Tien tips voor Vlieland Tien tips voor Vlieland

Zing, vecht, huil, wandel, surf, fiets en drink juttersbitter

, Christiaan Walraven

Tien tips voor Vlieland

Zing, vecht, huil, wandel, surf, fiets en drink juttersbitter

Christiaan Walraven ,

Natuurlijk is er met o.a. dEUS, Villagers, Laura Marling en Kings Of Convenience genoeg mooie muziek te vinden op Into The Great Wide Open, maar met een prachtig festivalterrein als Vlieland is er veel meer te beleven op het Waddeneiland. 3VOOR12 speelt VVV, vraagt rond en zoekt op wat de tien leukste dingen zijn om komend weekend buiten het reguliere muziekprogramma om te doen.

Zing, vecht, huil, wandel, surf, fiets en drink juttersbitter

Natuurlijk is er met o.a. dEUS, Villagers, Laura Marling en Kings Of Convenience genoeg mooie muziek te vinden op Into The Great Wide Open, maar met een prachtig festivalterrein als Vlieland is er veel meer te beleven op het Waddeneiland. 3VOOR12 speelt VVV, vraagt rond en zoekt op wat de tien leukste dingen zijn om komend weekend buiten het reguliere muziekprogramma om te doen. Kijk voor alle andere info op de Into The Great Wide Open festivalsite.

1. Wandel de arttrail
De arttrail is ieder jaar een hoogtepunt van Into The Great Wide Open, met theater, kunst en interactieve installaties. Pete and the Pirates liepen hem vorig jaar. In hun interview op 3VOOR12 haalt Jonny Sanders herrinneringen op: “De  arttrail was werkelijk verbluffend, we liepen in het pikkedonker door het bos terwijl mensen op pijpen sloegen die in de bomen hingen. Het was surrealistisch."

2. Beklim de vuurtoren
Vrijwel nergens anders is de klim van een toren zo klein als op Vlieland. Aangezien de toren al op een veertig meter hoge duin is gebouwd, is de toren zelf slechts 18 meter hoog (ter vergelijking: De Brandaris op Terschelling is 53 meter hoog). Die paar traptreden kunnen je toch niet weerhouden de toren te bezoeken?
De vuurtoren is doordeweeks geopend tussen 14:00 en 16:00 uur en in het weekend van 10:30 uur tot 12:00 uur.

3. Kampvuur bij camping Stortemelk
Achter de duinen bij camping Stortemelk worden ieder jaar na zonsondergang een paar kampvuren gestart op het strand. Naast de warmte van de vlammen is er ook ieder jaar veel warmte onder de bezoekers en artiesten. In 2009 speelden Maurits Westerik van GEM en Lea nog bij het kampvuur en vorig jaar Jungle By Night en The Whitest Boy Alive. Dat zie je alleen op Into The Great Wide Open.

4. Bekijk bijzondere sessies van Onder Invloed en 3VOOR12
In de tuin van Museum Tromp’s Huys (Dorpsstraat 99) organiseert Onder Invloed op zaterdag- en zondagochtend om 11 uur bijzondere sessies met onder andere Bettie Serveert, Case Mayfield, Lucky Fonz III en Alamo Race Track. Ook 3VOOR12 doet sessies op Vlieland met onder andere Budzillus, Roosbeef, Intergalactic Lovers, GEM, Pien Feith en Eefje de Visser. Deze sessies zijn bij te wonen op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 2 uur in de Reddingsbootschuur op Duinkersoord, vlakbij Hotel Seeduyn.

5. Drink juttersbitter

Het kan op Vlieland goed koud worden in de nachten, dus mag een goede borrel niet ontbreken. De Branding is de enige slijterij van Vlieland en de Juttersbitter van Vlieland wordt dan ook speciaal gedistilleerd voor de zaak op Dorpsstraat 58.

6. Surf in de Noordzee
Pak je wetsuit maar vast uit de kast, want als we Surfschool Vlieland mogen geloven is het voor beginnende surfers prima toeven op Vlieland. Op vrijdag, zaterdag en zondag geven zij tweemaal een surfles van twee uur. Maar pas wel op: “Wees bewust dat golfsurfen verslavend is en je leven definitief kan veranderen.” Aldus de website van Surfschool Vlieland.

7. Bekijk films in Podium Vlieland
Tom Barman maakte voor Into The Great Wide Open een selectie van drie films die hij zelf mee zou nemen naar een eiland. L’Avventura, Lord Of The Flies en Escape From Alcatraz worden het weekend getoond in Podium Vlieland. Daarnaast is er een korte filmprogramma van vijf kwartier samengesteld voor het festival, met onder andere een drieluik door Melissa Auf Der Maur en Tony Stone.

8. Ontdek de Vliehors met de Vliehors Express
De Vliehors aan het westelijke eind van Vlieland is de grootste zandvlakte van Noord-West Europa en wordt dan ook wel de Sahara van het noorden genoemd. Middenin die zandvlakte staat het juttersmuseum van Vlieland in een oud reddingshuisje en onderweg zijn zeehonden te zien.
De Vliehorst Express vertrekt iedere dag om 13:45 vanaf het Posthuys en kaarten zijn te krijgen bij 't Zeepaardje, Dorpsstraat 138.

9. Fietstocht naar West-Vlieland
Als we de lokale VVV mogen geloven is een fietstocht naar het westen van het eiland een van de hoogtepunten op Vlieland. "De Kroon's Polders zijn absoluut een must-see op natuurgebied." Voor de terugreis kun je even lekker een drankje drinken op een van de mooist gelegen terrassen van Vlieland: die van het Posthuys. Als bonus is het overal op Vlieland toegestaan te wandelen. Stap dus gerust ook eens af.

10. Vang zon op het strand
Last but not least. Het is vrijdag en zaterdag heerlijk weer op Vlieland, dus grijp je kans en ga nog eens lekker naar het strand. Heel de noordkant van het eiland bestaat uit strand, dus kies een rustig plekje uit en neem nog één keer een frisse duik voordat de zomer definitief is afgelopen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12