#CB12: First Aid Kit maakt van PVV'er pluchepakker #CB12: First Aid Kit maakt van PVV'er pluchepakker

Zwierige Zweedse zusjes bieden eerste hulp bij zware depressies

, Tekst en foto's: Ingmar Griffioen

#CB12: First Aid Kit maakt van PVV'er pluchepakker

Zwierige Zweedse zusjes bieden eerste hulp bij zware depressies

Tekst en foto's: Ingmar Griffioen ,

First Aid Kit stond in 2008 al eens op Crossing Border. Klara en Johanna Söderberg deden toen hun eerste show buiten Scandinavië en jongste zus Klara was pas zestien. In de grote zaal van de Schouwburg kijken ze met gemengde gevoelens op die ervaring terug, vooral op hun gastrol bij de idolen van Fleet Foxes. Vier jaar later zijn ze terug in volwassener gedaante en - afgezien van een paar rake covers - volledig zelfredzaam.

CONCERT
First Aid Kit, Crossing Border Den Haag, The Royal, 17 november 2012

MUZIEK
Scandinavische Americana. Zusters Klara en Johanna Söderberg uit Stockholm staan met hun tweede album op zak voor de tweede keer op Crossing Border. Het titelnummer van The Lion's Roar dingt niet voor niets mee naar de titel Song van het Jaar; het is een bijzonder meeslepend folknummer met - in alle droefgeestigheid - schone blaas- en strijkpartijen.

PLUS
De gezusters hebben een duidelijke rolverdeling: Johanna doet de toetsen en effecten en Klara de akoestische of versterkte gitaarpartijen, en dan is er live nog een drummer mee die een belangrijke ritmisch bed levert. Oudste zus Johanna heeft de hogere stem, Klara bezit de lagere, diepere en krachtiger stem. Zij opent veel nummers solo en zou ook solo als singer-songwriter kunnen gedijen, maar samen met Johanna kleurt haar stem nog mooier, wat het bandgeluid voller en harmonieuzer maakt. Het duo lijkt volkomen complementair, zowel vocaal als muzikaal. De set kent veel variatie en hoogtepunten. Zo is er 'het treurigste nummer dat ze ooit schreven': de fraaie ballade 'Marianne's Son' (b-kantje 'Lion's Roar'), dragen ze het meeslepende en jankende Emmylou op aan hun favoriete country-artiesten Johnny Cash, Gram Parsons en Emmylou Harris (tot hun geluk heeft Harris het gehoord) en spelen ze een heel mooie versie van Fever Rays (landgenoot en 'coolste vrouw' die ze kennen) 'When I Grow Up'.

MIN
Horen we daar in 'Lion's Roar' een panfluit uit dat Nord keyboard komen? Ai.

CONCLUSIE
First Aid Kit is de belichaming van het Crossing Border-muziekprogramma: van elk gevaar ontblote, lieve en überharmonieuze folk, waar werkelijk niemand zich een buil aan kan vallen. Glimlachende, gelukzalige en (vals) meezingende mensen alom. De vrees voor een overdaad aan zoetigheid wordt niet bewaarheid: de zussen hebben voldoende pit, ze durven te (folk)rocken en Johanna ook te schreeuwen: 'We'd like to dedicate this song to freedom of speech and Pussy Riot!' Harten op de goede plaats. Een van de hoogtepunten zegt veel over het lef van het tweetal: op de rand van het podium zingen ze onversterkt de volle Schouwburg toe. Zo beeldschoon gezongen en vertederend gepresenteerd dat ze PVV-hardliner Martin Bosma er nog mee zouden overtuigen dat kunstsubsidie zin heeft, zo zouden raken dat hij zich overgeeft aan ongegeneerd pluchepakken op de eerste Schouwburgrij.

CIJFER

9

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12