#CB12: Anne Soldaat voorspelbaar degelijk #CB12: Anne Soldaat voorspelbaar degelijk

Alleen maar nette mensen

, Frank Veldkamp | Foto's: Nike Liscaljet

#CB12: Anne Soldaat voorspelbaar degelijk

Alleen maar nette mensen

Frank Veldkamp | Foto's: Nike Liscaljet ,

Bij een optreden van Anne Soldaat hoef je niet op grote verrassingen te rekenen. Met een nieuwe plaat op zak en een solide begeleidingsband kan er niets fout gaan en met die zekerheid betreedt Soldaat -in blauw leren jack- het podium van de Buchananzaal.

CONCERT
Anne Soldaat, Crossing Border, Buchanan, 16 november 2012

MUZIEK
Na ‘Another Life’ uit 2009 brengt Anne Soldaat afgelopen september zijn tweede album op eigen naam uit. Tussendoor tourt hij met het Rotterdamse gezelschap Conny Janssen Danst en speelt hij een prominente rol in de band van Tim Knol. En zoals in ieder artikel over Soldaat moet ook nog vermeld worden dat hij van 1988 tot 2004 deel uitmaakt van Daryll-Ann. Soldaat laat zich op het podium omringen door een ware all-star band, met collega’s uit de bands van Tim Knol, GEM en Kyteman.

PLUS
Het uitstekende geluid in de zaal maakt dat ieder detail in de muziek hoorbaar is. Het frisse geluid van de band klink daardoor nog lekkerder en vooral in de uptempo nummers werkt dit aanstekelijk. Het stugge Haagse publiek wat bij de eerste band op de eerste dag van Crossing Border nog in de juiste stemming gebracht moet worden beperkt zich tot voorzichtig hoofdknikken, maar dat voor elkaar krijgen is al een behoorlijke verdienste. "Alleen maar nette mensen vanavond", merkt Soldaat droogjes op als de reactie vanuit de zaal op het optreden wat tam is. Toetsenist Matthijs van Duijvenbode steelt van de begeleiders de show met zijn energieke uitstraling en gestuiter op zijn kruk. Halverwege speelt Soldaat een nummer van het album wat hij als Do-The-Undo heeft gemaakt en het optreden wordt afgesloten met 'The movin' man' van Daryll-Ann.
 
MIN
Perfectie en degelijkheid hebben als keerzijde dat verrassingen ontbreken. De band concentreert zich op haar spel en de introverte Soldaat heeft moeite contact te maken met zijn publiek. Ondanks de afwisseling in de set, van mooie luisterliedjes tot popsongs met soul-invloeden, spat het nergens van het podium af en blijft er sprake van een zekere afstand tussen band en zaal.

CONCLUSIE
Anne Soldaat brengt melancholische pop, vaak met serieuze ondertoon, maar gelukkig ook met juist gedoseerde lichtvoetigheid ('Ding Ding Sun'). Zijn ijzersterke band compenseert de introvertie van de frontman, die terloops meldt dat er volgend jaar een boxset van Daryll-Ann verschijnt.
 
CIJFER
7,5
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12