Jiggy by Night tot de zon onder gaat

Verfrissende samenwerking met veel potentie

Tekst en foto's Erik Zwennes ,

De Amersfoortse rapper Jiggy Dje en de Amsterdamse Afrobeatsensatie Jungle by Night zijn een gelegenheidssamenwerking aangegaan. Het vormt het perfecte optreden op de zondagavond en laat gelijk zien dat er nog veel meer in zit.

Verfrissende samenwerking met veel potentie

De Amersfoortse rapper Jiggy Dje en de Amsterdamse Afrobeatsensatie Jungle by Night zijn een gelegenheidssamenwerking aangegaan. Het vormt het perfecte optreden op de zondagavond en laat gelijk zien dat er nog veel meer in zit.

CONCERT
Jiggy by Night, Into The Great Wide Open, Sportveld, zaterdag 3 september 2011

MUZIEK
Afrobeat meets Nederlandse hiphop.

PLUS
De band is amper twee minuten bezig of de zon breekt door. Toeval bestaat niet, toch? De jongens wijzen naar de lucht en moedigen het publiek aan om te dansen. Met een knappe gitaarsolo lijkt de schroom een beetje verdwenen. Al duurt het zeker twintig minuten voordat de band echt los is. Een tweede nummer is zo goed getimed, daar zouden veel bands op dit festival bij verbleken. Met een bijzonder spel tussen drum en percussie buiten ze dit nog even uit. Dan nodigt een van de heren het publiek uit net zo gek te dansen als zij. Een mondharmonicasolo? Die hadden we nog niet gehad op dit festival, en wat voor een. Jiggy Dje komt op met zijn hit De Ark de Triomf. Gelijk veert het publiek nog verder op. Een echte volksmenner is het. Ook Hey DJ! werkt als een trein, de zon doet nog wat meer zijn best. Voor Regen Op Warm Asfalt heeft Jiggens een akoestische gieter meegenomen. Zonder regen zul je het watergeluid ergens vandaan moeten halen. Met twee eigen nummers speelt Jungle By Night de set naar huis. Maar niet voordat het hele festival nog even door de knieen gaat om op te springen. De toegift duurt misschien wel tien minuten. Onder luid applaus wandelen de jongens het podium af.

MIN
Voor het tijdstip is dit de perfecte act, als afsluiter van het festival wellicht iets te mellow. De eerste twintig minuten is de band ook wat mellow. Het lijkt wel alsof ze zelf ook wachten tot Jiggy Dje opkomt. Niet voor niets zijn ze aangekondigd als Jiggy by Night en niet onder hun eigen groepsnaam. De nummers van Jiggy mogen nog iets dichter tegen de originele producties aanschurken. Voor de herkenbaarheid, maar ook omdat die melodieën wel heel goed in elkaar zitten.

CONCLUSIE
Jiggy by Night is zeker voor herhaling vatbaar. Op papier wellicht een wonderlijke combinatie, maar in de praktijk klopt de Barlaeus Afrobeat perfect met de ontspannen en stoere flow van Jiggy. Tegelijkertijd krijg je het gevoel dat er nog veel meer in zit. Nu nog hopen dat we dat gaan zien en horen.

CIJFER:
7,5