ITGWO12 omhelst vriendelijke twijfelaar Fresku

Van satire tot pijnlijke ontboezemingen

Atze de Vrieze ,

Nou, zeg het maar Great Wide Open, wat weten jullie van anus likken? En wie van jullie heeft heroïne op? Ah, de kinderen. Een vader twittert dat zijn opvoeding geslaagd is. Zijn kinderen op het Sportveld klagen dat Fresku te veel vieze woorden gebruikt. Maar de goedlachse Eindhovenaar is een kindvriendelijke vuilbek, zonder kwaad in de zin. "Wat een heerlijke sfeer hier. Zijn er hier ook mensen uit Woensel? Volgens mij ben ik de enige."

CONCERT:
Fresku, Into The Great Wide Open, Sportveld, zaterdag 8 september 2012

MUZIEK:
Met zijn tweede album Maskerade perfectioneert Fresku zijn eigen unieke mix van satire, zelfspot en doodserieuze persoonlijke ontboezemingen. Op het podium drijft zijn set vooral op de vrolijke bangers - Lintworm, Hedde Druksop, Kutkop - maar aarzelt hij niet zichzelf bloot te geven in pijnlijk openhartige songs over zijn ex, zijn dochtertje en zijn twijfels.

PLUS:

Zoals de Jeugd van Tegenwoordig een paar jaar terug met een absurd soort humor de hiphopscene als een handschoen binnenstebuiten keerde, zo keert Fresku de Jeugd en hun hippe Amsterdamse scene weer binnenstebuiten in zijn nieuwe single Op De Hoogte. "What's up Amsterdam!", grapt Fresku, in een geniale satirische track over de meisjes, de coke en de overdosis hipheid in de Jimmy Woo. De rapper heeft een heel eigen stijl ontwikkeld, met zijn droge, soms absurde humor, soms een beetje viezig. "Wat is autoriteit?", vraagt hij. "Is een snor autoriteit? Is de baard van Ben Caplan autoriteit?" Hij trekt zijn shirt omhoog en wrijft over zijn ontblote handelsmerk. "Is dit autoriteit?" Ben Caplan, de clowneske Canadese barzanger met zijn rasperige stem en gigantische baard pakte gisteren Great Wide Open in op het bospodium, en is deze morgen niet van het podium te slaan. Vanochtend zong hij al mee met Janne Schra, nu met Fresku, die voor de gelegenheid een speciaal nummer schreef, Kapitein. Niet per se een hit, wel een geweldig leuk gastoptreden, al was het maar om de ontlading te zien bij Fresku zelf. De bescheidenheid is echt, de liefde die hij ervoor terug krijgt ook.

MIN:
Fresku doet ook mee in het Doe Maar vs rappers project. Hij nam klassieker Pa onder handen, en dat leverde een niet heel memorabele interpretatie op. Fresku is technisch gezien een wat vreemde rapper. Zijn flow is niet erg soepel, soms zelfs een beetje sullig. Hij doet het erom, als knipoog, al heb je ook soms de indruk dat ie simpelweg heel slim van zijn beperking zijn kracht heeft gemaakt.

CONCLUSIE:
Tijdens zijn albumpresentatie vroeg Fresku zijn vriendin ten huwelijk, op Lowlands deed ex-3voor12'er Ron van der Sterren dat. Vandaag heeft Fresku een oogverblindend blond Randstadmeisje genaamd Sofie op het podium, dat haar negende verjaardag viert. Ze verdwijnt bijna in zijn omhelzing, en glimt onder de aandacht. Knap dat hij dit niet awkward laat voelen. Fresku is in zijn element, als underdog, als onzekere verhalenverteller. Geen twijfel over mogelijk.

CIJFER:

8