3VOOR12 bespreekt Album van de Week (37): dEUS 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (37): dEUS

Keep You Close heeft het dEUS-gevoel zonder gelopen paden opnieuw te betreden

, Christiaan Walraven

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (37): dEUS

Keep You Close heeft het dEUS-gevoel zonder gelopen paden opnieuw te betreden

Christiaan Walraven ,

Laten we er maar niet omheen draaien: dEUS doet het gewoon weer. Het zesde album Keep You Close is van hetzelfde hoge niveau als de vijf voorgangers. Voor iedereen die de 'oude dEUS' kan loslaten en op zoek is naar een sterk sfeervol rockalbum is met Keep You Close weer aan het juiste adres bij dEUS.

Keep You Close heeft het dEUS-gevoel zonder gelopen paden opnieuw te betreden

Laten we er maar niet omheen draaien: dEUS doet het gewoon weer. Het zesde album Keep You Close is van hetzelfde hoge niveau als de vijf voorgangers. Natuurlijk zijn er mensen die het experiment en de manie van de eerste platen missen en vinden dat de Vlamingen sinds The Ideal Crash uit 1999 geen topalbum meer hebben geschreven. Die zullen ook met Keep You Close niet teruggewonnen worden. Voor iedereen die deze 'oude dEUS' kan loslaten en op zoek is naar een sterk sfeervol rockalbum is met Keep You Close weer aan het juiste adres bij de Vlaamse reuzen.

Nog voor Tom Barman zijn eerste zin heeft gezongen zijn de pauken, de strijkers en het klokkenspel al ruimschoots aanwezig. Het bombast wordt duidelijk niet geschuwd op het titelnummer van de plaat, maar zonder storend te worden. Op de rest van de plaat laat dEUS zien het nog steeds prima zonder te kunnen. Alleen in afsluiter Easy wordt het spectrum nog even volledig open getrokken voor een intens outro.

Daar tussen in staan een aantal duistere liedjes met stuwende drums, zoals Dark Sets In en single Constant Now, maar evengoed een aantal van het allerrustigste soort. Zo behoort The End of Romance, waarin Barman de aandacht met vrijwel puur praatzang 5 minuten vast weet te houden, tot het meest minimalistische wat de band ooit heeft geschreven.

Ook Ghosts valt direct op met een vrolijke, steeldrum-achtige opening, waarmee het nummer een caribisch gevoel meekrijgt. Aan het einde van het nummer wordt dit overmeesterd door kwade trompetten die het vrijwel doen ontsporen. Een stilistische truc die we van dEUS al langer kennen, maar hier weer op een hele andere manier uitgevoerd. Het experiment op deze plaat zit hem dan ook niet meer in de songstructuren, maar het instrumentarium.

Hierdoor weet dEUS weer een volledig nieuwe sound mee te geven aan het album, zonder af te wijken van het typische en sterk beproefde dEUS-gevoel waarmee de band de afgelopen twintig jaar groot is geworden. En dat zonder gelopen paden opnieuw te betreden. Waar andere bands vaak de aandacht voor een nummer niet meer dan vier minuten kunnen vasthouden, heeft dEUS op Keep You Close slechts een nummer geschreven dat onder deze magische grens blijft.

Er staan weliswaar slechts negen nummers op het album, maar daar zit dan ook geen mindere tussen. Zelfs met deze lange nummers neigt de vinger na vijf keer luisteren geen enkele keer naar de vooruitspoelknop. De Vlamingen bewijzen zich met Keep You Close opnieuw en laten de competitie nog altijd ver achter zich. Op naar een van de acht najaarsconcerten die dEUS in Nederland op de planning hebben staan.

Keep You Close van dEUS verschijnt op PIAS. Het album is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12