Drieëntwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal Drieëntwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

Kersverse vangst met 20 nieuwe talenten

, Tekst: Christiaan Walraven / Samenstelling: Erik Zwennes

Drieëntwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

Kersverse vangst met 20 nieuwe talenten

Tekst: Christiaan Walraven / Samenstelling: Erik Zwennes ,

Tijdens de heetste oktoberdagen ooit, zat de 3VOOR12 redactie gewoon met de koptelefoon op te vissen naar de beste nieuwe acts van Nederlandse bodem. Het resultaat is te beluisteren op de drieëntwintigste Hollandse Nieuwe compilatie. Op de compilatie staan twintig nieuwe acts, plus een bonustrack. De Hollandse Nieuwe 23 is de hele maand september te horen op de Luisterpaal.

Kersverse vangst met 20 nieuwe talenten

Tijdens de heetste oktoberdagen ooit, zat de 3VOOR12 redactie gewoon met de koptelefoon op te vissen naar de beste nieuwe acts van Nederlandse bodem. De vangst: twintig nieuwe acts, plus een bonustrack. Het resultaat is te beluisteren op de drieëntwintigste Hollandse Nieuwe compilatie. De Hollandse Nieuwe 23 is de hele maand september te horen op de Luisterpaal.

Wil jij met je nieuwe nummer ook op de Hollandse Nieuwe sampler? Stuur dan een MP3 of een downloadlink vergezeld van info/bio naar 3VOOR12@gmail.com.

Beluister nu een maand lang het drieëntwintigste deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.


1. Über Ich - Uniform Child
Yin en yang, plus en minus, underground en pop. Vraag de leden van Über-Ich niet wat voor genre muziek ze maken. Chris Kok, Marnix Dorrestein en Donata Kramarz bewandelen de meest spannende paden en verkennen de diepste krochten van de underground. Ze lenen alles van iedereen, mixen genres en vliegen van de ene in de andere gemoedstoestand zonder geforceerd moeilijk te klinken. Hun EP Mozaïque werd gemastered door Chris Gehringer, die in het verleden ook onder andere Wu-Tang Clan, Madonna, Lady Gaga en Rihanna onder handen nam. De EP werd uitgebracht in september en single Uniform Child opent deze Hollandse Nieuwe compilatie.

2. Thar Dynandi - She Walks in Circles
Op 7-jarige leeftijd leerde Thar Dynandi zijn eerste instrument bespelen op de muziekschool. De verscheidenheid aan instrumenten die hij bezit en bespeelt heeft zich in de loop der jaren uitgebreid. Alle liedjes zijn 100% DIY. De meeste nummers die hij schrijft kun je qua genre scharen onder pop/rock & singer-songwriter. Al maak ik ook uitstapjes naar minder voor de hand liggende genre's als smartlappen, nederhop, dance/trance en grunge. De teksten zijn soms gebaseerd op zijn eigen ervaringen, soms op basis van ervaringen van anderen en soms puur fantasie. Zijn album Attic is gratis te downloaden van zijn website.

3. Julien Mier - As It Is
Julien Mier is een jonge componist en producer uit Hilversum. Hij is niet bang voor een botsing tussen muzikale genres in zijn eclectische producties. Hij verpakt naar eigen zeggen gefragmenteerde melodieën in dromerige, melancholische verhalen. Zijn laatste wapenfeit, As It Is is pas een week oud, maar heeft zijn weg naar de Hollandse Nieuwe compilatie nu al gevonden.

4. Kids With Guns - Paper Tigers
Rik Voorberg en Niek Eilander leren elkaar kennen op de middelbare school door een gezamenlijke passie voor indie. Na jaren van wilde teenage-angst-anthems, falende studies en vakken vullen in de supermarkt vinden de jongens elkaar in 2011 terug in Utrecht. Ze besluiten een huis te delen. Nog voor er meubels staan is de thuisstudio al ingericht, wordt er een producer in de hand genomen en staan de eerste nummers in de steigers. Verwacht een Russische roulette van stijlen: ergens tussen Soulwax, Crystal Castles en Does It Offend You, Yeah?. Eerste wapenfeit Paper Tiger is alvast een offer you can't refuse.

5. Sur Nilsson - Lights
Zanger/gitarist Neil Grootjans nam al een tijd thuis demo's op, maar op een gegeven moment smaakte dat naar meer. Hij heeft drie bandleden erbij gezocht en samen werd dat Sur Nilsson. Op 27 oktober verschijnt hun EP, maar we hebben alvast een voorproefje. Lights is een lichtelijk dramatische popsong die wordt gedragen door een zware baslijn, maar daardoor niet minder opgetogen klinkt. Met name de harmonieën maken het een track die niet mocht missen op deze compilatie.

6. Cosmo V - Desire Will Bring You Sorrow

Cosmo V of Cosmo de Vijfde is de artiestennaam Cosmo Luhulima uit Utrecht. Haar EP heet simpelweg V en bevat naar eigen zeggen vier sleazy lo-fi dreampopnummers. Haar nummer Desire Will Bring You Sorrow doet een beetje denken aan Lykke Li, maar weet toch een eigen geluid neer te zetten. Op andere nummers van de EP komen ook garagerock invloeden naar voren, maar bovenal is het een verleidelijke plaat die naar meer doet smaken.

7. GoMute - Head Spin

GoMute is Marleen Wegdam, Master of Arts in Composition & Music Production uit Amsterdam. Dat is nogal een mond vol. Na jaren ervaring in publishing, heeft ze nu besloten zich te concentreren op het schrijven en componeren van muziek. GoMute klinkt als een mix van electronische dancepop en sterke vocalen. Haar nummer Head Spin staat deze maand op de Hollandse Nieuwe compilatie.

8. Charles Frail - Nothing Will Outlive This Glory
Charles Frail was in 2007 al Hollandse Nieuwe oude stijl. Hij vertelde toen: "Ik schrijf liedjes sinds mijn zestiende. Ik wilde toen graag een elektrische gitaar, maar mijn moeder zei dat ik die pas zou krijgen zo gauw ik tien liedjes had geschreven. Door dat schrijven van liedjes op mijn akoestische gitaar heb ik die elektrische uiteindelijk niet meer aangeraakt." De eerste vijfhonderd exemplaren van zijn nieuwe cd Morning It Breathes zitten allemaal in handgenaaide en gezeefdrukte hoesjes.

9. The New Vultures - Shake
The New Vultures noemen zichzelf "een jonge, gretige en sympathieke band uit Noord-Limburg die zorgt voor energieke en knallende live shows." Zeker is in ieder geval dat ze alternatieve powerrock maken die van de plaat afspat. Hun nummer Shake is het perfecte voorbeeld daarvan.  In slechts anderhalve minuut weet de band een prima voorproefje te geven voor hun album.

10. Mokona - City Beach
Mokona bestaat nog niet zo lang, maar weet met zijn sfeervolle, minimalistische producties direct op te vallen. Zo werd de track Memory Temple met sample van 2pac's Baby Don't Cry al gedraaid door Bok Bok van Night Slugs, het label waar ook onder andere L-Vis 1990 en Girl Unit zitten, die erover schreef: "I’m feeling Mokona’s super minimalist light touch approach to putting a track together." Het nieuwe City Beach is net zo sterk, dus Mokona zou zo maar eens een grote kunnen worden.

11. Evenwicht - Geen Passe
Marnix en Andre leerden elkaar kennen in het derde jaar van de Havo. Vanaf de eerste dag dat ze bij elkaar in de klas zaten was hiphop het onderwerp van de dag. Bij de eerste keer dat ze met elkaar hingen ontstond er een heuse chemie en hun eerst opgenomen track was al snel een feit. 5 jaar verder hebben de jongens een volwassen visie en maken ze muziek onder de naam Evenwicht, met als individuele namen Le Professeur en Proza. Ze maken muziek waar ze zin in hebben en ze zich goed bij voelen en denken niet binnen hokjes, immers staat Evenwicht voor balans!

12. Roy Hessels - Sister (feat. Áslaug Vigfúsdóttir)
Roy Hessels was al een tijdje bezig onder de naam Sub-R, maar gaat inmiddels ruim een jaar verder onder zijn eigen naam. Het nummer wat er tot nu toe het meest uitspringt heet Sister en werd opgenomen samen met zangeres Áslaug Vigfúsdóttir. Vraag ons niet hoe je die naam uitspreekt, maar haar stem spreekt boekdelen.

13. Space Pirates - E!
Space Pirates noemt zichzelf een echte live-act. De band bestaat uit vier personen die het begrip live optreden een nieuwe betekenis willen geven. Naast het feit dat ze onstage hun muziek fysiek ten gehore brengen worden ook de vocals live gedaan. Tijdens hun show zoeken ze de interactie met het publiek en komen maar voor twee dingen: een vette show en om het publiek op zijn kop te zetten. De show wordt ondersteund met visuele effecten en animaties. Maar ook op plaat klinken de met electro, techno, minimal, techhouse doorspekte nummers prima, zo getuigt hun nummer E!.

14. Kid Totem - Fictory
Pop Zavs en ElectRick hebben de handen ineen geslagen voor een EP onder de naam Kid Totem. Het is een mooie, ontspannen en creatieve EP geworden. Van de nummers op de plaat is Fictory de beste introductie, vandaar dat deze nu te horen is op de compilatie.

15. Wotienke - Breathe
Jaren geleden was Wotienke een meisje dat voor zichzelf piano speelde en zong in Amsterdam, maar tijdens haar verblijf in Tsjechië verzamelde ze een band om zich heen. De muzikale lange-afstandsrelatie tussen de Nederlandse singer-songwriter en haar vierkoppige Tsjechische band bleek zeer vruchtbaar. De band tourde door Tsjechië, Nederland, Polen, Oostenrijk en Slowakije om uiteindelijk een prachtige plaat op te nemen in Amsterdam. Breathe is daar het bewijs van.

16. Beat The Bastardz - Lumberjack (Le Boeuf Remix)
Beat The Bastardz uit Tilburg heeft met explosieve performances en pompende beats al een flinke reputatie opgebouwd. Het duo Bastard (ook bekend als live dj van de electro-act This Is Total War) en I M Bastard draaien als resident dj’s op de populaire Wildgroei avonden in de Ekko in Utrecht. Na een succesvolle periode besloot I M Bastard zich te focussen op zijn opleiding en werd hij opgevolgd door top producer/dj Relfy Beats, een van de leden van de populaire electro live-act Space Pirates (ook Hollandse Nieuwe deze maand!). Deze remix komt van niemand minder van Boef (van De Gelogeerde Aap) onder de naam Le Boeuf.

17. Screw Houston Start Screaming - Through The Eyes Of A Beast
"Muziek die je harder raakt dan de explosie van Apollo 13", volgens de band zelf. Vandaar: Screw Houston, Start Screaming! De band brengt hun debuutalbum When Trumpets Fade op 7 oktober uit via labels in Nederland, Denemarken, Engeland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Op dat album is een rauwe, energieke mix van krachtige rock 'n' roll riffs, schreeuwen en melodische hardcore te horen. Vergeet dus niet te schreeuwen als je Through The Eyes Of A Beast opzet!

18. The Earphone Heads - Blue Generation
The Earphone Heads, een indie-rockband uit Nijmegen, combineert de jaren '60 met de moderne post-punk revival. "Als een storm, betreedt The Earphone Heads jouw stad en laat van zich horen, waarna er niks meer over blijft van wat ooit zo mooi en netjes was", aldus de band. De debuut EP bevat vijf studio opnames, waaronder deze track Blue Generation. Een rauw, maar toch melodieus nummer waar je niet om heen kunt.

19. AlascA - 155
AlascA houdt van muziek uit de jaren '60 en '70, maar even veel bands uit de huidige indie-scene. De band maakt authentieke indie-folk met melancholische melodieën, poetische teksten en harmonieuze vocalen. Het debuutalbum Actors and Liars moet in januari verschijnen, maar nu alvast is het nummer 155 te horen.

20. Revo - Missen Wat Ik Haat
Kort na de release de track Neprapper met T-Jin, komt Revo met een sterk en breekbaar nummer over de voor- en nadelen van een relatie. "Ik geef nog steeds om je maar daarvoor is het te laat. Ik haat het om te moeten missen wat ik haat!"

21. Bonustrack: Terilekst ft SpaceKees & Kleine Jay - Groenzakje
SpaceKees & Terilekst waren in 2005 al samen te horen op de track Ik Wil een Meisje, maar nu ze er allebei een hebben gevonden gaan ze samen met Kleine Jay op zoek naar een Groenzakje. Over een sample van George Baker's Little Green Bag doet het trio de tekst nog eens dunnetjes over in het Nederlands.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12