#CB12: Here We Go Magic maakt paddo's overbodig #CB12: Here We Go Magic maakt paddo's overbodig

'It's a little world of mystery up here'

, Tekst en foto's: Sjoerd Huismans

#CB12: Here We Go Magic maakt paddo's overbodig

'It's a little world of mystery up here'

Tekst en foto's: Sjoerd Huismans ,

Here We Go Magic is een band die zijn naam eer aan doet: het is bij vlagen magisch wat er op het podium gebeurt. De psychedelische, hypnotiserende jams die het viertal uit Brooklyn produceert maken drugs met dezelfde associatie overbodig. De band kreeg lovende kritieken voor de laatste twee albums, tourde met Broken Social Scene, speelde op de grote Amerikaanse zomerfestivals én Thom Yorke is fan. Dat kan bijna niet misgaan vanavond.

CONCERT
Here We Go Magic, Crossing Border Den Haag, Nationale Toneel Gebouw, 16 november 2012

MUZIEK
Indierockband uit Brooklyn, New York. Here We Go Magic bestaat sinds 2008 en heeft inmiddels drie volwaardige studio-albums en twee EP's op zak. De vier leden creeeren vaak een psychedelische sfeer door een bepaald thema een heel nummer lang te herhalen. Op het laatste album A Different Ship – geproduceerd door Radiohead-producer Nigel Godrich - dat sinds vorige maand uit is en goede recensies kreeg, perfectioneert de band dit geluid van zorgvuldig opgebouwde jams rijk aan gitaartexturen.

PLUS
Live komen de psychedelische jams volledig tot uitdrukking, beter dan op het album nog. Er staan vier slonzige Amerikanen op het podium (de drummer lijkt als twee druppels water op de welbekende Lazy College Senior meme) volledig nonchalant de meest spacy geluiden te produceren. Vooral de nummers van "A Different Ship" overtuigen. Na een traag, ambient begin opent de band met het funky Make Up Your Mind. Naadloos laat Here We Go Magic nummers in elkaar overlopen zodat het optreden een eenvormige trip wordt. I Believe In Action is een voorbeeld van zo'n stuwende, hypnotiserende geluidscollage. De motor van de band bestaat uit de twee zangers/gitaristen die ook allebei een synthesizer bedienen. Het is indrukwekkend hoe Here We Go Magic het optreden op Crossing Border tegelijkertijd zo losjes en zo strak laat zijn.

MIN
Ergens halverwege ontspoort de show toch enigszins door al te veel gepriegel. De zaal loopt gedurende het optreden langzaam leeg, Here We Go Magic stelt het geduld van het resterende publiek danig op de proef. De drummer verontschuldigt zich bijna: 'It's a little world of mystery up here' zegt hij schouderophalend. De band zou ervoor kiezen om niet élk nummer te laten escaleren in een minutenlange experimentele toer, maar sommige liedjes iets puntiger te spelen. Het zou wat meer dynamiek aan het optreden kunnen geven.

CONCLUSIE
Dat gezegd hebbende: het geboden gepriegel is wel zeer verslavend en na het wat mindere middenstuk van het optreden herstelt Here We Go Magic zich uitstekend met bijvoorbeeld de sterke single Collector van het vorige album "Pigeons" (2010) en natuurlijk afsluiter How Do I Know, de nieuwe single van de band. Met zulke liedjes in je repertoire kun je je het experiment gemakkelijk veroorloven.

CIJFER
8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12