#CB12: IJzersterk muzikaal sprookje van Rebekka Karijord #CB12: IJzersterk muzikaal sprookje van Rebekka Karijord

Sneeuwwitje en vier dwergen in de Duitse Kerk

, Tekst en foto's: Marije Pluym

#CB12: IJzersterk muzikaal sprookje van Rebekka Karijord

Sneeuwwitje en vier dwergen in de Duitse Kerk

Tekst en foto's: Marije Pluym ,

Rebekka Karijord is zo'n zangeres die perfect binnen het Crossing Border concept past. Een eigenzinnige Scandinavische schone met een loepzuivere stem. Lieve luisterliedjes met een rauw randje, en een sfeervol verlichte Duitse Kerk als locatie. Je zou denken dat je daarmee alle ingrediënten voor een geweldig optreden in huis hebt. Maakt ze vanavond deze belofte waar?

CONCERT
Rebekka Karijord, Crossing Border, Duitse Kerk, 17 november 2012
 
MUZIEK
Karijord is een van die Scandinavische ijsprinsessen die de laatste jaren zo goed scoren. Denk aan Agnes Obel en Ane Brun. Feeërieke muziek die nergens echt zoetsappig wordt. De Noorse zangeres/pianiste haalt haar inspiratie uit een jeugd met een vage hippiemoeder en een vader met een drugsprobleem. Die rotjeugd levert nu mooie liedjes op. Dat klinkt heel zwaar, maar dat is het niet. Door haar vlinderachtige geluid weet Karijord er steeds weer een positief tintje aan te geven. Vorig jaar stond ze nog een beetje onzeker op Walk The Line. Nu mag ze op Crossing Border laten zien of ze die zenuwen van zich heeft afgeschud.
 
PLUS
Getooid in een gewaad met belletjes en omringd door mannen met baarden betreed Karijord als een soort Sneeuwwitje en de vier dwergen het podium van de Duitse Kerk. De toon is direct gezet. De stem van de Noorse is loepzuiver en verzwakt geen moment. Met dreigende drums, die op de achtergrond steeds verder aanzwellen, bezingt de zangeres de gebeurtenissen uit haar jeugd zonder te verzanden in dramatisch geneuzel. En passant weet ze 'Cry me a river' van Justin Timberlake zo'n draai te geven dat je nekharen er op een positieve manier van overeind gaan staan. Van ingetogen klein naar bombastisch groot, Karijord lijkt het allemaal te kunnen.
 
MIN
Alhoewel de teksten moeilijk verstaanbaar zijn is Karijord's stem tijdens haar nummers heel krachtig. Tijdens de gesproken delen klinkt de zangeres echter heel fragiel. Daardoor maakt ze maar moeilijk contact met het publiek. Ook tijdens de wat tragere nummers is ze erg in zichzelf gekeerd. Op die momenten lijkt de afstand tussen het podium en de eerste kerkbanken wel erg groot.  
 
CONCLUSIE
Karijord verrast vanavond met een ijzersterke muzikaal sprookje. Steeds als je denkt dat ze hetzelfde trucje als tijdens het nummer ervoor gaat uithalen, gaat ze een andere kant op waardoor dit een, voor een singer-songwriter, opvallend afwisselend optreden is.
 
CIJFER
8
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12