90s Request: 1991, Roskilde zet de toon 90s Request: 1991, Roskilde zet de toon

Festivals blijken ook 4 dagen te kunnen duren

, Tekst Willem van Zeeland

90s Request: 1991, Roskilde zet de toon

Festivals blijken ook 4 dagen te kunnen duren

Tekst Willem van Zeeland ,

In het kader van 90s Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren 90. Vanaf aanstaande maandagavond hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 1991.

Festivals blijken ook 4 dagen te kunnen duren

In het kader van 90s Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren 90. Vanaf aanstaande maandagavond hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 1991.

Een dag voordat in Denemarken het Roskilde-festival begint word ik gebeld door neef, vriend en OOR-fotograaf Niels van Iperen: of ik zin heb om de volgende dag met het hem mee te gaan, want hij heeft een pers accreditatie over. Hij overvalt me er mee, maar ik ga er voor. In Denemarken maak ik kennis met een heel andere type festival. Roskilde heeft vier podia en het duurt vier dagen. Zoiets zouden we in Nederland ook moeten hebben!Minpuntje is wel dat het na een zonnige openingsdag drie dagen pijpenstelen regent op Roskilde. Maar wat een variëteit aan acts krijgen we te zien: van superheld Iggy Pop die in die dagen met Candy zijn grootste hit ooit scoort tot de dance van Deee-lite, want het is ook het jaar van Groove Is In The Heart. Van Iron Maiden tot Elvis Costello tot Danzig tot Blondie. Wow, wat een festival. Helaas verandert de aanhoudende regen het terrein gaandeweg in een soort hel, maar toch, zo hoort een festival te zijn. Van de 60.000 bezoekers zijn er op het laatst vanwege de Spartaanse omstandigheden nog maar zo'n 10.000 over en die verzamelen zich allemaal voor het hoofdpodium waar Paul Simon met zijn grote wereldmuziek-orkest Roskilde 1991 afsluit.

Op Pinkpop is het in 1991 business as usual, een degelijk, weinig spectaculair jaar. Opener Tragically Hip valt positief op en zal in de jaren die volgen een aanwinst blijken voor het clubcircuit. Lenny Kravitz doet het, met een enorme batterij buizenversterkers en het materiaal van liefdesverdriet-album Mama Said op zak, nog beter dan het jaar ervoor in Werchter. Living Colour wordt gezien als het spektakelstuk van Pinkpop 1991. Deze zwarte hardrockband brengt op Pinkpop (evenals op het door OOR tot album van het jaar verkozen Time's Up) een mix van metal, soul en Afrikaanse pop die zeer in de smaak valt bij het alternatieve poppubliek. Het prijsnummer Love Rears It's Ugly Head werd in 1990 al door de VPRO-luisteraars gekozen tot Song Van Het Jaar. Inmiddels zijn ze wat in de vergetelheid geraakt. Hun laatste festivaloptreden in Nederland was vorig jaar op Monsters Of Mariaheide.

Vanwege Roskilde moet ik Rock Werchter, dat in hetzelfde weekend valt, in 1991 overslaan. Wel bezoek ik voor het eerst in mijn leven het North Sea Jazz Festival, een lang gekoesterde wens. Al in mijn middelbare schooltijd wil ik er heel graag heen, vooral om Miles Davis eens live te zien. Maar de tickets zijn altijd erg duur en ik kies met mijn beperkte budget dan toch eerder voor Pinkpop en Rock Werchter. Maar in 1991 komt het er eindelijk van en zie ik mijn helden James Brown en Miles Davis. Miles speelt inmiddels net zoveel synthesizer als trompet, maar dat neemt niet weg dat hij er samen met Marcus Miller in de Haagse Statenhal een mooie show van maakt, opgebouwd rond werk van het album Amandla. Enkele maanden later overlijdt Miles Davis, dus dat was net op tijd.

We zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan festivals in 1991. Je kunt ze publiceren door hieronder een reactie te plaatsen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12