Alle teksten G.W. Sok (The Ex) gebundeld Alle teksten G.W. Sok (The Ex) gebundeld

A Mix of Bricks & Valentines beslaat periode 1979-2009

, Erik Zwennes

Alle teksten G.W. Sok (The Ex) gebundeld

A Mix of Bricks & Valentines beslaat periode 1979-2009

Erik Zwennes ,

Alle liedteksten van The Ex, vanaf de oprichting in 1979 tot het vertrek van voorman en tekstschrijver Jos Kley aka G.W. Sok in 2008, worden gebundeld. Het boekwerk A Mix of Bricks & Valentines verschijnt op 19 september via de Amerikaanse uitgever PM Press. Sok: “Ik schreef gedichtjes op school dus ik werd de tekstschrijver”

A Mix of Bricks & Valentines beslaat periode 1979-2009

Alle liedteksten van The Ex, vanaf de oprichting in 1979 tot het vertrek van voorman en tekstschrijver Jos Kley aka G.W. Sok in 2009, worden gebundeld. Het boekwerk A Mix of Bricks & Valentines verschijnt op 19 september via de Amerikaanse uitgever PM Press. De internationaal alom gewaardeerde onafhankelijke Nederlandse muziekgroep The Ex is al ruim dertig jaar bezig. Na dertig jaar vertrok Sok en werd vervangen door Arnold de Boer van de Nederlandse band Zea.

“Ik heb het boek hier nu liggen,” zegt Sok. “Het is heel mooi gedrukt en een prima formaat. Dit is wel bijzonder hoor, om die vierhonderd pagina’s door te bladeren, het voelt als afsluiten van een periode. Ik kijk niet graag terug, maar ik denk dat dit wel goed en mooi is.” Het idee van het boek kwam bij hemzelf vandaan. Een nieuwe Amerikaanse uitgever reageerde enthousiast. Voor de samenstelling kon de schrijver putten uit de eigen cd-boekjes. “Daar hebben we altijd de teksten in afgedrukt, dat komt nu extra goed van pas. Daarnaast stuitte ik op alternatieve versies, nummers die we nooit hebben gespeeld of die nooit op plaat zijn verschenen en op losse velletjes en schriftjes.”

“Toen ik een vriend liet lezen wat ik bij elkaar had, vond hij dat ik iets moest vertellen, een voorwoord. Ik heb gezocht naar de juiste vorm. Nu vertel ik hoe mijn ontwikkeling als tekstschrijver is gegaan. Hoe je in het begin besluit een band te vormen, maar nog helemaal niet weet wat en hoe je wil communiceren. Ik schreef gedichtjes op school, dus ik werd de tekstschrijver,” lacht Sok. “In het begin is het flauwekul. Je komt er al snel achter dat het niet leuk is om later dingen te zingen die niets meer voor je betekenen. Je krijgt die woorden dan niet meer uit je strot. Dan ga je zoeken naar formuleringen en onderwerpen waar je achter staat. Je ontdekt de kracht van beeldspraak en kijkt hoe anderen hun boodschap communiceren. Soms ontstaat bij mij een tekst heel vlug, een ander moment kan ik eeuwig schaven en schuiven.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12