#CB12: De onuitputtelijke trots van The Kyteman Orchestra #CB12: De onuitputtelijke trots van The Kyteman Orchestra

Gedirigeerd jammen in circus Kyteman

, Laurence Tanamal

#CB12: De onuitputtelijke trots van The Kyteman Orchestra

Gedirigeerd jammen in circus Kyteman

Laurence Tanamal ,

The Kyteman Orchestra is niet zomaar een collectief artiesten dat een set afwerkt, applaus ontvangt en weer backstage verdwijnt. Het project The Kyteman Orchestra is eerder een theater, of circus, waar alles gegeven wordt. Colin Benders neemt een groot deel van de tijd de rol aan als dirigent, maar soms ook als participant als hij zijn trompet bespeelt, of toeschouwer als hij gehurkt toekijkt hoe zijn muzikale creatie aan het werk is. Ook is hij spreekstalmeester, als hij het publiek toespreekt.

CONCERT
The Kyteman Orchestra, Crossing Border Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 16 november 2012

MUZIEK
Toen Mr. Kyteman (Colin Benders) plots aangaf zijn succesvolle Hiphop Orchestra te beëindigen kwam dit voor veel fans als een schok, maar het was duidelijk dat hij grotere plannen had. Anno 2012 reist Benders het land, en sinds een tijd ook Europa door met een koor dat bestaat uit meer dan twintig man. Achttien muzikanten, enkele operazangers, rappers en een heus koor (Dario Fo) maken deel uit van dit grootse orkest. Het album dat hij met dit collectief maakte was analoog opgenomen en is dus vrij van verdere edit-technieken. Deze authenticiteit, en daarom ook soms imperfectie, zijn live daarom vergelijkbaar met hun studiowerk. Met verschil dat je het bombast van dit project alleen live echt optimaal kan ervaren.

PLUS
De set opent met een zware, diep doordringende drone die ingevlochten wordt met violen, blaasinstrumenten en de verzameling stemmen van Dario Fo. Het is maar het begin van een avond vol geconcentreerde bombast, maar ook intimiteit en krachtige hiphop-optredens van de Hiphop Orchestra’s huisrappers. Imponerend is het gedeelte waar er ruimte gemaakt wordt voor krachtige percussie, waar de verlichting vervolgens precies op reageert. Het is moeilijk om je ogen af te houden van de activiteit op het podium. Opvallend is de mimiek en bewegingskracht van Benders, die soms ineen krimpt van genot van het geluid dat zijn eigen muzikanten produceren.

MIN
Het is soms moeilijk om het concept los te zien van de muziek zelf. Hoewel de muzikaliteit en talent van het orkest afspat, wordt de bombast-kaart wel erg vaak gespeeld. De jamsessie, die overigens nog wel gedirigeerd wordt door Benders, vindt een climax vol voldoening in een gepassioneerde trompetsolo, maar de op- en afbouw hiervan is niet erg spannend of dynamisch.

CONCLUSIE

De trots en de passie van het orkest is sterk aanwezig. Tussen de nummers door wordt er geregeld geknuffeld door Benders en de andere muzikanten/rappers. Deze euforie straalt hierdoor direct op het publiek af. De muzikale concepten die The Kyteman Orchestra omvatten bestaan wel geregeld uit losse flarden of ideeën waardoor enige balans nog wel eens zoek raakt. Het neemt niet weg dat Kyteman staat voor een imponerende en unieke totaalervaring die veel kracht put uit het eigen gedreven orkest, maar ook uit het enthousiasme van het publiek.

CIJFER

7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12