Pandora’s Box playlist deel 22: Nirvana

Met o.a. Shocking Blue, Melvins, Leadbelly, Hole en Flipper

Atze de Vrieze ,

"Wat zijn je invloeden?" Het is de stomste vraag die je een artiest kunt stellen. Een soort "wat is je favoriete kleur", maar dan voor volwassenen. Artiesten klagen vaak dat ze steeds dezelfde vragen krijgen, en deze zit er altijd bij. Als het kan, vermijd ik hem dan ook. En toch, toch levert het wel zinnige informatie op. Deze week met Nirvana.

Met o.a. Shocking Blue, Melvins, Leadbelly, Hole en Flipper

"Wat zijn je invloeden?" Het is de stomste vraag die je een artiest kunt stellen. Een soort "wat is je favoriete kleur", maar dan voor volwassenen. Artiesten klagen vaak dat ze steeds dezelfde vragen krijgen, en deze zit er altijd bij. Als het kan, vermijd ik hem dan ook. En toch, toch levert het wel zinnige informatie op. De invloeden van een muzikant verklaren waarom de drums klinken zoals ze klinken, waarom hij mompelig zingt of de gitaar inruilt voor een synthesizer.

Vandaar: Pandora's Box, Spotify playlist met artiesten of zelfs specifieke platen die in interviews genoemd zijn. Een wandeling van een uurtje door de collectie achter een toonaangevende muzikant. Deze week: Nirvana. Het zal niemand ontgaan zijn: deze week is Nevermind twintig jaar oud. De VPRO zendt zaterdagavond een aflevering van Classic Albums over het album uit en het legendarische concert in Paradiso. Daarnaast spraken we exclusief met Dave Grohl en Krist Novoselic over hun herinneringen aan Amsterdam en hun favoriete Nederlandse band: Shocking Blue. Maar Nirvana had meer helden, waar met name Kurt in interviews uitgebreid over sprak. In de playlist natuurlijk mentor Melvins, de oude blueshelden Leadbelly, Cobain’s muze Hole en protopunkers The Stooges.

Beluister de Pandora’s Box playlist op Spotify

Nirvana – Smells Like Teen Spirit
Shocking Blue – Love Buzz
Melvins – Anaconda
Leadbelly – Where Did You Sleep Last Night?
Hole – Teenage Whore
Flipper – Ha Ha Ha
Pixies – Gigantic (Remastered)
Black Sabbath – Hand Of Doom
The Wipers – Nothing Left To Lose
MDC – John Wayne Was A Nazi
Iggy & The Stooges – Search And Destroy
Sonic Youth – Kool Thing
The Velvet Underground – Here She Comes Now
Meat Puppets – Plateau
R.E.M. – Fall On Me
Bad Brains – Sailin' On
The Vaselines – Jesus Wants Me For A Sunbeam
Black Flag – Gimmie Gimmie Gimmie
David Bowie – The Man Who Sold The World
Daniel Johnston – Walking The Cow
Boston - More Than A Feeling