
Met Feist natuurlijk. Dan schrijven we een liedje over de mooie dingen des leven, vlak voordat we gaan ontbijten. En als het niet klikt, gaat het gewoon over haat.