Lowlands 2012: Alborosie & the Shengen Clan reggae-te-gek-hé

Siciliaan auperdegelijk als rasta

Maarten van Heuven, Radio 6 Soul & Jazz ,

Voorheen Italiaan, maar nu volledig geassimileerd tot Jamaicaan: Alborosie brengt superdegelijke reggae van de bovenste plank

CONCERT:
Alborosie & the Shengen Clan, Lowlands Grolsch, zondag 19 augustus 2012

MUZIEK:
Alberto D'Ascola was gelukkig op het Italiaanse Sicilië totdat hij ontdekte dat zijn ware hart bij de reggae lag. Hij verhuisde naar Jamaica en integreerde daar volledig: hij praat, zingt en rapt in het Engels met vet Jamaicaans accent, hij heeft dreads tot over zijn achterwerk en -oja, we hebben het over muziek hier - hij maakt retestrakke reggae/roots met dubinvloeden.

PLUS:
Alborosie en zijn clan maken reggae zoals we die maar al te goed kennen. Ritmes, beats, klanken: ze variëren maar weinig. Maar dat hoeft ook niet. Want goed uitgevoerd. Erg goed. Variatie zit er wel in de zang. Halverwege verlaat Alborosie het podium om eerst ruimte te geven aan zijn charmante achtergrondzangeres Sandy Smith, die in het nummer daarna volledig overschaduwd wordt door ene Ikaya. Knoop die naam in je oren, zij heeft een onvergetelijke soulstem waar we meer van willen horen.

MIN:
Het is hele optreden is eigenlijk een groot cliché. Zo is er al in het eerste nummer al de steevast aanwezige meezingregel 'If you love marihuana, say yeah, yeah,' later verbasterd tot 'If you love reggae, say yeah, yeah,' De rest van Alborosies teksten was niet te verstaan.

CONCLUSIE:
Reggae, helemaal-te-gek-hé.

CIJFER:
8