#CB12: Marques Toliver vanaf de eerste noot raak #CB12: Marques Toliver vanaf de eerste noot raak

Waterloo ligt aan zijn voeten

, Tekst en foto's Judith Laanen

#CB12: Marques Toliver vanaf de eerste noot raak

Waterloo ligt aan zijn voeten

Tekst en foto's Judith Laanen ,

De Amerikaan Marques Toliver heeft eigenlijk alleen zijn viool en stem nodig om indruk te maken, maar de eerste keer met band optreden doet hij ook meer dan verdienstelijk. Hij pakt de Waterloo met zijn grappen, grollen en onuitstaanbaar goede beheersing van stem en viool volledig in. Deze man kan musiceren en dat zullen we weten ook, met als kers op de taart een zeer fijn stukje publieksparticipatie.

CONCERT
Marques Toliver & Band, Crossing Border Den Haag, Waterloo, 17 november 2012

MUZIEK
Marques Toliver (lees: Markies) is zo'n muzikant die zich niet makkelijk in hokjes laat plaatsen. Zijn viool en snikkende stem vormen zijn enige instrumenten, maar misschien is humor wel zijn grootste troef. Toliver is klassiek geschoold violist met een gospelachtergrond, die lange tijd in woonplaats Brooklyn de straatartiest uithing. Totdat Adele hem aan Jools Holland aanraadde en zijn carrière in een stroomversnelling kwam. Vorig jaar imponeerde hij nog met een over-the-topshow op Into The Great Wide Open, zijn debuutalbum moet volgend jaar uitkomen.

PLUS
Wat. Een. Entertainer. Dit is John Legend, maar dan zonder de soms wat melancholieke inslag. Dit is r&b met een viool, of gewoon r&b op viool. Toliver staat voor het eerst met band in Nederland en uberhaupt voor het eerst met band op het podium, en laat meteen zien dat hij ook versterkt van wanten weet. De drums geven de extra swing aan het optreden, met de cello gaan ze de diepte in en de gitaar zorgt voor de nodige riedeltjes die zodra je ze hoort meteen onmisbaar zijn. Vanaf de eerste noot is het raak: Toliver pakt je direct in met zijn vreemde humor (zoals in zichzelf praten als hij vraagt om meer vocalen opdat hij 'meer kan sprankelen') en met zijn ontzettend sexy dansmoves die hij heel soms prijsgeeft als hij met zijn heupen wiegt op de maat van zijn eigen vingergeknip.
Als Toliver nog drie nummers te gaan heeft, duikt hij unplugged met viool het publiek in om zijn straatmuzikantenroots eer aan te doen en een weergaloos stukje soulviool te laten horen. Hier toont hij zijn ambacht, zijn gave om je ademloos en als het even kan met open mond te laten verdwijnen in zijn muziek. De onderonsjes met zijn band heeft hij ook met zijn publiek. Dorst? Geen probleem, hier is bier. Hee bedankt, dit liedje is voor jou! En zo leren we een meteen een lesje klantenbinding voor gevorderden.

MIN
Het enige minpunt dat je kunt bedenken is dat de viool en gitaar te zacht staan. Toliver moet ook herhaaldelijk om een tandje meer vragen.

CONCLUSIE
Marques Toliver is een rasentertainer, een ware muzikant die zijn instrumenten beheerst en zich totaal overgeeft aan zijn publiek. Als hij prut zou spelen zou je hem waarschijnlijk nog steeds charmant vinden, maar dat hij puntgaaf de ene toonladder na de andere van zijn viool en stem laat afglijden maakt hem nog bijzonderder dan hij op papier al belooft te zijn. Als je dit optreden gemist hebt, heb je een van de hoogtepunten van deze editie van Crossing Border gemist.

CIJFER
9

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12