Rob Riemen op Incubate in gesprek over Wilders-fascisme vergelijking Rob Riemen op Incubate in gesprek over Wilders-fascisme vergelijking

Joost Heijthuijsen: "Wij zijn een geëngageerd festival"

, Atze de Vrieze

Rob Riemen op Incubate in gesprek over Wilders-fascisme vergelijking

Joost Heijthuijsen: "Wij zijn een geëngageerd festival"

Atze de Vrieze ,

Na Lowlands nodigt nu ook Incubate publicist Rob Riemen uit. De directeur van het Nexus instituut zal zaterdag 17 uur om 14:00 uur in Theater Tilburg in gesprek gaan met Joost de Vries van de Groene Amsterdammer. Volgens Joost Heijthuijsen is het festival pas recent op het plan gekomen om Riemen uit te nodigen. "We werden getriggerd door alles wat er de laatste weken gebeurde."

Joost Heijthuijsen: "Wij zijn een geëngageerd festival"

Na Lowlands nodigt nu ook Incubate de filosoof en essayist Rob Riemen uit. De directeur van het Nexus instituut zal zaterdag 17 september om 14:00 uur in Theaters Tilburg in gesprek gaan met Joost de Vries van De Groene Amsterdammer. Volgens Joost Heijthuijsen is het festival pas recent op het idee gekomen om Riemen uit te nodigen. "We werden getriggerd door alles wat er de laatste weken gebeurde. Riemen heeft een erg interessant boek geschreven, De Eeuwige Terugkeer van het Fascisme. Daarover hield hij op Lowlands een lezing, en daarop volgde een publiek debat in verschillende media. De kernvragen zijn: Wat is de cultuurgeschiedenis van het fascisme en van deze politiek? Moet een culturele organisatie zich engageren? En wat is de rol die intellectuelen en media innemen in deze discussie?"

Met de uitnodiging geeft Incubate zelf alvast antwoord op deze vragen. Volgens Heijthuijsen is Incubate al een geëngageerd festival. "Veel acts die bij ons spelen spreken zich uit. De afgelopen jaren hebben we al artiesten gehad zoals Gewapend Beton, dat zich verzet tegen Rita Verdonk. Dit jaar is Steve Ignorant te gast, de voormalig zanger van de anti fascistische punkband Crass. De toon in de samenleving over cultuur zit ons dwars. De grote geslotenheid die er heerst, het niet willen luisteren naar andere meningen. Als er een greintje idealisme is wordt dat meteen de kop in gedrukt. Dat grote nihilistische proces vinden we heel beangstigend. Ideeën kunnen alleen maar bestaan in openheid."

Opvallend genoeg zijn het nu vooral festivalorganisatoren die zich nadrukkelijk uitspreken over de politieke ontwikkelingen. Volgens Heijthuijsen zijn ook steeds meer muzikanten zich bewust van hun verantwoordelijkheid. "Je kunt als Nederlandse muzikant wel een mening hebben over George Bush, maar hoe kijk je aan tegen wat hier gebeurt? Naar een samenleving die wordt uitgekleed op alle mogelijke gebieden, naar mensen die worden buitengesloten. Je ziet dat steeds meer musici daar over nadenken. Er is onvrede over de politieke stellingname van Lowlands, maar er is ook veel steun, bijvoorbeeld van mensen als Joost van Bellen en Dolf Jansen. Ik vind het jammer dat het statement van Lowlands als een soort eenmansactie van Eric van Eerdenburg wordt neergezet. De toon die Lowlands kiest begrijpen wij heel goed. Als jij eigenaar van een behangfabriek bent en in de kranten en media wordt continu op een heel nihilistische manier allerlei onwaarheden over behang geschreven, dan sla je op een gegeven moment ook terug."

Heijthuijsen is niet bang zijn publiek af te schrikken. "Wij trekken mensen die voor de inhoud komen, voor engagement kiezen en van stevig discussiëren houden. We zijn er voor om zoveel mogelijk meningen te laten horen, en dat laten we het liefst door uitgesproken mensen doen. Het is niet de bedoeling om PVV'ers uit te sluiten. De PVV is een democratisch gekozen partij. Dat respecteren wij, maar wij vinden ook dat het je taak als burger is om je uit te spreken als je het gevoel hebt dat het fout gaat met de samenleving."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12