Tien tips voor Into The Great Wide Open 2012

Met oa. Alt-J, Django Django en Perfume Genius

Laurence Tanamal ,

Het eiland Vlieland, waar Into The Great Wide Open ook dit jaar plaatsvindt, vormt een speciaal podium. Denk bij de locaties die het festival rijk is aan een sportveld, de intimiteit van de bossen en het imponerende van een kerk. Zo vormt het festival de kans om één van je favoriete artiesten in het schemer van de wouden te bewonderen voor een persoonlijk optreden. 3voor12 heeft tien acts geselecteerd.

Alt-J

Deze band staat vaak in vreemde poses gefotografeerd en dat zegt eigenlijk al genoeg over de manier waarop zij omgaan met het conventionele. Hun muziek is allesbehalve voor de hand liggend en laat zich moeilijk in hokjes plaatsen. Het speciaal uitgevonden genre ‘folkstep’ wilde nog wel eens vallen, maar eigenlijk is het beter om het klankenpallet van hun debuut An Awesome Wave niet verder te ontleden. Samen met Joe Newmans onderscheidende kermzang kan Alt-J alleen maar gaan zorgen voor een unieke live-ervaring.

Django Django

Licht psychedelische samenzang, vreemde drumpatronen die terug doen denken aan Talking Heads of nauwkeurig gemixte samples. De heren van Django Django komen met allerlei uiteenlopende ideeën voor hun nummers zonder de hitgevoeligheid uit het oog te verliezen. Je hoort dat deze band de opzet van een song telkens net iets anders aanpakt, wat een verfrissend effect teweeg brengt. Live kunnen zij zich minder verschuilen achter hun samples wat hun hit Default bijvoorbeeld de moeite waard maakt om ook eens live te checken.

Gregory Porter

Voor wie de kerkdienst zondag heeft gemist zal er in ieder geval genoeg soul te halen zijn bij het optreden van Gregory Porter. Zijn vocalen spreken van een grote overtuigingskracht zonder aan een aanstekelijke vorm van speelsheid te verliezen en vormen om die reden een jazzinstrument op zich. Geïnspireerd door Nat King Cole en Joe Williams, maar duidelijk ook door de opwekkende gospeldiensten die Amerika zo markeren. Halleluja!

Jake Bugg

Zijn leeftijd tikt de twintig nog niet eens aan, maar zijn muziek doet de beginjaren van de folk en singer-songwriter weer herleven. Mede door zijn verhalende stem is hij door velen al gebombardeerd tot de nieuwe Bob Dylan. Vergelijkingen met Johnny Cash en (het oudere werk van) Oasis komen ook niet onterecht bovendrijven. Kijken dus, want er ligt een grote toekomst voor deze jongen in het verschiet.

Perfume Genius

De zwaarmoedige pianoballades van Perfume Genius, door het leven gaande als Mike Hadreas, stralen een ongekend gevoel van conflict en treurigheid uit. Een effect dat alleen maar versterkt zal worden als hij zijn liedjes ter gehore zal brengen in de kerklocatie. Zo intens kan ingetogenheid zijn. Let wel op: voorafgaande aan dit optreden is een loting gehouden om, gezien de capaciteit, de opkomst te bedwingen. De gelukkigen die zijn optreden mogen bijwonen worden vooral aangeraden om tijdens het luisteren oog te houden voor Hadreas zijn gepijnigde mimiek.

Reggie Watts

Deze komedische muzikant die schuil gaat achter zijn enorme kapsel en baard zet alle hiphopclichés een hak. Hij is een man die overal de humor van probeert in te zien en dat op zo’n aanstekelijke wijze neer weet te zetten dat elke plek waar hij komt in een comedy club verandert. En dat niet alleen, hij is ook meester in de kunst van het beatboxen en loopen. Dit maakt hem dus niet alleen de moeite waard om te zien voor de lach, maar ook voor zijn muzikale vindingrijkheid.

The Stepkids

Drie vindingrijke singer-songwriters die elk hun strepen al lang verdiend hebben met allerlei solomateriaal en als begeleidingsmuzikant mochten optreden met Lauryn Hill, Alicia Keys en zelfs 50 Cent. De soulvolle klankpartijen van The Stepkids worden gedrenkt in psychedelische harmonieën, wat resulteert in warrige funky geluidsmoes. Sexy - een beetje vies zelfs – jazzy en buitengewoon creatief.

Willis Earl Beal

De muziek van Willis Earl Beal gromt, snuift, is bij vlagen extreem minimalistisch en bijna altijd opzettelijk dissonant. Tijdens een optreden staat hij op om a capella te preken en zijn soulvolle stem vrij spel te geven of zal hij languit achterover gaan zitten om te spelen op een eensnarig gitaar. Willis Earl Beal zal live de moeite waard zijn omdat hij een uitstraling en onvoorspelbaarheid met zich meebrengt die lastig op plaat te vangen is.

Fresku

Het gaat goed met de populariteit van Fresku. Dit jaar werd zijn album Maskerade, dat valt te omschrijven als een knipoog met een traan, vol lof ontvangen. Gevolg: minutes of fame bij De Wereld Draait Door, een plek op Lowlands en een nominatie voor de 3voor12awards. Zaterdag zal hij op het Sportveld van ITGWO zijn persoonlijke teksten ter gehore brengen. Woorden die raken, je laten lachen, maar vooral entertainen.

Savages

Kleine kans dat je deze band echt goed kent, aangezien Savages nog maar één echte release in de vorm van een single op naam heeft staan en voornamelijk in het buitenland heeft getourd. Savages is een groep die veel inspiratie put uit de klassieke post-punk- en new wave-acts als Joy Division en Siouxsie and the Banshees. Stuwende baslijnen, schelle gitaren en gefocuste vocalen. Een tip voor diegenen die de nacht naar een extra niveau willen tillen.

ITGWO vindt plaats op 7, 8 en 9 september op Vlieland