#CB12: The Rumour Said Fire, wij zeggen 8.5!

Denen hypnotiseren publiek met harmonieus liederenpalet

Lilianne Laan | Foto's: Peisam Tsang ,

Aan het eind van hun Europese tournee doen de Deense baardmannen van The Rumour Said Fire het Crossing Borderfestival aan en lijken hier uitstekend op hun plek. De band, vandaag vijf man sterk, is in eigen land uitermate populair maar nog niet zo bekend in Nederland. De zaal staat dan ook niet vol maar wie uit nieuwsgierigheid is komen kijken, wordt verrast door strak uitgevoerde folkrock waar een grote oprechtheid uit spreekt.

GEZIEN 
The Rumour Said Fire, Crossing Border Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 16 november 2012

MUZIEK
De muziek van de Denen past in de indie-folkhoek maar dan met een aangenaam partijtje jaren 80 new wave er overheen. Het nieuwe nummer Beneath The Waves zou van The Cure kunnen zijn. Het Joy Division-tshirt van de gitarist spreekt boekdelen over de inspiratie van de band, maar ze zijn niet in de eighties blijven hangen: het vijftal trakteert de zaal ook op harmonische folknummers die naadloos aansluiten bij het repertoire van bands als Mumford & Sons en Fleet Foxes. Wat wij zien: een typische hipsterband met baarden, kek opgerolde mouwtjes en bijbehorende kapsels. Wat wij horen: vakwerk.

PLUS 
Dit optreden brengt ons strak uitgevoerde, toegankelijke nummers, knap van opbouw en met grote gedrevenheid gebracht door zanger Jesper Lidang. De zaal is slechts halfvol maar het komt vanuit zijn tenen. Dit wordt beloond want in de zaal staat men zichtbaar te genieten. Van het samenspel gaat iets hypnotiserends uit; wat een warm geluid en wat een fijne stem! Een vergelijking met Coldplay ligt ergens op de loer. Maar The Rumour Said Fire tilt zichzelf vanavond stiekem boven de Britten uit. 
 
MIN 
Na een halve set lekker lome folk en eighties nummers kan de show wel een snellere, uptempo opfrisser gebruiken maar die blijft uit. Het publiek geniet van de nummers die stuk voor stuk prachtig zijn, maar hoofdwiegt zichzelf hierdoor bijkans in slaap. Een slaap waar we gelukkig niet uit gewekt worden.
 
CONCLUSIE 
Deze band is aan het eind van de tournee goed in vorm maar legt een urgentie aan de dag alsof het de openingsshow van de toer is. Om deze muziek stadionrock te noemen gaat wat ver maar de act zou in grotere zalen prima overeind blijven. Met hun strakke uitvoering van hypnotiserende nummers toont The Rumour Said Fire zich een waardige Crossing Border-act.
 
CIJFER 
8,5