90s Request: 1992, Nirvana en het Deense elftal maken Roskilde gek 90s Request: 1992, Nirvana en het Deense elftal maken Roskilde gek

Legendarisch optreden van Pearl Jam op Pinkpop

, Willem van Zeeland

90s Request: 1992, Nirvana en het Deense elftal maken Roskilde gek

Legendarisch optreden van Pearl Jam op Pinkpop

Willem van Zeeland ,

In het kader van 90s Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren 90. 's Avond hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 1992

Legendarisch optreden van Pearl Jam op Pinkpop

In het kader van 90s Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren 90. 's Avond hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 1992.

In 1992 vindt misschien wel het meest legendarische Pinkpop-optreden ooit plaats, dat van Pearl Jam. De grungeband uit Seattle heeft in het voorjaar al diepe indruk gemaakt in het clubcircuit en na Pinkpop ligt de naam van Pearl Jam op ieders lippen. De groep geeft een zeer bevlogen concert, met als hoogtepunt het moment dat zanger Eddie Vedder, gehuld in een T-shirt van het Utrechtse Tivoli, vanaf een camera-crane het publiek in springt.In dit jaar van de grunge reis ik begin juli weer naar het Deense Roskilde. Hier zijn op vrijdagavond op het hoofdpodium Pearl Jam en Nirvana te zien. Met het optreden van Pearl Jam is iets geks aan de hand. Eddie Vedder lijkt in gevecht te zijn met zichzelf en hij gaat flink tekeer tegen de security. Kort na het optreden bereikt ons in de perstent het bericht dat hij is ingestort en dat de rest van de Europese tour is afgezegd. De band zal dat weekend niet meer op Rock Werchter spelen. Zo uitbundig als het optreden op Pinkpop was, zo grimmig is de sfeer op Roskilde. Maar toch was het ook weer indrukwekkend. Het is nog steeds goed terug te zien in de YouTube-filmpjes van beide festivals.Meteen hierna zou Nirvana spelen, maar daar is iets tussen gekomen. Het Deense voetbalelftal speelt namelijk tot ieders verrassing in de EK-finale. Het land is op het laatste moment opgeroepen voor het toernooi omdat Joegoslavie vanwege de oorlog daar van deelname is uitgesloten. Op alle zes de Roskilde-podia is het programma gedurende twee uur stilgelegd en in plaats daarvan worden er overal grote videoschermen geplaatst. Bijna niemand gelooft echt dat ze zullen winnen van de Duitsers. Het veld explodeert als na 19 minuten John Jensen 1-0 scoort voor Denemarken. Uiteindelijk winnen de Denen met 2-0. Iedereen verzamelt zich bij het hoofdveld waar keihard We Are The Champions wordt gedraaid en mensen zwaaien met Deense vlaggen. Roskilde is perfect opgewarmd voor Nirvana.

Nirvana is op dat moment op de toppen van zijn roem. De wereldhit Smells Like Teen Spirit zal het aangezicht van de alternatieve rock voor altijd veranderen. Het wordt in deze omstandigheden natuurlijk een dronken hospartij waarbij nog steeds met Deense vlaggen wordt gezwaaid en ieder Nirvana-refrein in mijn herinnering bestaat uit "yeah yeah yeah".

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12