The Fresh & Onlys heeft hits voor de niche The Fresh & Onlys heeft hits voor de niche

Maar speelt volgens de rest van het publiek dertien keer hetzelfde liedje

, Tekst Christiaan Walraven, Foto's Nick Helderman

The Fresh & Onlys heeft hits voor de niche

Maar speelt volgens de rest van het publiek dertien keer hetzelfde liedje

Tekst Christiaan Walraven, Foto's Nick Helderman ,

De afgelopen jaren heeft The Fresh & Onlys zichzelf snel in de kijker gespeeld met twee albums en een EP vol gruizige popliedjes. Ze stonden dan ook precies op hun plaats op Incubate en London Calling. Into The Great Wide Open lijkt minder voor de hand liggend en wanneer The Fresh & Onlys moet beginnen staat De Bolder nog niet voor een kwart vol.

Maar speelt volgens de rest van het publiek dertien keer hetzelfde liedje

De afgelopen jaren heeft The Fresh & Onlys zichzelf snel in de kijker gespeeld met twee albums en een EP vol gruizige popliedjes. Ze stonden dan ook precies op hun plaats op Incubate en London Calling. Into The Great Wide Open lijkt minder voor de hand liggend en wanneer The Fresh & Onlys moet beginnen staat De Bolder nog niet voor een kwart vol. De ouders met kinderen die een uurtje geleden nog bij Intergalactic Lovers stonden, zijn nu aan het eten of zitten bij Roosbeef en in de zaal staat enkel een handjevol liefhebbers.

CONCERT
The Fresh & Only's, Into The Great Wide Open, De Bolder, vrijdag 2 september 2011

MUZIEK
Popliedjes uit San Francisco die klinken alsof het garagerock met een shoegazefeel is. Laten we het garagepop noemen.

PLUS
Er staat misschien vrijwel niemand, maar de band gaat er in alsof ze voor een volle zaal staan. De zanger ziet er uit alsof hij al minstens een jaar in zijn eentje op een onbewoond eiland leeft, de gitarist is een prototype hipster en de bassist zou niet misstaan als door de maffia gesponsorde deelnemer aan de dartcompetitie in een film van Martin Scorsese. De hooks in de nummers zijn sterk als in de beste pophits, maar door het overstuurde geluid worden deze verbloemd als waren het breaks in een garagerocksong. Het is een sound die deze band maakt tot wat het is.

MIN
Door deze sound komt er over alle nummers een mantel van noise te liggen die de ware kracht van de nummers verbloemt. Perfect voor de liefhebbers, maar voor het publiek van Into The Great Wide Open toch echt een slag teveel in de niche. Halverwege het optreden staat de zaal halfvol, maar aan het einde van het optreden zijn veel van deze mensen al weer weg en staat er weer ongeveer hetzelfde clubje liefhebbers dat ook bij aanvang al stond te wachten.

CONCLUSIE
The Fresh & Onlys zijn gemaakt voor kleine donkere zaaltjes zoals ze die op Incubate en London Calling hebben. Het is een band die voor de liefhebbers precies de hits schrijft die ze willen horen, maar voor de rest van de wereld klinken de liedjes door de noisesaus als te veel van hetzelfde.

CIJFER:
6,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12