Great Wide Open: Intieme 3VOOR12-sessies in Atelier De Schuur

'Het eiland is in mijn werk geslopen'

Tekst Peter Dijkstra, Foto's Oscar Anjewierden ,

‘N.z. Holl. Redd. Maatschappij’, staat er op de gevel van het pand. Maar de tijd dat de reddingsbrigade hier uitrukte om schipbreukelingen van zee te halen ligt ver achter ons. Sinds vijf jaar huist hier Atelier de Schuur van Petra Voots en tijdens Into The Great Wide Open stelt ze haar ruimte beschikbaar voor de 3VOOR12 Sessies.

'Het eiland is in mijn werk geslopen'

‘N.z. Holl. Redd. Maatschappij’, siert er op de gevel van het pand. Maar de tijd dat de reddingsbrigade hier uitrukte om schipbreukelingen van zee te halen ligt ver achter ons. Sinds vijf jaar huist hier Atelier de Schuur van Petra Voots en tijdens Into The Great Wide Open stelt ze haar ruimte beschikbaar voor de 3VOOR12 Sessies.

Tien jaar geleden verhuisde Petra Voots naar Vlieland. En dan vooral voor het avontuur, zo zegt ze, want ‘schilderen kun je overal’. Atelier De Schuur bestaat inmiddels vijf jaar. “Langzamerhand is het eiland in mijn werk geslopen”, vertelt de kunstenares. “Ik begin vaak heel fel en dan was ik lagen weg. Met dat afgewassen effect is het net een beetje eb en vloed nabootsen.” Verwacht bij Voots overigens geen kinderen op het strand met een horizon. Ze is spaarzaam in het door laten sijpelen van de eilandinvloeden. In haar werk is ze vooral op zoek naar de symboliek. Zo gebruikt ze vaak katoenen zakdoeken, want ‘die symboliseren voor mij het komen en gaan’.

Naast dat de ruimte voor Voots als werkplek dient, is het tevens haar expositieruimte en een plaats om workshops te geven. Tijdens Into The Great Wide Open worden hier bovendien de 3VOOR12 Sessies georganiseerd. “Vorig jaar kwam ik in contact met Ferry Roseboom en hij vond het een erg mooie locatie”, vertelt de atelierhoudster, “In overleg hebben we besloten om dit eens te proberen.” Een beetje eng is het wel om iedereen zo in haar ‘huis’ toe te laten, maar ‘het is vooral heel gezellig en er gebeurt van alles’. En terwijl in het hoge duingras de krekels hun uiterste beste doen om boven de muziek uit te komen, remixt Kakmaddafakka R. Kelly’s Ignition. Ook dat kan tijdens de 3VOOR12 Sessies.

Kijk hier naar het schema van de 3VOOR12-sessies in Atelier De Schuur.