Hollandse Nieuwe Saelors nam EP op in studio van dEUS Hollandse Nieuwe Saelors nam EP op in studio van dEUS

Folk noir-duo brengt Other Figures 18 september in eigen beheer uit

, Timo Pisart

Hollandse Nieuwe Saelors nam EP op in studio van dEUS

Folk noir-duo brengt Other Figures 18 september in eigen beheer uit

Timo Pisart ,

"We hebben overal vrienden", lacht Alexandra Duivekot van het folk noir-duo Saelors, wanneer gevraagd hoe een ongetekende band zonder veelheid aan wapenfeiten in de Vantage Point Studio van dEUS is terechtgekomen. Saelors presenteert zondag 18 september haar debuut-EP Other Figures.

Folk noir-duo brengt Other Figures 18 september in eigen beheer uit

"We hebben overal vrienden", lacht Alexandra Duvekot van het folk noir-duo Saelors, wanneer gevraagd hoe een ongetekende band zonder veelheid aan wapenfeiten in de Vantage Point Studio van dEUS is terechtgekomen. Saelors presenteert zondag 18 september haar debuut-EP Other Figures. Deze is gedeeltelijk opgenomen in de Vantage Point Studio, maar ook thuis en in de repetitieruimte zijn opnames gedaan. Het nummer Thirst, dat ook op Other Figures staat, is te beluisteren op de meest recente Hollandse Nieuwe-compilatie.

"Het was heel bijzonder om op te nemen in Vantage Point", aldus Duvekot. "Antwerpen Borghout is een mooie wijk, en het huis is ontzettend oud. Het zit vol afgelegen hoekjes en de zolderruimte - de studio - heeft echt een eigen karakter en typische neonverlichting. Dat is heel inspirerend." De opnames zijn niet door Tom Barman gedaan - "hij is wel even langs gekomen om te kijken" - maar door een eigen crew, de thuisopnames zijn verzorgd door Joost Gloppen. "Hij neemt veel op locatie op en weet de sfeer in de opnames te vatten."

Hoewel Saelors al dik drie jaar bij elkaar is, is Other Figures pas de eerste muziek die het duo uitbrengt. "We wisten de essentie van de nummers nooit in één keer te vatten, tot vorig jaar. De opnames klonken zo goed dat we besloten daar een plaat van te maken."

Die drie jaar Saelors hangt van de toevallige ontmoetingen aan elkaar: de mogelijkheid om in Vantage Point op te nemen kwam voort uit zo'n ontmoeting, maar ook Saelors zelf ontstond nadat Duvekot en Thijs Havens elkaar toevallig ontmoetten. De dag nadat ze elkaar voor het eerst spraken zijn ze al begonnen met repeteren in de keuken, vertelt de zangeres. "Vervolgens hebben we heel lang op zolders nummers geschreven, en geëxperimenteerd met instrumenten waarop we eigenlijk niet konden spelen. Daaruit is een soort minimalistische popmuziek ontstaan die mensen folk noir noemen, een soort lo fi, semiakoestische en dan weer elektrische reis die we maken."

Ook de ontmoeting met filmmaker Amos Mulder was een toevallige, aldus Duvekot. Mulder heeft een korte film gemaakt bij het nummer Where The Smog Is Too Low, dat niet op de EP staat. Ook de film zal op 18 september worden vertoond. "Hij heeft een heel bijzonder verhaal weergegeven over een soort tussenwereld of tussendimensie, waarin hij heel mooi speelt met simpele dingen zoals een bos, en Schotse Hooglanders." De releaseshow is het enige optreden dat het Amsterdamse duo voorlopig heeft aangekondigd, maar volgens Duvekot mogen we nog veel van Saelors verwachten. "Onze toekomst is een groot geheim, maar we hebben grootse plannen."

Zondag 19 september presenteert Saelors de EP Other Figures in de Tolhuistuin te Amsterdam. 3VOOR12/Amsterdam geeft alvast drie gesigneerde exemplaren weg.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12