3VOOR12 Draait (week 35): GEM, Arcade Fire, 3VOOR12AWARD

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
Crystal Fighters - Follow (PIAS)

3VOOR12 Album van de Week
The Rapture - In The Grace Of Your Love (DFA/V2)
 
3FM Week CD
The Kooks - Junk Of The Heart (Virgin/EMI)
 
3FM Megahit
Anouk - Save Me (EMI)


DE TOP 10

1. GEM - Hunters Go (Hungry Excelsior/V2)
"GEM heeft zijn houdbaarheidsdatum hiermee wat mij betreft jaren verlengd met deze sterke plaat." (Chris Walraven)
"Volwassen geworden en wordt een rijker georkestreerd nieuw tijdperk ingeluid, waar de springerige gitaarpop plaatsmaakt voor meer gelaagde popliedjes." (Timo Pisart)
"Heerlijke, warme feelgood gitaarplaat." (Stephan van Peurseum)

2. Arcade Fire live in de Heineken Music Hall 26-08-2011
"Ik zag een gretige, felle band, die nog heel wat jaren mee kan." (Atze de Vrieze)

3. 3VOOR12AWARD
"Kijkt allen aanstaande donderdag tussen 22.00 en 01.00 uur naar de uitzending op 101.TV, alwaar Pien Feith, Tim Knol en Shaking Godspeed in ieder geval een mopje komen spelen." (Timo Pisart)

4. The Rapture - In The Grace Of Your Love (album, V2)
"The Rapture vindt zichzelf opnieuw uit!" (Menno Visser)

5. Kubus & Rico - DMT (album, Top Notch/Universal)
"De twee veteranen knallen als nieuwe Zwolsche combi met harde beats, speelse en experimentele elektronica en slimme lyrics." (Ingmar Griffioen)

6. Thundercat - The Golden Age Of Apocalypse (album, Brainfeeder/PIAS)
"Broeierige 80's jazz fusion meets futuristische beats." (Atze de Vrieze)

7. Crystal Antlers - Two Way Mirror (Recreation Ltd./Konkurrent)
"Heerlijke gejaagde psychedelische rock." (Stephan van Peursem)

8. The Jezabels - Endless Summer (single, PIAS)
"Onverwacht goed gezongen voor een shoegazerband..." (Menno Visser)

9. Opwarmen voor Into The Great Wide Open op 3VOOR12TV
"Voor het eerst in 22 maanden niet mee naar een festival, maar wel opwarmen voor ITGWO!" (Ingmar Griffioen)

10. Roosbeef - Omdat Ik Dat Wil (album, Excelsior/V2)
"De bloedmooie tekstflardes van Roos Rebergen zijn nog altijd volop aanwezig, en worden op deze tweede langspeler omlijst door een kleurrijker instrumentarium." (Timo Pisart)


DE LIJSTJES


MENNO VISSER DRAAIT:

Don Diablo - Mezelluf(single, Sony)
Wat een zelfspot...of was dat niet zo bedoeld? En die Britten maar denken: mezelluf? WTF?!
 
The Jezabels - Endless Summer (single, PIAS)
Onverwacht goed gezongen voor een shoegazerband...

The Rapture - In The Grace Of Your Love (album, V2)
Bij Come Back To Me (rugnummer 4) ben ik verkocht en alle andere BZN-fans ook. The Rapture vindt zichzelf opnieuw uit!


CHRIS WALRAVEN DRAAIT:

GEM - Hunters Go Hungry
De meest gevarieerde plaat van GEM tot nu toe en wat mij betreft is dat een grote vooruitgang. Eerlijkgezegd zette ik vorige platen vaak halverwege af, maar deze blijft gewoon van begin tot eind boeien. GEM heeft zijn houdbaarheidsdatum hiermee wat mij betreft jaren verlengd met deze sterke plaat.

Intergalactic Lovers - Greetings & Salutations
Deze plaat was volledig langs mij heen geschoten toen hij uitkwam, maar gelukkig hebben we Into The Great Wide Open nog. Zeer interessante debuutplaat van deze Belgische band. Ik kijk alvast erg uit naar hun optreden in De Bolder vrijdag.

Alamo Race Track - Unicorn Loves Deer
De 3VOOR12AWARD van 2007 ging aan hun neus voorbij, maar in een jaar waar Aux Raus, Typhoon, Coparck, C-Mon & Kypski, El Pino & The Volunteers en Lefties Soul Connection hun beste plaat tot nu toe uitbrachten (wat mij betreft) is dat geheel geen schande. Dit jaar hebben ze weer een fantastische plaat uitgebracht en mogen ze wat mij betreft gewoon winnen. Maar de concurrentie is ook dit jaar niet mis. Ik ben benieuwd wat de jury komende donderdag in Desmet besluit.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Kubus & Rico - DMT (album, Top Notch/Universal) 
Al een paar weken verknocht aan dit rauwe album van Kubus en Rico. De twee veteranen knallen als nieuwe Zwolsche combi met harde beats, speelse en experimentele elektronica en slimme lyrics: Rico toont zich inventief als altijd. Tijd dat die Appel in je lunchbox dropt. Zelf zegt het duo: "DMT is één magische muziektrip vol verse nieuwe shit". Benieuwd naar de presentatie in Hedon, vrijdag.

Opwarmen voor Into The Great Wide Open op 3VOOR12TV 
Voor het eerst in 22 maanden niet mee naar een festival, maar wel opwarmen voor ITGWO! Alle reden toe, want ik ga het zeker via de live-stream volgen. Op de redactie speelde de 3VOOR12TV playlist en verdikkeme wat kwam Bettie Serveert in april in Paradiso nog sterk voor de dag! Op naar Paradiso dus voor Palomine. Verder baal ik vooral dat ik Alamo Race Track, dEUS, Jiggy By Night, Kurt Vile, Pien Feith, Lightning Dust, The Black Atlantic en The Kik niet kan zien. En afgaande op het goede nieuwe album, zou ik Gem ook snel weer checken. Allereerst op de ITGWO-luisterpaal

Incubate voorpret op Spotify e.d. 
Gelukkig heb ik wel alle tijd om naar Incubate te gaan en bijvoorbeeld Wooden Shjips, HEALTH, Omar Souleyman, Battles, The War On Drugs, The Fall, Tweak Bird, EMA, Megafaun, Yob, Austra, Ganglians, Rainbow Arabia, Lightning Dust, Screaming Females en  Nosaj Thing te zien. Verder kom je natuurlijk naar Cul de Sac voor het Hollandse Nieuwe podium. Wooden Shjips wordt zaterdag 17-9 heel speciaal. 


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Thundercat - The Golden Age Of Apocalypse (album, Brainfeeder/PIAS)
Thundercat is niet alleen bassist van Suicidal Tendencies en Erykah Badu, hij deed ook mee op het monumentale album Cosmogramma van Flying Lotus. De twee sloegen opnieuw de handen ineen, maar nu onder de naam Thundercat. Broeierige 80's jazz fusion meets futuristische beats.

Arcade Fire live in de Heineken Music Hall 26-08-2011
Toen ik na de show mijn twitterberichten terug las, zag ik dat ik vooral op de nieuwe liedjes had zitten wachten. Het melancholische The Suburbs, Month Of May, op het album mijn minst favoriete nummer, nu een absoluut hoogtepunt. Ik zag een gretige, felle band, die nog heel wat jaren mee kan.

Rustie - All Nite (single, Warp/V2)
Het najaarsoffensief begint: deze week lagen er ineens cd'tjes van Neon Indian, Dum Dum Girls, DJ Cam en... Rustie op mijn bureau. De Schot is beste maatjes met stadgenoot Hudson Mohawke en maakte de afgelopen jaren al furore in dezelfde stijl: bonkende post-dubstep wonky glitchhop.


TIMO PISART DRAAIT:

Roosbeef - Omdat Ik Dat Wil (album, Excelsior/V2) 
Het duurt even voordat hij op gang komt (vanaf 1:44 in openingsnummer Sneeuw) maar daarna verandert Omdat Ik Dat Wil in een fantastische Nederpopplaat. De bloedmooie tekstflardes van Roos Rebergen zijn nog altijd volop aanwezig, en worden op deze tweede langspeler omlijst door een kleurrijker instrumentarium. Voorlopige favorieten zijn Twijfelaar en Als Je Me Zoekt.

GEM - Hunters Go Hungry (album, Excelsior/V2) 
Nog zo'n fijne plaat van eigen bodem: de nieuwe van een geheel omgegooid GEM. Maurits Westerik, lichtend middelpunt en enige overgebleven originele lid, is met Hunters Go Hungry duidelijk volwassen geworden en wordt een rijker georkestreerd nieuw tijdperk ingeluid, waar de springerige gitaarpop plaatsmaakt voor meer gelaagde popliedjes.

3VOOR12AWARD 
Dit is de laatste Draait voor de uitreiking van de 3VOOR12AWARD, dus hierbij schaamteloos nog een korte plug: kijkt allen aanstaande donderdag tussen 22.00 en 01.00 uur naar de uitzending op 101.TV, alwaar Pien Feith, Tim Knol en Shaking Godspeed in ieder geval een mopje komen spelen.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Crystal Antlers - Two Way Mirror (Recreation Ltd./Konkurrent)
Heerlijke gejaagde psychedelische rock. Je zou het liefste een oud servies kopen om in de maat op een stenen vloer kapot te gooien. Heerlijk opzwepend.

GEM - Hunters Go (Hungry Excelsior/V2)
Heerlijke, warme feelgood gitaarplaat. Waar ik GEM toch altijd meer een singles band vond, nu een volwaardig, volwassen album waarin hit-gevoeligheid en meer diepgang op een goede manier samen komen.

Sun Araw - Ancient Romans (Drag City/Munich)
Heerlijke psyched-out trip waarbij je weg kunt dromen, bijna 80 minuten lang. Vind ik normaal gesproken veel te lang voor een album, maar door de gelaagdheid, rare elektronica en vreemde beats blijft een groot deel van je dag beklijven.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Freez - 8.6ies (EP, FTG/Online)
‘Laidback levensobservaties en lautjes’ en zo is het. Wat een flow, stem en beats. Inhoudelijk, doch ontspannen. Perfecte Nederlandstalige hiphop voor de nazomer.

Ome Omar X Abel van TDTMCM - #MUSICFASHIONARTLIFESTYLE (single, online)
De post-post-postmoderne 2011 feel van wat Watskeburt?!  in 2005 deed. Maar dan voor een nog selecter publiek en met dito moeilijke clip. Op repeat, bitch.

Lightning Dust - Infinite Light (album 2009, Jagjaguwar/Konkurrent) 
Nog vijf minuten en dan klap ik mijn laptop dicht om hem pas op Vlieland weer open te doen. Festival Into the Great Wide Open staat op het punt van beginnen en dat volg je njatuurlijk via 3VOOR12. Een van de bands waar ik het meest naar uit zie, is Lightning Dust. Ter opwarming luister je natuurlijk naar hun prachtige album Infinite Light uit 2009.