3VOOR12 Draait (week 37): Miracle Fortress, HEALTH, Gotye en 90s Request 3VOOR12 Draait (week 37): Miracle Fortress, HEALTH, Gotye en 90s Request

De favorieten van de redactie

, Christiaan Walraven

3VOOR12 Draait (week 37): Miracle Fortress, HEALTH, Gotye en 90s Request

De favorieten van de redactie

Christiaan Walraven ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de week

Girls - Father, Son, Holy Ghost (True Panther/PIAS)

3VOOR12 Single van de Week
3FM Album van de week
3FM Megahit
Vallen uit door 90's Request op 3FM


DE TOP 10

1.  Miracle Fortress - Was I The Wave? (album Secret City/NEWS)
"Prettige muziek om bij te typen, bewijst collega Stephan van Peursem door hem veelvuldig over de redactie te laten schallen. Me like too." (Menno Visser)
"De nieuwe plaat zou zo de soundtrack van een natuurdocumentaire over de diepzee kunnen zijn, maar biedt genoeg variatie om te blijven boeien." (Christiaan Walraven)
"Frisse, sprankelende popplaat om lekker bij weg te dromen." (Stephan van Peursem)

2. Health @ Incubate, dinsdag 13 september, 013 Tilburg
"De nieuwe, wat rustigere en melodieuze nummers gaven de show wat lucht. Hierdoor werden de harde nummers nog intenser en lekkerder." (Stephan van Peursem)
"Wat was het goed, zeg, die onevernaarbare bak herrie met verknipte engelenzang." (Timo Pisart)

3. Gotye - Making Mirrors (album Samples 'N Seconds/V2)
"Tracks als Eyes Wide Open en In Your Light bewijzen dat zijn nummer 1 hit met Somebody That I Used To Know geen toevalstreffer is." (Menno Visser)
"Uren nadat ik het album had geluisterd, zat Smoke and Mirrors nog steeds in mn hoofd, maar geen enkele track zo goed als die onwaarschijnlijk grote hit Somebody That I Used To Know" (Roosmarijn Reijmer)

4. 90s Request
"Op 3FM gaat vanavond om 18 uur de 90s Request week van start. Om er alvast een beetje in te komen heb ik met bloed, zweet en tranen en serieus uren werk een mooie 90s Spotify lijst bij elkaar gezocht." (Roosmarijn Reijmer)
"Komende dagen meer over festivals in de jaren negentig op 3VOOR12." (Willem van Zeeland)

5. Homegrown 2011 (verzamelaar, MCN/Top Notch)
"De reeks MCN Unsigned levert wisselend resultaat op. Maar de tweede Homegrown in de historie is weer helemaal raak." (Erik Zwennes)

6. St Vincent - Strange Mercy (album, 4AD/V2)
Met haar tweede album Actor greep singer/songwriter me, met deze opvolger verstevigt ze haar greep.

7. Houses - Clean Life
"Het debuutalbum is uit en er mag geconstateert worden dat Houses veel meer in zijn mars heeft dan de sterke EP End Of Story van vorig jaar." (Christiaan Walraven)

8. Incubate DIY conferentie, Tilburg 16-09-2011
"We zitten er nog middenin maar ik kan nu al zeggen dat de Incubate conferentie ook dit jaar weer een mooie toevoeging is aan het muziekprogramma." (Atze De Vrieze)

9. Boots Electric – Honkey Kong (Dangerbird/V2)
"Ongecompliceerde funk en rock ’n roll kan soms ook verdomd lekker zijn." (Timo Pisart)

10. Thom Yorke - Twist (track, online lek)
"Thom besluit in een dj-set een nieuw eigen nummer te draaien. En wat voor een: trippy cuts, bizarre synths, een kinderkoor en Kuduro drums." (Erik Zwennes)


DE LIJSTJES


MENNO VISSER DRAAIT:

Gotye - Making Mirrors (album Samples 'N Seconds/V2)

Knap, eigenwijs en afwisselend samplepop album. Tracks als Eyes Wide Open en In Your Light bewijzen dat zijn nummer 1 hit met Somebody That I Used To Know geen toevalstreffer is.

Miracle Fortress - Was I The Wave? (album Secret City/NEWS)
Prettige muziek om bij te typen, bewijst collega Stephan van Peursem door hem veelvuldig over de redactie te laten schallen. Me like too. Dromerge synthpop met eighties inslag.

Little Roy - Come As You Are (single, ARK/import UK)
Ach, Nirvana is gewon humor. Zeker in deze reggae versie!


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Houses - Clean Life

Vorig jaar was de band Hollandse Nieuwe van de Maand (of eigenlijk Selecteert... zoals dat toen nog heette). Nu is het debuutalbum uit en mag geconstateert worden dat Houses veel meer in zijn mars heeft dan de sterke EP End Of Story van vorig jaar. Vrijwel alle nummers hebben een sterke opbouw en zangeres Ella van der Woude zingt inmiddels veel zelfverzekerder. Daardoor heeft de band het nummer Stay With Me, dat ook al op de EP stond, nu nog een stuk beter kunnen opnemen. Maar ook nieuwe nummers als Red Tears en Clean Mouth weten te overtuigen

Miracle Fortess - Was I The Wave?

De nieuwe plaat van de Canadese indierockband zou zo de soundtrack van een natuurdocumentaire over de diepzee kunnen zijn, maar biedt genoeg variatie om de volle veertig minuten te boeien. Om tot rust te komen en je te laten onderdompelen door de golf heerlijk helder water die Miracle Fortress over je heen spoelt.

Nurses - Dracula
Nog zo'n heerlijk zweverig album. Apple's Acre was een aantal jaar geleden al een mijlpaal binnen een nieuwe psychedelische stroming, maar op Dracula is er ook een budget gekomen om dat nog dieper en intenser op te nemen. Misschien evenaren ze het niveau van Apple's Acre net niet, maar ze hebben wel een spookachtig psychedelische plaat gemaakt die perfect aansluit op het einde van de zomer.


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Gotye - Smoke and Mirrors

Er zit een hypnotiserende riedel onder deze track van Goyte. Uren nadat ik het album had geluisterd, zat deze Smoke and Mirrors nog steeds in mn hoofd. Gotye blijkt ondanks dat ie naar Australie is geemigreerd nog uitstekend Nederlands/Vlaams te kunnen, te horen aan zijn interviews die hij deze week gaf in de Nederlandse pers. Het hele album staat te beluisteren op de luisterpaal. De ene track meer geslaagd dan de andere, over het algemeen een prima album, maar geen enkele track zo goed als die onwaarschijnlijk grote hit Somebody That I Used To Know

Florence And The Machine - Shake It Out
Eerste officiele single van haar tweede album. Energiek en meeslepend en helemaal Florence, als het hele album Ceremonials, dat eind oktober uit gaat komen, ook zo in elkaar steekt.... dan moet Florence serieus een nieuwe prijzenkast gaan kopen.

90s Request
Op 3FM gaat vanavond om 18 uur de 90s Request week van start. Heel 3VOOR12 kijkt volgende week dan ook terug op de festivals van de jaren 90. Met opnames van legendarische concerten op de radio en alle bijzonderheden uit ieder jaar op de site, voorzien van foto's en youtubes. Om er alvast een beetje in te komen heb ik met bloed, zweet en tranen en serieus uren werk een mooie 90s Spotify lijst bij elkaar gezocht. Geen platgetreden paden, geen eurohouse maar wel veel moois, momumentaals en typisch 90s.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

St Vincent - Strange Mercy (album, 4AD/V2)

Met haar tweede album Actor greep singer/songwriter me, met deze opvolger verstevigt ze haar greep. Annie Clark heeft een heel eigen stijl van verhalen vertellen, die weerspiegeld wordt in de muzikale omlijsting: soms lieflijk, soms vilein en gevaarlijk.

The War On Drugs live in Paradiso 11-09-2011
The War On Drugs heeft goede zaken gedaan met drie uitstekende shows in Nederland, als ik de verhalen mag geloven. Ik was bij hun optreden in Amsterdam, dat min of meer zo verliep als hun album: kalm begin, met Springsteen achtige songs met Dylaneske zang. Gaandeweg werd het steeds dwingender en broeieriger. Vooral de bassist maakte indruk: stuwend en origineel.

Incubate DIY conferentie, Tilburg 16-09-2011
We zitten er nog middenin - op dit moment rolt het prachtige punk-Engels van Steve Ignorant (Crass) door de theaterzaal, straks Bill Drummond - maar ik kan nu al zeggen dat de Incubate conferentie ook dit jaar weer een mooie toevoeging is aan het muziekprogramma. Bijzonder, hoe Incubate een theoretisch kader aan probeert te bieden bij die vergaarbak aan onbekende bandjes op het programma. Kennis is geen vies woord.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Aardvarck - Anti-Concept  (Eat Concrete)  

Alweer een prachtig album van misschien wel mijn favoriete Nederlandse producer. Afwisselend donker en speels, altijd spannend en inventief. Diepe bassen, afwisselende beats en dreigende soundscapes.  Wanneer breekt hij eindelijk door naar het grote publiek? Is Aardvarck eigenlijk al gevraagd om ook zo’n fijne Radiohead Remix te maken voor op een van de 12”es? Thom York is fan, ik zou het logisch vinden.

Health @ Incubate, dinsdag 13 september, 013 Tilburg
Overdonderende show van deze noisehelden. De nieuwe, wat rustigere en melodieuze nummers gaven de show wat lucht waardoor er nog meer dynamiek in hun show zat dan vroeger. Hierdoor werden de harde nummers nog intenser en lekkerder.  Een band die takkeherrie, mooie popliedjes en heel veel energie weet te bundelen in een geweldig geluid.

Miracle Fortress - Was I The Wave?  (Secret City/NEWS)
Frisse, sprankelende popplaat om lekker bij weg te dromen. 


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Nirvana - Roskilde 1992 (YouTube)

In het kader van 90s Request op 3FM schrijf ik een serie over festivals in de jaren negentig. Tijdens mijn research vond ik tot mijn verrassing dit filmpje op YouTube van Nirvana op Roskilde 1992. En kijk die Dave Grohl hier toch eens een jonge gup zijn. Volgende week zaterdag is bij de VPRO in 3 On Stage op Nederland 3 het Paradiso-concert van Nirvana uit 1991 te zien.

David Bowie - Stay - Olympia 2002
(YouTube)

Verder kwam ik tijdens mijn zoektocht naar 90s materiaal terecht bij dit onbruikbare fragment, want uit 2002: David Bowie live in de Olympia in Parijs. Ik vond meteen nog meer geweldige concertfilmpjes van Bowie uit die periode. Nooit geweten dat hij in die jaren zo in topvorm was. Wat was ik hier graag bij geweest. Nu treedt hij nooit meer op.

Osdorp Posse - Lowlands 1995 (YouTube)
Dit is classic 90s stuff. Ik wist niet dat er beeldmateriaal bestond van dit legendarische optreden van de Osdorp Posse. Zelden werd een festivaltent zo intensief belegerd. Het publiek hangt zelfs aan het dak (no shit!). Deze video is een absolute must-see... Komende dagen meer over festivals in de jaren negentig op 3VOOR12.

TIMO PISART DRAAIT:

CANT – Dreams Come True (Warp/V2)

Veckatimist (Grizzly Bear), In Ear Park (Department of Eagles) en Forget (Twin Shadow) zijn enkele van mijn favoriete platen ooit, en allen voorzien van de magic touch van multi-instrumentalist en producer Chris Taylor. Geen wonder dus dat zijn solodebuut ook een bijzonder werkje is geworden. Een freaky, onderkoelde discopop- en indiefolkplaat die inderdaad klinkt als het liefdeskind van Twin Shadow en Grizzly Bear.

HEALTH @ Incubate, dinsdag 13 september, Kleine zaal 013 Tilburg
Wat baalde ik dat ik mijn laatste trein moest halen en daarmee de halve set van de noisegoden van HEALTH heb gemist. Want wat was het goed, zeg, die onevernaarbare bak herrie met verknipte engelenzang. Morgen belooft ook een topdag te worden in Tilburg, met eerst Little Scream (soort ontspoorde St. Vincent met The National-achtige orkestratie) en dan Battles in ‘t natuurtheater.

Boots Electric – Honkey Kong (Dangerbird/V2)
Ongecompliceerde funk en rock ’n roll kan soms ook verdomd lekker zijn. Dat bewijst Eagles of Death Metal-frontman Jesse Hughes nog eens met zijn slick geproduceerde eerste solo-album en vooral single Complexity. De archetype rockster bleek een hart van goud te hebben en tegelijk prachtige rock ’n roll-verhalen op te kunnen dissen. "Voor mij wordt het heter in de hel dan voor jou"


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Homegrown 2011 (verzamelaar, MCN/Top Notch)

De reeks MCN Unsigned levert wisselend resultaat op. Maar de tweede Homegrown in de historie is weer helemaal raak. Van het boosgrappige Haagse De Kraaien, de ontspannen flow van Freez, het muzikale Kroons, de ingetogen EN stuiterende Polska, moderne-oldschool van OHJAHJOH, de surrealistische genialiteit van Ome Omar tot de uitgesproken Per.Verz. Kom donderdag meekoppen in de Oude Zaal van Melkweg.

Gross Magic - Teen Jamz EP (EP, The Sounds Of Sweet Nothing)
Gross Magic is de jonge Brit Sam McGarrigle. De act bestaat pas net en er is nu al een geweldige debuut-EP. Teen Jamz staat vol lofi-uberpop in de lijn van Ariel Pink. Ik smelt. Sweetest Touch is op dit moment mijn favoriet. En ja, ook deze act staat op Le Guess Who? 2011. Op papier de beste line-up voor een Nederlands festival van dit jaar.

Thom Yorke - Twist (track, online lek)
Thom besluit in een dj-set een nieuw eigen nummer te draaien. En wat voor een: trippy cuts, bizarre synths, een kinderkoor en Kuduro drums. Jeutje. Kan Radiohead nog zo’n middelmatige plaat maken, die Yorke weet mijn aandacht toch weer vast te houden. Kom maar door met die nieuwe soloplaat.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12