Lowlands 2012: Zinderende desert blues van Atri N'Assouf Lowlands 2012: Zinderende desert blues van Atri N'Assouf

Ster van de Woestijn maakt de Lowlands-Sahara een stuk draaglijker.

, Pieter van Hoogdalem, Radio 6 Soul & Jazz

Lowlands 2012: Zinderende desert blues van Atri N'Assouf

Ster van de Woestijn maakt de Lowlands-Sahara een stuk draaglijker.

Pieter van Hoogdalem, Radio 6 Soul & Jazz ,

Qua temperatuur een thuiswedstrijd voor de Ster van de Woestijn (de betekenis van Atri N'Assouf). De hypnotiserende Afrikaanse grooves van de groep vielen meteen erg goed bij het publiek.

CONCERT:
Atri N'Assouf, Lowlands Lima, vrijdag 17 augustus 2012

MUZIEK:
De band Atri N'Assouf wordt gezien als het nieuwe gezicht van de touareg, de populaire muziekstroming uit het noordelijke deel van de Sahara. De muziek wordt ook wel omschreven als woestijnblues, al is dit wel wat kort door de bocht. De groep draait om zanger/gitarist Rissa Ag Wanagli. De akoestische gitaar van de bandleider staat centraal, ondersteund door basgitaar, percussie, elektrische gitaar en een zangeres. De nummers worden veelal opgebouwd rond een enkele groove, wat meteen de overeenkomst is met de blues: less is more.

PLUS:
Wat betreft de temperatuur had het vandaag een thuiswedstrijd kunnen zijn voor de Ster van de Woestijn (de betekenis van Atri N'Assouf). De hypnotiserende Afrikaanse grooves van de groep vallen meteen erg goed bij het publiek dat blijkbaar wel in is voor iets anders dan pop of rock. De bandleider zelf is ietwat verlegen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de stijlvolle zangeres die met minimale hand- en dansbewegingen het publiek weet op te zwepen. De muziek van de groep is bedwelmend op deze warme dag.

MIN
:
Muzikaal draait alles op het podium om de zang en akoestische gitaar van Rissa Ag Wanagli. Hij is zeker geen onverdienstelijk muzikant, maar het concert zou meer diepgang en variatie krijgen wanneer zijn bandleden ook af en toe de ruimte kregen om hun kunnen te tonen. Een heftige percussiesolo zou het publiek nog meer opzwepen en een uitgebreide feature van de zangeres werd node gemist.

CONCLUSIE:
Atri N'Assouf weet het publiek te verrassen met opzwepende 'woestijnblues'. Dit is muziek die past op een festival met een open-minded publiek. Iets meer ruimte voor de andere muzikanten zou het optreden net iets meer diepgang geven.

CIJFER:
7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12