#ADE12: Armin van Buuren vijfde keer winnaar DJ Mag Top 100

David Guetta naar vierde plek gezakt

tekst Bas van Duren, foto's Judith Laanen ,

In een goed gevulde Convention Factory werd DJ Armin van Buuren zaterdagnacht tot winnaar van de DJ Mag Top 100 gekroond. Van Buuren stond in 2010 voor het vierde achtereenvolgende jaar bovenaan, maar moest die plek vorig jaar afstaan aan Fransman David Guetta. Laatstgenoemde moet dit jaar naast de Nederlander ook de Zweed Avicii en Tiësto voor zich dulden.

Je moet er even wat meer meters voor maken dan voor alles wat in de stad te doen is, maar wie wil weten wie de beste dj van de wereld is, staat vrijavond in de Convention Factory, een grote loods op enige afstand van het centraal station. Daar warmt dj Sander van Doorn ruim tweeduizend man op. Achter hem staat een groot scherm waarop de honderd beste dj's van de wereld voorbijkomen, van honderd naar een.

In het publiek wordt er tussen het fist-pumpen druk gegist naar wie de beste dj van de wereld is. Wordt het Avicii? Toch weer David Guetta? Of misschien een Nederlander in de gedaante van Armin van Buuren? Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en laat dat blijken als het gezicht van hun favoriete dj op het scherm voorbijkomt. Het zal niemand verbazen dat vooral de Nederlandse namen met luid gejoel worden ontvangen.

Voordat de beste dj van de wereld bekend wordt gemaakt, zijn er nog beste dj's van diverse categorieën. De meeste dj's zijn niet in staat om de prijzen zelf in ontvangst te nemen, dus blijft het voornamelijk bij videoboodschappen. Die van de Belgische drum 'n bass producer Netsky is in een vliegtuig opgenomen en totaal niet te verstaan. Deadmau5 heeft niet de moeite genomen om een bedankje op te nemen en de paar woorden die de aanwezige Porter Robinson en Headhunterz op het podium meegeven, hadden net zo goed achterwege kunnen blijven.

Een surrealistisch moment treedt op als een plek in de DJ Mag Hall of Fame wordt toegewezen. Voor deze gelegenheid wordt de Britse co-host en dj Idris Elba van stal gehaald. Ook al is hij een geweldige acteur, bekend van onder meer de dramaserie The Wire en Ridley Scotts sciencefiction-film Prometheus, niemand heeft een flauw idee wie hij is. Hetzelfde kan worden gezegd over winnaar Danny Tenaglia die als house-dj absoluut een icoon mag worden genoemd in de dancewereld, maar voor het publiek een volslagen onbekende is. Applaus is er amper, maar Tenaglia blijft nuchter. "De meeste van jullie kennen me waarschijnlijk niet, maar dat geeft niet. Ik ken jullie ook niet!"

Dit publiek komt maar voor één ding: de absolute winnaar, van wie iedereen eigenlijk ook al wist wie het zou worden: Armin van Buuren wordt voor de vijfde maal gekroond tot de beste. Tegen die tijd barst een voltallig publiek van ongeveer 4000 man los in luid gejuich als de Leidenaar het podium betreedt. Vuur, confetti, glitters, even worden alle registers open getrokken en ziet iedereen Van Buuren zichtbaar genieten. Hij bedankt alle stemmers en kruipt meteen achter de draaitafels. Le roi est mort, vive le roi.

De top tien beste dj's van 2012 volgens DJ Mag:

1. ARMIN VAN BUUREN
2. TIESTO
3. AVICII
4. DAVID GUETTA
5. DEADMAU5
6. HARDWELL
7. DASH BERLIN
8. ABOVE & BEYOND
9. AFROJACK
10. SKRILLEX

Lees hier de complete lijst.