ITGWO12: Reggie Watts kan alles

Soul, dubstep, hip hop of opera, Reggie Watts draait er zijn hand niet voor om

Tekst Wilbert Elting, Foto's Joey Feikens ,

Op de zaterdag was het Ben Caplan die indruk maakte met zijn baard. Maar de Amerikaanse comedian en muzikant Reggie Watts kan zich zeker met hem meten als het om beharing gaat. Een gigantische haardos heeft hij, en ja... ook best een indrukwekkende baard. En de muziek en de grappen? Dat zit bij Watts wel goed.

CONCERT
Reggie Watts, Into the Great Wide Open, Vuurboetsduin, zaterdag 8 september 2012

MUZIEK
Reggie Watts wordt aangekondigd als een alleskunner. Hij maakt muziek, is stand-up comedian en kan beatboxen. Als dat allemaal bij elkaar komt, belooft het iets moois te worden. Tegelijk is het ook verwarrend, want echt in een hokje laat hij zich niet stoppen. Zelf spreekt hij ook de hele tijd in de meervoudsvorm. Zo roept hij bij opkomst: ,,Say hello to the band!" Grote vraag is: hoe beoordeel je Watts nou? Op zijn muziek? Op zijn grappen? Op zijn beats?

PLUS

Laat één ding duidelijk zijn, Reggie Watts kan alles en kan alles even goed. In het uur dat hij het publiek bij de Vuurboetsduin vermaakt, voert hij hen mee langs een uitgebreid spectrum aan muziekstijlen. Soul laat hij horen, maar ook hip hop, dubstep en zelfs opera. Watts kan het allemaal want zijn stem heeft een buitengewoon groot bereik. Binnen één nummer schakelt hij van R. Kelly naar Solomon Burke, hij is bas en sopraan tegelijk.
Afwisseling is waar het bij Watts om draait. In het ene nummer bouwt hij, door zijn eigen stem te samplen en te loopen, helemaal alleen een complete compositie op. Om het volgende nummer achter de piano te gaan zitten of allemaal geluiden uit zijn computer te toveren. Allemaal even dansbaar overig.
Tot zover het deel van Watts dat muzikant en beatboxer is. Hij is natuurlijk ook nog comedian en die reken je af op zijn grappen. Bij Watts zit het komische vooral in de teksten van zijn liedjes. Het zijn absurde verhalen over vampieren, zombies en skeletten die opdoemen uit de zee om achteloze mensen in tentjes te grijpen. Of hij zingt: ,,Don't put your fiets in the kanaal" of maakt andere gekke woordgrappen. Hij krijgt er de lachers mee op zijn hand.

MIN
Zo nu en dan zoekt Watts wat al te nadrukkelijk naar de makkelijke lach. Flauwe rijmwoorden, gekke bekken, dat werk.

CONCLUSIE
Wie het daverende applaus na afloop van Watts optreden hoort, kan maar één ding concluderen: ,,Dit was echt goed." Watts is zo veelzijdig dat hij een uur lang blijft verrassen en het merendeel van zijn grappen IS ook echt leuk. Watts kan alles: beats, grappen en muziek.

CIJFER:
8,5