3VOOR12 Draait (week 36): 3VOOR12AWARD, Girls, ITGWO, The Horrible Crowes 3VOOR12 Draait (week 36): 3VOOR12AWARD, Girls, ITGWO, The Horrible Crowes

De favorieten van de redactie

, Christiaan Walraven

3VOOR12 Draait (week 36): 3VOOR12AWARD, Girls, ITGWO, The Horrible Crowes

De favorieten van de redactie

Christiaan Walraven ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de week

dEUS - Keep You Close (PIAS)


3VOOR12 Single van de Week
Strange Talk - Climbing Walls (Sony)


3FM Album van de week

Gotye - Making Mirrors (V2)


3FM Megahit

Di-Rect - The Chase (EMI)DE TOP 10

1.  De 3VOOR12AWARD Show live vanuit Desmet
"Het is mooi om te zien dat Nederlandse muzikanten naar elkaar komen kijken op dit heerlijck avondje." (Menno Visser)
"Toffe shows, mooie radio, heel veel leuke mensen en een verrassende, maar terechte winnaar." (Christiaan Walraven)
"Het was voor mij het perfecte afscheidsfeestje voor mijn stageperiode bij 3VOOR12." (Jochem)
"Er wordt veel moois gemaakt in Nederland, gisteren was daar weer een bewijs van!" (Stephan van Peursem)

2. Girls - Father, Son, Holy Ghost (album, Turnstile/PIAS)
"De perfecte popplaten blijven maar binnenkomen.  Dit keer het tweede album van het Amerikaanse Girls." (Jochem Boom)
"Voller, dieper, diverser en nog knapper dan het debuut. Vol kleine details en bitterzoete teksten." (Erik Zwennes)
"Grillige en verrassend sterke plaat, deze tweede van Girls uit San Francisco." (Atze de Vrieze)
Op een wonderlijke manier lukt het ze om met die uitersten een goed album de maken, met vele uitschieters." (Stephan van Peursem)

3. De Jeugd van Tegenwoordig @ Into The Great Wide Open
"De beste show van de band is die ik ooit heb gezien. Hilarisch en fantastisch!" (Christiaan Walraven)
"Het hoofdpodium was het hele weekend te volgen via de livestream. De show van De Jeugd was het absolute hoogtepunt." (Jochem Boom)

4. The Horrible Crowes - Elsie (album Side One Dummy/Suburban)
"Zijproject van Gaslight Anthem-zanger Brian Fallon, dat meer is dan een hobbybandje... Stemmig najaarswerkstuk met sterke songs." (Menno Visser)
"Een van de allermooiste stemmen uit de hedendaagse rockmuziek doet het iets rustiger aan en durft nog rijker te arrangeren. Prachtig." (Erik Zwennes)

5. Palio Superspeed Donkey - Wateramp (EP, eigen beheer)
"Veertien en dan al zo goed...Arctic Monkeys en The Kooks hebben er een Amsterdamse konkurrent bij..." (Menno Visser)

6. Rustie – Ultra Fizz (track van het album Glass Swords, Warp/V2)
"Wat een genadeloze banger, deze nieuwe Rustie."
(Atze de Vrieze)

7. Other lives - For 12
"Ik voel me net een missionaris met deze Amerikaanse indie folk band, iedere keer als ik m draai krijg ik een zwik enthousiaste mensen in de mail en sms." (Roosmarijn Reijmer)

8. I Am Oak - Oasem (Winnaar 3VOOR12AWARD 2011, album, Snowstar/Rough Trade)
"Extra mooi in tijden waarin relativisme en nihilisme hoogtij vieren bij veel media en beleidsmakers." (Erik Zwennes)

9. Coevorden - Tony Feestneus
"Coevorden opzetten en stil blijven zitten is onmogelijk en, lekker verfrissend, Bastiaan van Aux Raus en Vjeze Fur nemen zichzelf vooral niet te serieus." (Roosmarijn Reijmer)

10. Thundercat - The Golden Age Of The Apocalypse
"The Golden Age Of The Apocalypse gaat heel erg diep. Je moet echt van zijn basgeluid houden om deze intense fusion te kunnen waarderen, maar ik vind het helemaal te gek." (Christiaan Walraven)


DE LIJSTJES


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Other lives - For 12

Gemaakt voor donkere nachten en lege snelwegen, zonnige woestijnen met een verdwaalde cactus en een cowboy op een paard of voor fijne avonden in de 3fm studio met de boxen op standje kan-niet-harder. Ik voel me net een missionaris met deze Amerikaanse indie folk band, iedere keer als ik m draai krijg ik een zwik enthousiaste mensen in de mail en sms en gisteren bij de uitreiking van de 3VOOR12 award zelfs Cas van Go Back To The Zoo die verhaal kwam halen over artiest en titel. Other Lives, For 12. Zo mooi.

Coevorden - Tony Feestneus
De omschrijving die ze er zelf voor hebben bedacht, dekt de lading volkomen: balanceren op het randje tussen banaliteit en genialiteit. Coevorden opzetten en stil blijven zitten is onmogelijk en, lekker verfrissend, Bastiaan van Aux Raus en Vjeze Fur nemen zichzelf vooral niet te serieus. Must check track van mijn week.

Shaking  Godspeed - Lately
De 3VOOR12 award ging naar I Am Oak, maar die konden er helaas niet zijn. De set die Shaking Godspeed deed op de awardshow was mijn favoriete moment van de avond, op de voet gevolgd door Tim Knol die met alleen zijn gitaar iedereen in 1 seconde muisstil wist te spelen. Er zit een moment in dit Lately van Shaking Godspeed dat ze alle registers open trekken en voluit gaan, bij het begin van het refrein. De rest van het weekend op repeat bij mij thuis.


MENNO VISSER DRAAIT:

The Horrible Crowes - Elsie (album Side One Dummy/Suburban)

Zijproject van Gaslight Anthem-zanger Brian Fallon, dat meer is dan een hobbybandje... Stemmig najaarswerkstuk met sterke songs.

Palio Superspeed Donkey - Wateramp
(EP, eigen beheer)
Veertien en dan al zo goed...Arctic Monkeys en The Kooks hebben er een Amsterdamse konkurrent bij...

3VOOR12AWARD show (radioprograma, 3FM)
Het is mooi om te zien dat Nederlandse muzikanten naar elkaar komen kijken op dit heerlijck avondje.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Thundercat - The Golden Age Of The Apocalypse

Thundercat is de bassist van Flying Lotus en zijn plaat The Golden Age Of The Apocalypse gaat heel erg diep. Je moet echt van zijn basgeluid houden om deze intense fusion te kunnen waarderen, maar ik vind het helemaal te gek. Ik ben dan ook ontzettend benieuwd hoe hij het er vanavond in Paradiso vanaf gaat brengen tijdens de Night Of The Unexpected. Voor mensen in het zuiden: Morgen staat hij ook in het muziekgebouw Eindhoven.

Nagenieten van Into The Great Wide Open op 3VOOR12.TV
Wat een ontzettend toffe opnames van Vlieland! Ik kon op het eiland helaas niet bij De Jeugd van Tegenwoordig zijn, maar bij het terugkijken moet ik eigenlijk concluderen dat het de beste show van de band is die ik ooit heb gezien. Hilarisch en fantastisch! Ook de sessies met Case Mayfield, Palio Superspeed Donkey en Pien Feith en de shows van Laura Marling, Alamo Race Track en Guido Belcanto kan ik erg aanraden.

3VOOR12AWARD Show in Desmet

Een heerlijk gezellige avond in Desmet met veel genomineerden en veel collega's die ook afgelopen weekend op Vlieland waren. Het leek wel een Into The Great Wide Open afterparty. Toffe shows, mooie radio, heel veel leuke mensen en een verrassende, maar terechte winnaar.


JOCHEM BOOM

3VOOR12AWARD show in Desmet Studio's

Het was een mooie en gezellige avond met een verassende maar terechte winnaar. Maar vooral was het voor mij het perfecte afscheidsfeestje voor mijn stageperiode bij 3VOOR12.

De Jeugd van Tegenwoordig @ Into The Great Wide Open
Ik was er helaas niet bij, maar gelukkig was het hoofdpodium het hele weekend te volgen via de livestream. De show van De Jeugd was het absolute hoogtepunt.

Girls - Father, Son, Holy Ghost (Turnstile/PIAS)
De perfecte popplaten blijven maar binnenkomen.  Dit keer het tweede album van het Amerikaanse Girls. Catchy, lichtvoetig en compact.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

I Am Oak - Oasem (Winnaar 3VOOR12AWARD 2011, album, Snowstar/Rough Trade)

Wat een mooie winnaar van de 3VOOR12AWARD. Na PJ Harvey met haar Mercury Prize wederom een album waar je even voor moet gaan zitten, dat langzaam indaalt en vele lagen kent. Extra mooi in tijden waarin relativisme en nihilisme hoogtij vieren bij veel media en beleidsmakers.

The Horrible Crowes - Elsie (album, Side One Dummy/Suburban)
Dit folky zijproject van Gaslight Anthem-zanger Brian Fallon en zijn gitaar-roadie-jongen Ian Perkins gaat er in als zoete koek. Een van de allermooiste stemmen uit de hedendaagse rockmuziek doet het iets rustiger aan en durft nog rijker te arrangeren. Een project dat hij graag eens voor zichzelf wilde doen en waar veel plezier en rust vanaf straalt. Prachtig.

Girls - Father, Son, Holy Ghost (album, Turnstile/PIAS)
Ik ben fan van Girls. Ja, ook de band. Wat een geweldige plaat hebben Chris Owens en de zijnen gemaakt. Voller, dieper, diverser en nog knapper dan het debuut. Vol kleine details en bitterzoete teksten.


ATZE DE VREIZE DRAAIT:

Girls - Father, Son, Holy Ghost (album, Turnstile/PIAS)
Grillige en verrassend sterke plaat, deze tweede van Girls uit San Francisco. Van het aangename sixties niemendalletje Honey Bunny tot de genadeloze gitaarmuur van Die.

Toro Y Moi – Freaking Out (EP, Carpark)
Chaz Bundick maakte al een flinke sprong van zijn eerste naar zijn tweede album – zelfverzekerder, dansbaarder – en die lijn zet hij voort met deze nieuwe EP. De electrofunk van het nieuwe millennium.

Rustie – Ultra Fizz (track van het album Glass Swords, Warp/V2)
Wat een genadeloze banger, deze nieuwe Rustie. Het is geen dubstep, het is geen rock, geen bass, geen techno, het is alles tegelijk en dan in overdrive. Het enige juiste antwoord op vloervuller Thunder Bay van zijn maat Hudson Mohawke. 


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Balam Acab - WANDER / WONDER (Triangle/NEWS)

De twintigjarige Alec Koone uit Pennsylvania maakt onder de naam Balam Acab donkere, sfeervolle elektronica. Hij wordt vaak in de witchhouse hoek geplaatst, maar zijn werk is subtieler en gelaagder. Een plaat waar je net zo makkelijk op zomer avonden op door kunt zakken als binnen weemoedig kunt schuilen voor een herfststorm.

Girls  - Father, Son, Holy Ghost  (Turnstile/PIAS)
Girls presenteert een vreemde mengeling van ambitieuze, haast proggy rock en frisse jengelende indiepop. Op een wonderlijke manier lukt het ze om met die uitersten een goed album de maken, met vele uitschieters.

3VOOR12AWARD, 8 september, DeSmet, Amsterdam
Een onverwachte, maar terechte winnaar, goede sfeer en leuke mensen. Er wordt veel moois gemaakt in Nederland, gisteren was daar weer een bewijs van!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12